Iohannis avertizeaza asupra „activarii discursului intolerant”. Mesaj privind „manipularea demagogica si populista a atasamentului la propria identitate”

politica

Presedintele Klaus Iohannis a transmis joi un mesaj, in cadrul reuniunii Grupului Ecumenic de Rugaciune din Parlamentul Romaniei, in care subliniaza atasamentul romanilor fata de Uniunea Europeana, insa arata ca exista pericolul activarii discursului intolerant pentru subminarea solidaritatii europene.

„Eu personal am constatat cu satisfactie atasamentul concetatenilor nostri fata de Europa, fata de proiectul de solidaritate european, cladit din experiente istorice diverse, dar poate tocmai de aceea generat si generator de valori comune. Romanii se raporteaza la acest proiect de pace, din care Romania face parte incepand cu 2007, din ce in ce mai mult, ca la expresia cadrului de edificare a propriului nostru viitor, ce asteapta a primi impulsurile si contributia noastra proprie. Apartenenta Romaniei la Uniunea Europeana s-a dovedit o sansa, o oportunitate pentru colectivitati, inclusiv in ce priveste pastrarea identitatii si patrimoniului cultural, a tezaurului spiritual secular ori religios. Reamintesc ca limba romana este limba oficiala a Uniunii Europene, ca de sprijinul financiar al acesteia s-au bucurat numeroase asezaminte de cult, ca apartenenta noastra la Uniune a facut ca embleme identitare majore ale culturii romanesti sa fie cunoscute si recunoscute in intreaga Europa. Romania este apreciata pentru felul in care statul s-a pozitionat, de o maniera echidistanta si pozitiva, in raport cu cultele si asociatiile religioase”, afirma seful statului, in mesajul care a fost prezentat de consilierul prezidential Sergiu Nistor.

Iohannis puncteaza ca, sub Presedintia romana a Consiliului Uniunii Europene, Agenda strategica a Uniunii Europene, adoptata pe baza dezbaterilor care au avut loc la Summitul de la Sibiu, proclama investitia in cultura si patrimoniu cultural ca o prioritate a UE si a statelor membre.

„Europa este un edificiu al identitatilor. Timp de secole, ele au generat deopotriva dialog si dispute, aculturatie ori conflicte. Doua conflagratii mondiale, Holocaustul din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, purificarile etnice din fosta Iugoslavie ne-au aratat, in mod tragic, cum identitatile pot fi invocate pentru a servi drept sursa de manipulare, razboi, suferinta si moarte. Ultimul secol ne-a demonstrat ca existenta, protectia si fructificarea identitatilor, a spiritualitatii bogatei si diversei noastre Europe pot fi asigurate doar prin garantarea drepturilor fundamentale ale omului, prin institutii si mecanisme democratice functionand in respectul statului de drept”, spune Klaus Iohannis.

Seful statului atrage atentia ca exista riscul activarii discursului intolerant pentru subminarea solidaritatii europene.

„Exista un pericol al activarii discursului intolerant si la revenirea la contrapunerea identitatilor sau folosirea argumentului identitar pentru subminarea solidaritatii europene? Din pacate da, acest risc nu a fost eliminat, ba chiar el are forme concrete astazi, in manipularea demagogica si populista a atasamentului la propria identitate. Insa el poate fi indepartat, redus, prin dialoguri intocmai ca cel de astazi, care sa implice, alaturi de clasa politica, segmente si reprezentanti ai societatii, purtatorii diversitatii identitare ce caracterizeaza Romania contemporana”, a conchis el.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: