Iohannis are astazi cea mai importanta vizita la Bruxelles de la debutul mandatului. Cinci ore de intalniri cu 30 de inalti oficiali. Ce vor discuta

politica

Presedintele Klaus Iohannis va merge miercuri la Bruxelles, urmand sa aiba intalniri cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, iar pe agenda discutiilor se afla inclusiv modificarile la legile justitiei.

Este cea mai importanta vizita la Bruxelles de la debutul mandatului sau in care ia lua parte, in premiera, la o reuniune a Colegiului Comisiei Europene, forul decizional care intruneste toti cei 28 de comisari europeni, si unde are intrevederi cu presedintele executivului european, Jean-Claude Juncker, cu liderul Consiliului European, Donald Tusk, si cu seful Partidului Popular European, Joseph Daul.

Conform unui comunicat al Administratiei prezidentiale, vizita presedintelui Romaniei la Bruxelles are loc in urma invitatiei care i-a fost adresata, in luna decembrie 2017, de catre presedintele Comisiei Europene. Dupa intrevederea cu Jean-Claude Juncker, Klaus Iohannis se va intalni cu membrii Colegiului Comisiei.

Cu acest prilej, vor fi abordate subiecte legate de pregatirea Presedintiei romane a Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019, precum si teme de actualitate ale agendei europene vizand, in principal, procesul de consolidare a Uniunii Europene. Pe agenda se vor afla si negocierile privind noul cadru financiar al UE post-2020, aprofundarea Uniunii Economice si Monetare, securitatea externa si interna a Uniunii si aspecte legate de relatiile externe ale Uniunii, cu accent pe procesul de extindere si vecinatatea estica.

Conform sursei citate, ”va fi discutata situatia din Romania referitoare la modificarile aduse cadrului legislativ privind sistemul judiciar si lupta impotriva coruptiei”.

”Presedintele Klaus Iohannis va sublinia, in cadrul intalnirilor, angajamentul ferm al Romaniei de a contribui la consolidarea proiectului european, precum si atasamentul tarii noastre la principiile si valorile pe care se bazeaza Uniunea. De asemenea, va arata ca Presedintia Romaniei a Consiliului UE va avea o abordare echilibrata si obiectiva, in interesul Uniunii si al statelor membre, care sa contribuie la avansarea procesului de integrare europeana”, arata Administratia prezidentiala.

Totodata, presedintele Romaniei se va intalni si cu Presedintele Consiliului European, Donald Tusk. Agenda reuniunii informale a Consiliului European din 23 februarie, respectiv negocierile privind viitorul buget al Uniunii Europene post 2020 si aspecte institutionale vor fi principalele subiecte abordate de cei doi inalti oficiali.

La finalul vizitei la Bruxelles, presedintele Klaus Iohannis va avea o intrevedere cu Joseph Daul, presedintele Partidului Popular European.

Presedintele si prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker si Frans Timmermans, au dat publicitatii, in urma cu o saptamana, o declaratie comuna in care isi exprima ingrijorarea fata de evolutiile recente din Romania si subliniaza ca CE avertizeaza din nou cu privire la pericolul regresarii si va analiza in detaliu modificarile finale aduse legilor justitiei.

”Urmarim cu ingrijorare evolutiile recente din Romania. Independenta sistemului judiciar romanesc si capacitatea sa de a combate in mod eficace coruptia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Romanii puternice in cadrul Uniunii Europene”, se arata in declaratie.

Juncker si Timmermans amintesc ca o conditie esentiala pentru a putea renunta treptat la mecanismul de cooperare si de verificare (MCV) este ca progresele realizate pana acum in cadrul acestuia sa fie ireversibile.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a acuzat Reprezentanta Comisiei Europene in Romania ca a transmis la Bruxelles informatii false. „Minciuna dusa picatura cu picatura si de aici, din tara si de la Bruxelles si de catre europarlamentari, dar si de catre functionari de acolo”, a declarat Liviu Dragnea, luni seara, la Antena 3.

Liderul PSD a spus ca spera ca atunci cand va merge la Bruxelles presedintele Klaus Iohannis va discuta cu Jean Claude Junker despre „modul in care se iau informatii din Romania”: „Aici este vorba de Romania si, dincolo de PSD, de coalitia PSD-ALDE, e o chestiune importanta si pentru presedintele Romaniei, care sper ca va merge la Bruxelles sa discute ori in plen, ori in privat cu presedintele Junker despre tipul asta si modul in care se iau informatii din Romania. Pentru ca noi dorim ca informatiile din Romania sa fie cele reale”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: