Iohannis arata din nou cat de jos a ajuns Guvernul Romaniei. Remarca taioasa: „Analfabetismul functional se reflecta in cele mai inalte sfere ale politicii”

politica

Presedintele Klaus Iohannis a spus miercuri, la o dezbatere pe teme de educatie, ca analfabetismul functional atinge in Romania o cota de 42% si se reflecta in cele mai inalte sfere ale politicii. El a mai spus ca educatia se face ”dupa ureche”, iar efectele unei abordari haotice sunt foarte grave.

„Sistemul educational trebuie sa aiba capacitatea de a face o diferenta reala in nivelul de cunostinte ale copiilor, nu doar sa bifeze un numar de ani petrecuti pe bancile scolii. Aceasta este o lectie care se aplica si Romaniei, in conditiile in care un studiu din 2016 ne avertizeaza ca ne confruntam cu o rata de analfabetism functional de 42 de procente care se reflecta foarte vizibil si in inaltele sfere ale politicii romanesti”, a declarat Iohannis.

Iohannis a criticat politicile guvernamentale in domeniu, cu ocazia lansarii raportului „World Development Report 2018: Learning to Realize Education’s Promise”, care a avut loc la Biblioteca Centrala Universitara „Carol I”. El a spus ca este nevoie nu doar de a garanta accesul la educatie, ci la educatie de calitate, impunandu-se masuri concrete privind abandonul scolar.

Seful statului a afirmat ca, la nivel national, ne confruntam cu o criza demografica amplificata de un nivel ridicat al abandonului scolar si de o participare scazuta la invatamantul superior. ”Pe acest fond, poate ca nu este momentul sa ne concentram acum atentia asupra unor sisteme de credite pentru studii in invatamantul superior, in timp ce neglijam finantarea altor proiecte, deja demarate, destinate cresterii echitatii in educatia preuniversitara. Vorbesc aici si de insuficienta finantare a proiectului ROSE, care initiase schema de granturi pentru licee, destinata reducerii abandonului si facilitarii tranzitiei spre invatamantul superior”, a transmis el.

In context, seful statului a facut aluzie la gafele premierului Viorica Dancila: ”Continuam sa ne indepartam de obiectivul Europa 2020, sau 20-20 cum se spune mai nou, in domeniul parasirii timpurii a scolii, cu o cifra de peste 18%”.

El a mai subliniat ca este nevoie de educatie economica pentru ”a ne apara tinerii de falsele promisiuni ale populismului”. Seful statului a adaugat ca scolii ii revine si datoria de a educa tinerii in privinta drepturilor si libertatilor civile.

De asmenea, presedintele a acuzat schimbarea haotica a legislatiei privind educatia. „Numarul mare de legi din zona Educatiei ajunse la promulgare, adesea cu prevederi contradictorii, denota ca la noi se face politica educationala dupa ureche. Chiar raportul lansat astazi ne arata ca multe dintre esecurile inregistrate de anumite sisteme de Educatie pot fi explicate prin politici nesanatoase si ineficiente. Riscurile unei abordari haotice sunt foarte mari si rezultatele pot fi foarte grave”, a afirmat Iohannis.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android

Mai mult despre: , ,


loading...

Comentarii: