Iohannis a cerut PSD in Parlament sa opreasca asaltul asupra Justitiei. Dancila i-a cerut liniste si pace, fara dezbinare

politica

Presedintele Klaus Iohannis le-a transmis politicienilor si guvernantilor, la sedinta solemna dedicata Centenarului, sa asculte vocea romanilor, sa se recupleze la interesele nationale, sa se ridice la demnitatea Centenarului si sa nu il dezonoreze. El le-a cerut sa revina asupra legilor care nu au sustinerea oamenilor si nici nu corespund standardelor in drep si sa nu continue cu legi incongruente cu democratia veritabila. Mesajul sau n-a avut insa ecou in randul reprezentantilor Puterii. De la aceeasi tribuna, premierul Viorica Dancila i-a cerut, putin mai tarziu, sa lase orgoliile, sa promoveze „pacea politica” si nu dezbinarea.

„Intr-un moment de criza a relatiilor internationale, Romania, cu sprijinul aliatilor sai, a fost parte a solutiei, si nu a problemei. Pe 1 decembrie 1918, Iuliu Maniu se intreba, la Alba Iulia, ce ar putea face generatia sa pentru a se ridica la inaltimea indeplinirii unui asemenea ideal. Cu privilegiul de a fi presedintele Romaniei in vremea Centenarului, preiau emotionanta interogare a inaintasului ardelean si v-o adresez dvs, alesilor natiei: prin ce putem sa fim noi demni de implinirile de acum 100 de ani?

Azi intrebarea la care trebuie sa raspunda politicienii e daca vor continua sa promita mult si sa livreze putin sau daca vor avea curaj si responsabilitatea de a pune bazele dezvoltarii Romaniei in cel de-al doilea centenar. Cred ca raspunsul la aceasta intrebare poate sa ne indice sursele demnitatii si coeziunii nationale. Raspunsul la aceasta intrebare se regaseste in ultima instanta oglinda clasei politice romanesti si misiunea sa”, a afirmat presedintele, potrivit News.ro.

Klaus Iohannis a mentionat ca Centenarul nu e numai un prilej de a intoarce privirea spre trecut si de a ne onora istoria, ci si un moment de reflectie. „Sa ne intrebam cu toata ostenitatea daca ne-am revendicat locul pe care il meritam in randul tarilor lumii. Mergem azi in directia corecta sau ne aflam pe un drum gresit care ne va duce in cu totul alta parte decat unde vrem sa ajungem pentru destinul Romaniei?”, a continuat seful statului.

Presedintele a mentionat ca traim intr-o societate libera, cu institutii stabile, si ne leaga un amplu parteneriat strategic de cea mai mare democratie a lumii, SUA, suntem membri NATO si UE.

„Nu ne-a fost simplu sa ajungem aici. Si, tocmai de aceea, la fel ca acum un secol, oamenii au mari sperante pentru viitorul tarii noastre si asteptari indreptatite de la cei care o conduc. Cu atat mai mult de Centenar, romanii asteapta o guvernare la inaltimea mostenirii care ne-a fost incredintata, vor lideri politici responsabili, cinstiti si care sa-si propuna obiective politice ambitioase pentru Romania, nu pentru interesele lor vremelnice. Romanii inteleg ca prosperitatea noastra depinde, in mod esential, de alegerile pe care le facem, de optiunile de dezvoltare pe care le adoptam, de consecventa in a ne urma angajamentele. Este timpul sa inteleaga acelasi lucru si majoritatea politica si guvernamentala„, a spus presedintele.

Klaus Iohannis a precizat ca celebram Centenarul intr-o perioada tumultoasa pentru societatea romaneasca, iar „unele abordari populiste, demagogice si manipulatorii au semanat discordie si au afectat unitatea care ar fi trebuit sa caracterizeze modul in care sarbatorim implinirea unui vis de veacuri”. El a adaugat ca spiritul natiunii este insa viu si s-a manifestat in sustinerea fara echivoc pe care cetatenii au aratat-o in fata oricaror incercari de a pune in pericol principiile si valorile care au stat si la baza Marii Uniri de acum 100 de ani.

„A fi roman echivaleaza acum cu a fi european, iar acest lucru inseamna mult mai mult decat semnificatia istorica sau geografica a termenului. Inseamna a fi parte a unei comunitati de valori care pretuieste libertatea, solidaritatea, respectarea demnitatii umane, democratia si in care domneste neconditionat statul de drept. Sunt lucruri care fac parte din fibra nationala si nimeni, sub nicio forma, nu are dreptul de a le contesta. Doamnelor si domnilor parlamentari si guvernanti, ascultati vocea romanilor, recuplati-va la interesele nationale, ridicati-va la demnitatea Centenarului si nu il dezonorati! Luati exemplul anului 1918: Romania isi atinge potentialul sau doar atunci cand politicienii sunt inspirati de nazuintele oamenilor si ghidati de un proiect national! Romania trebuie sa tinteasca tot mai sus ca natiune libera, ca stat performant, in slujba cetatenilor sai, iar nu sa-si piarda directia si sa devina captiva lipsei de viziune a catorva politicieni fara simtul guvernarii democratice”, a subliniat presedintele Iohannis.

Seful statului a mentionat ca printre cele mai importante idealuri ale Marii Uniri au fost respectul legii si libertatea individului.

„Sunt idealuri care si astazi mobilizeaza societatea romaneasca si, prin urmare, trebuie sa mobilizeze si actiunea forului suprem al acestei natiuni, care este Parlamentul Romaniei. Este responsabilitatea dumneavoastra sa asigurati o buna legiferare, intr-un cadru de dezbateri deschise si transparente, prin implicarea profesionistilor si prin dialog social, astfel incat deciziile luate aici sa fie adaptate la nevoile reale ale societatii. Este inca timp sa reveniti asupra unor legi care nu au nici sustinerea oamenilor si nici nu corespund standardelor europene de drept. Nu puneti in joc tot efortul si sacrificiile romanilor pentru care sunt atat de respectati in Uniunea Europeana, nu faceti rau societatii romanesti mergand mai departe cu legi ale justitiei si cu modificari ale codurilor penale care sunt incongruente cu o democratie veritabila. Sunt atat de multe probleme care isi asteapta rezolvarea si asupra carora romanii isi doresc sa va aplecati, de la readucerea la performanta a marilor sisteme publice, la eficientizarea administratiei publice si modernizarea infrastructurii”, le-a mai cerut presedintele guvernantilor.

Raspunsul lui Dancila

De la aceeasi tribuna, premierul Viorica Dancila i-a raspuns cerandu-i consens si unitate de Centenar si a criticat opozitia pentru votarea rezolutiei din Parlamentul European referitoare la actiunile puterii de la Bucuresti in domeniul justitiei.

„Eu cred in consens, in echilibru si in coperare. Vedem cu totii ca, din pacate, sunt situatii in care este foarte dificil sa se ajunga la un consens, insa eu am incredere ca aceste obstacole pot fi depasite. Orgoliile politice si interesele personale nu au ce cauta pe acest drum”, a afirmat Dancila.

Premierul a adresat un salut partidelor de opozitie.

„Ii salut pe liberali pentru contributia esentiala a Bratienilor in realizarea Romaniei Mari si a Unirii de la 1918. Este o mostenire politica pretioasa ce v-a fost lasata de fondatorii PNL, dar este totodata o stacheta inalta, lasata pentru cei care conduc astazi acest partid. Oricat de acerba ar fi lupta politica aici, in Parlament, nu exista niciun motiv in aceasta lume care sa justifice un vot impotriva propriei tari. Diferentele de opinie nu trebuie sa ne plaseze pe pozitii adverse, fiecare are dreptul la propria opinie. (…)

Celebra deviza ‘prin noi insine’, pusa de Bratieni pe frontispiciul Marii Uniri, trebuie sa-si gaseasca un corespondent si in actualitatea noastra. Prin noi insine, si nu prin altii ar trebui sa ne rezolvam problemele noastre, din Romania. Prin noi insine, nu prin altii ar trebui sa ne aparam interesele nationale, iar asta nu ne face mai putin proeuropeni. Prin noi insine, nu prin altii trebuie sa fie si astazi deviza Romaniei”, a continuat Viorica Dancila.

Ea a sustinut ca omul politic, indiferent de optiunile doctrinare, are obligatia sa apere si sa militeze pentru drepturile cetatenilor romani.

Viorica Dancila a adresat si „un mesaj de pace” catre Klaus Iohannis.

Adresez un mesaj de pace politica si catre presedintele Romaniei, dl Klaus Iohannis. Asa cum am spus de-a lungul intregului meu mandat, am convingerea ca, indiferent de mizele politice sau electorale pe care le avem in fata, in calitatile oficiale avem datoria de a colabora intre noi. Este o datorie dincolo de orice miza personala, este o datorie fata de romani si fata de Romania. Este momentul sa ne bucuram de liniste si consens. Vreau sa aniversam Ziua Nationala intr-un mesaj de liniste si pace, fara dezbinare. Interesul national trebuie sa primeze in fata interesului politic. (…) Las in spate dezbinarea, las in spate atacurile, criticile nedrepte sau chiar jignirile care mi-au fost adesate anterior. (…) Sa fim uniti in urmatoarele sase luni in care Romania va asigura presedintia Consiliului UE”, a mai declarat Dancila.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: