politica

Iohannis, apel catre partide in contextul crizei politice: „Oamenii s-au saturat de discursuri sterile, vor sa vada mai putin scandal si mai multa cooperare”

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut, miercuri seara, o declaratie de presa in contextul crizei guvernamentale. Ministrii USRPLUS au anuntat ca refuza sa participe la sedinta de guvern dupa ce Florin Citu a incercat sa treaca noul PNDL.

Principalele declaratii:

Incepe o noua sesiune parlamentara intr-un context complicat, marcat inca de efectele pandemiei, care este departe de a se fi incheiat. Ultimele luni au dat romanilor si motive de optimism, incepem sa vedem ca vaccinare ofera protectie impotriva imbolnavirii. Au fost luni in care oamenii au calatorit mai usor

Increderea romanilor in legislativ nu este la cele mai inalte cote, o problema cronica acutizata de-a lungul anului. Reintoarcerea la agenda cetateanului trebuie sa reprezinte linia directoare a activitatii parlamentare

Un Parlament cu un nivel scazut de credibilitate afecteaza constructia democratica a tarii

Agenda legislativa sa fie permanent adaptata nevoilor reale ale cetatenilor. Sunt multe restante care isi asteapta rezolvarea, multe reforme legislative care nu au fost demarate. Parlamentarii au datoria de a pune in aplicare ce au vorbit. Nu le cer sa vorbeasca, ci rezultate

Oamenii s-au saturat de discursuri sterile, vor sa vada mai putin scandal si mai multa cooperare

Fac un apel catre toate partidele, sa priveasca catre viitor si sa arate romanilor ca ii respecta prin actiunile lor

Sunt constient ca ritmul reformelor nu este cel asteptat

In domeniul justitiei si al statului de drept, agenda publica a fost ocupata de cateva aspecte importante, precum desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie si necesitatea unui cadru normativ care sa aseze sistemul judiciar pe baze solide.

Acestea sunt si raman obiective foarte importante, a caror indeplinire nu mai poate trena.

Am cerut constant Parlamentului un act de legiferare exercitat cu responsabilitate atat fata de cetateni, cat si fata de Constitutie. Prin votul dat in anul 2020, cetatenii s-au exprimat fara echivoc pentru repunerea Parlamentului si a autoritatii acestuia pe o directie clara, creand premisele unor reforme mult asteptate in diverse domenii cu impact asupra vietii cetatenilor.

Obiectivele ambitioase anuntate in campania electorala, precum si cele stabilite de Coalitie trebuie sa ramana reperele activitatii Parlamentului si ale guvernarii, iar realizarea acestora este supusa unei evaluari permanente din partea romanilor.

In economie sunt semne promitatoare si, inca de anul trecut, au fost regandite mecanismele care sa faca posibila o crestere sanatoasa, ancorata in primul rand in investitii.

Suntem in mod cert pe directia corecta, dar nu este suficient sa ne raportam doar la cifre, la statistici. Este nevoie de mai multa empatie, de mai multa implicare si de rezultate concrete pentru oameni.

Cresterea de preturi exista, este reala si afecteaza multi romani. Pentru ei, trebuie pregatite solutii si aici cred ca este sarcina in primul rand a Guvernului, a ministrilor si a autoritatilor locale sa transforme in beneficii pentru cetateni cifrele din statistici – care, repet, sunt bune si arata o directie corecta. Mai multe investitii, in special in sanatate si infrastructura, mai multe locuri de munca, incurajarea afacerilor, absorbtia de fonduri europene, protejarea veniturilor – acestea sunt coordonatele de la care guvernantii nu trebuie sa se indeparteze.

Perioada luptelor electorale s-a incheiat, guvernarea nu este despre competitia dintre un partid sau altul, nu este despre competitiile din interiorul partidelor sau cele dintre un lider sau altul.

Guvernarea si legiferarea sunt despre a face politici publice pentru romani. Niciunul dintre partidele de la guvernare nu trebuie sa uite acest lucru. Niciun lider politic nu trebuie sa uite ca puterea se exercita pentru romani, nu pentru vreun interes vremelnic de partid.

Dincolo de viziunile diferite, firesti, asupra unui proiect sau altul, este fundamental ca toate partidele din arcul guvernamental sa dea dovada de maturitate si responsabilitate si sa ajunga la un numitor comun atunci cand miza este de o importanta capitala pentru romani.

De aceea, imi doresc sa vad de la partidele aflate la guvernare un bun exemplu de eficienta, de dialog si de democratie. Si cand spun democratie, ma refer si la un mod democratic de functionare in primul rand in propriile formatiuni politice.

Alegerile interne din partide nu sunt despre a inlocui prin orice mijloace un lider cu un alt lider, ci sunt despre competitie de proiecte, despre dezbateri care sa conduca la modernizare, eficientizare si innoire, in asa fel incat rezultatul final sa fie atingerea unui nivel si mai bun de reprezentare a romanilor.

Stiu ca in coalitie exista multa dorinta de a guverna bine si multe intentii laudabile. O parte dintre rezultate se vad deja. Insa mai sunt destule de invatat din ce nu a mers bine in ultimii ani. Inclusiv opozitia are multe de invatat si noi, cu totii, trebuie sa fim mai implicati sa livram rezultate si sa ducem la capat reformele pe care le-am promis.

Parlamentul creeaza o punte intre societate si legile tarii, de aceea premisele actuale pot conduce la acele reforme profunde de care tara noastra are nevoie.

Domeniile justitiei, educatiei, sanatatii, administratiei publice au nevoie sa fie asezate pe baze solide.

Cu puterea de care dispune prin Constitutie, responsabilitatea Parlamentului este una pe masura.

De aceea, in speranta unei sesiuni parlamentare cu reusite notabile, solicit intregii clase politice, tuturor membrilor Parlamentului si ai Executivului cumpatare, echilibru si deschidere la dialog!

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Fostul sef al NATO: „Sistemele din Romania si Polonia ar trebui sa doboare rachetele Rusiei care vizeaza Ucraina”

Tarile NATO ar trebui sa foloseasca sistemele de aparare aeriana cu baze in Europa de…

4 ore ago

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

8 ore ago

Cea mai bogata femeie din Australia cere Galeriei Nationale sa-i retraga portretul dintr-o expozitie

Miliardara australiana Gina Rinehart a cerut Galeriei Nationale din Australia sa-i elimine portretul dintr-o expozitie…

8 ore ago

Atacul asupra premierului slovac Robert Fico trimite unde de soc in toata Europa. Reactie si din partea SUA

Atacul de miercuri asupra premierului slovac Robert Fico in orasul Handlova, in urma unui eveniment…

8 ore ago

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc la Poarta Alba

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc, miercuri seara, la iesire din Poarta…

8 ore ago