Iohannis cere romanilor „implicare civica maxima” in fata atacurilor comise de penali impotriva justitiei. Se confirma acum ce spunea in campanie despre Dragnea

politica

In contextul atacurile inversunate ale politicienilor impotriva justitiei, Klaus Iohannis a adus aminte, marti seara, ca a spus mereu ca ”ar fi foarte grav” ca persoane condamnate penal sa ajunga in conducerea statului, dar „acest lucru s-a intamplat” iar acum este nevoie de „o implicare civica maxima”. 

„Nu putem sa nu constatam ca de la alegerile parlamentare incoace un numar impresionat de politicieni influenti se ocupa cu a ataca Justitia, procurorii, procedurile din Justitie, inducand in populatie impresia ca Justitia nu functioneaza. Cu siguranta, s-a putut constata foarte usor ca mai multi din acesti politicieni influenti sunt fie condamnati penal, fie sunt in curs de a fi judecati penal, fie sunt urmariti penal. (…) Inainte de alegeri am atras atentia in repetate randuri alegatorilor ca ar fi foarte grav ca persoane condamnate sau judecate penal, pe care generic le-am numit penali, sa ajunga in conducerea statului, fiindca automat ar aparea o presiune imensa asupra Justitiei. Iata ca acest lucru s-a intamplat. De aceea, este nevoie de o implicare civica maxima, este nevoie ca toti cei care doresc o Romanie stat de drept si care doresc o Justitie independenta sa se anunte si sa-si spuna opinia. Nu doresc prin asta in niciun fel sa se creeze impresia ca vreau sa chem oamenii sa protesteze sau sa apara divergente majore, dar o societate sanatoasa — si eu imi doresc o societate sanatoasa pentru Romania — este obligata sa discute public aceste chestiuni, fiindca ele ne afecteaza in definitiv pe toti”, a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a sustinut ca in cazul anumitor proceduri referitoare la Justitie este nevoie de consultarea Comisiei de la Venetia, dar a aratat ca opinia acestui for este consultativa.

„Comisia de la Venetia a fost solicitata in anumite chestiuni si va fi in continuare si, da, pe anumite proceduri, este chiar indicat sa se ceara opinia Comisiei de la Venetia, doar ca aceasta opinie este consultativa si problemele pe care le avem noi trebuie sa le rezolvam tot noi. De aceea, este mare nevoie de foarte multa atentie, de dezbatere publica”, a spus Iohannis.

Mai multe organizatii civice si neguvernamentale au adresat, luni, presedintelui Klaus Iohannis o scrisoare prin care ii solicita, printre altele, sesizarea Comisiei de la Venetia pentru o opinie privind trei decizii si hotarari ale CCR si infiintarea de urgenta a unei comisii pentru redactarea unui Cod electoral.

Potrivit unui comunicat al asociatiei Initiativa Romania, semnatarii demersului cer sefului statului si „actiuni si exprimarea imediata a unei pozitii categorice privind pericolul grav si iminent pe care initiativele actualei majoritati guvernamentale il reprezinta la adresa independentei Justitiei si luptei anticoruptie”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: