Iohannis, Dancila si Cumpanasu – dezbatere la TV. De ce Iohannis nu are ce cauta intr-un astfel de show

opinii

Exista o tulburare printre lideri politici decenti si jurnalisti de buna-credinta in privinta refuzului lui Klaus Iohannis de a participa la dezbateri publice cu ceilalti contracandidati. Se folosesc cuvinte grele precum „desconsiderarea democratiei” sau „frica” insa, privind la rece, unde va duce o astfel de dezbatere?

Principalul rol al unei astfel de dezbateri intre contracandidati este ca alegatorii sa le cunoasca mai bine programele politice pentru a vota in cunostinta de cauza. Insa programele politice sunt deja disponibile in spatiul public, pot fi oricand accesate pe site-urile de campanie ale candidatilor, in cazul in care nu au ajuns deja la alegatori prin materiale de propaganda electorala. Dar, sa fim seriosi, cine da doi bani pe programele astea?

Alegatorii voteaza in functie de perceptiile pe care le au fata de candidati iar o dezbatere este putin probabil ca va modifica aceste perceptii in privinta lui Klaus Iohannis, Dan Barna, Viorica Dancila, Diaconu sau Cumpanasu. Dupa cinci ani de campanii mediatice politice extrem de violente, cum nu a cunoscut nicio alta tara din Europa, mai este cineva care nu are o parere bine fixata despre acesti candidati? Sau crede cineva ca un alegator al lui Iohannis s-ar razgandi si s-ar apuca sa o voteze pe Dancila? Sau ca un pesedist va avea brusc o revelatie si il va vota pe Barna.

Ar putea sa ajute o astfel de dezbatere pe cei nehotarati? Nehotarati sa aleaga intre cine si cine? Cine ar putea fi nehotarat sa aleaga intre Klaus Iohannis si Viorica Dancila, ale caror personalitati si apartenente sunt clar conturate si pozitionate la poluri total opuse? Da, exista insa un procent, nu foarte mare, de oameni care inca nu s-au hotarat daca merg cu Klaus Iohannis sau cu Dan Barna si aici poate ca o dezbatere ar fi utila intre cei doi. Dar daca Iohannis accepta o dezbatere cu Dan Barna, atunci va trebui sa accepte si cu Viorica Dancila si cu ceilalati contracandidati, astfel incat ajungem la esenta problemei.

Iohannis nu se teme ca ar putea fi pus in incurcatura sau ca nu ar avea raspunsuri in privinta mandatului de pana acum sau a intentiilor. Sa ne amintim ca s-a descurcat foarte bine in confruntarea cu Ponta din 2014, cand nu era atat de experimentat in politicianismele dambovitene. Singura frica pe care o are Klaus Iohannis in privinta unei dezbateri televizate cu ceilalti este, poate, cea de ridicol, temere pe care orice ardelean o are sadita in ADN.

Nu cred ca este nevoie de prea multa imaginatie ca sa vedem cum ar putea decurge o dezbatere „unu la unu” cu Viorica Dancila. Cum ai putea sa reactionezi cand Dancila va spune ca ea este mai puternica decat „sapte barbati” si ca tu ar trebui sa porti fusta? Sau cand va sustine ca a reprezentat cu demnitate Romania atunci cand a racnit „Noi nu dam socoteala” in Parlamentul European. Sau cand va tranti iar o enormitate din seria „in spatele meu am fost eu insumi”, cum sa te schimonosesti sa nu izbucnesti in ras?

Iar daca Iohannis s-ar duce totusi la o confruntare cu un astfel de candidat, atunci va trebui sa accepte dezbateri si cu toti ceilalti. Si cu Cumpanasu, si cu John Ion Banu, si cu Ninel Peia, pentru ca acestia nu pot fi tratati drept candidati de mana a doua ca asa zic sondajele. Sunt candidati cu drepturi depline, confom BEC, si egali la linia de start cu Klaus Iohannis. In plus, si Cumpanasu are sondaje care arata ca ar fi pe locul trei. N-ar fi tot o aroganta din partea presedintelui sa refuze sa apara in dezbateri cu acesti cetateni romani cu drepturi similare? Ninel Peia spunea deunazi la TVR ca el insusi face cat toata politica externa a Romaniei la un loc pentru ca stie zilele de nastere ale liderilor mondiali si le-ar face cadou cate o sticla de vin imbuteliata in anul in care s-au nascut pentru ca Romania sa intre in Schengen si sa scape de vizele SUA. Beat that, Iohannis!

Ar castiga democratia din astfel de dezbateri? Un previzibil spectacol cu clovni precum Dancila, Cumpanasu sau Ninel Peia topaind si strambandu-se in jurul unui Iohannis care incearca solemn sa mentina demnitatea functiei nu are nimic de a face cu „dezbaterea programelor in interesul cetatenilor”. Ar fi un nou show ridicol din care chiar nimeni nu ar avea de castigat nimic. Va ramane doar inca o senzatie de dezgust fata de o democratie din care rasar astfel de clovni.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: