Iohannis cere retragerea celor doua proiecte de ordonante: „Neavenite, inacceptabile si cu dedicatie”. Reactia ministrului PSD al Justitiei

politica

Presedintele Klaus Iohannis sustine ca sunt suficiente argumente care sa determine Guvernul sa retraga proiectele referitoare la gratierea si modificarea Codurilor penale, mentionand ca acestea sunt „neavenite” si par a fi facute „cu dedicatie”.

„Proiectele de ordonante de urgenta privind gratierea si modificarea Codurilor penale sunt neavenite, inacceptabile si par a fi facute cu dedicatie, o spun cele mai autorizate voci din Justitie. Parchetul General, DNA, Inalta Curte de Casatie si Justitie, DIICOT, asociatiile magistratilor si organizatii ale societatii civile s-au pronuntat ferm impotriva modificarii cadrului legislativ referitor la coruptie, abuz in serviciu si integritate, in regim de urgenta, fara analize obiective si in conditii de totala netransparenta. Sunt suficiente argumente care sa determine Guvernul sa retraga aceste ordonante de urgenta”, scrie Iohannis, vineri, pe Facebook.

Guvernul va da un raspuns la solicitarea presedintelui Iohannis privind retragerea proiectelor referitoare la gratierea si modificarea Codurilor penale la intoarcerea premierului Sorin Grindeanu in tara, a declarat ministrul Justitiei, Florin Iordache, citat de Agerpres.

„Se va discuta in Guvern si raspunsul il vom da formal atunci cand vine si prim-ministrul. Daca ma intrebati pe mine, personal, le-am initiat tocmai pentru a avea puncte de vedere si observatii la aceste proiecte de legi. Daca stateau in sertar si nu asteptam sau nu aveam puncte de vedere, despre ce discutam? Rolul acestora a fost tocmai sa avem o opinie, dar punctul de vedere al procurorilor il stiam pentru ca dumnealor au instrumentat dosarele, oamenii au fost condamnati. Eu caut o solutie, daca cineva poate sa imi dea o solutie, fara indoiala o imbratisam. De aceea, este un proiect in dezbatere. Atunci cand se intoarce premierul in tara, veti avea un punct de vedere al Guvernului”, a spus ministrul, vineri, la B1 Tv, intrebat cum raspunde solicitarii presedintelui Iohannis.

Seful statului le-a spus miercuri ministrilor, in deschiderea sedintei de Guvern pe care a prezidat-o, ca „sunt doi elefanti in incapere” — ordonanta de gratiere si ordonanta de modificare a codurilor penale.

„Cunoasteti povestea ca este un elefant in incapere, dar nu se vede. Sunt doi elefanti — ordonanta de gratiere si ordonanta de modificare a codurilor penale. Evident ca si despre acestea am discutat cu domnul prim-ministru mai de dimineata, iar domnia sa mi-a spus ca discutia avusese loc deja cu anumiti colegi din guvern si ca nu vor fi puse pe ordinea de zi suplimentara aceste doua chestiuni privind gratierea si modificarea codurilor”, a afirmat Iohannis.

El a precizat ca premierul s-a angajat ca aceste doua acte normative sa nu fie bagate „peste noapte” in nicio sedinta de Guvern, fara se da in consultare tuturor entitatilor prevazute de lege. „CSM, organizatii profesionale, organizatii ale judecatorilor si, bineinteles, opiniei publice”, a sustinut presedintele.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: