Este oficial: Klaus Iohannis a anuntat noi masuri dupa 15 iunie

politica

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, s-a intalnit marti cu ministrii, la Palatul Cotroceni, in cadrul unei sedinte privind masurile de gestionare a epidemiei COVID-19. La sedinta a participat si seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat.

La finalul sedintei, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca unele restrictii vor fi ridicate. Se deschid mallurile, fara restaurante si cineamtografe. De asemenea, si salile de fitness se vor redeschide cu anumite reguli de distantare. Totodata, presedintele Klaus Iohannis a anuntat, marti, ca, data fiind dinamica imbolnavirilor, se impune prelungirea starii de alerta si dupa 15 iunie, dar cu masuri mai putine decat sunt acum in vigoare.

Aktual24 v-a prezentat, in format LIVE text, declaratiile presedintelui Klaus Iohannis:

– Masurile de relaxare: avand in vedere ca numarul de noi imbolnaviri nu a scazut si nu a crescut semnificativ, consideram ca e posibil sa continuam cu cateva noi masuri de relaxare dupa 15 iunie. As exemplifica cele mai importante:

– Vor fi posibile evenimente private cu 20 de persoane pentru interior si 50 de persoane pentru exterior

– Pentru a veni in sprijinul parinrilor, dupa data de 15 iunie va fi posibila redeschiderea gradinitelor, creselor si after-school-urilor private.

– Va fi posibila redeschiderea salilor de fitness

– Avand in vedere ca nu avem nicio scadere a numarului de imbolnaviri noi, ne face sa fim precauti si suntem de parere ca se impune prelungirea starii de alerta. Consideram ca nu se poate continua fara a avea acest instrument numit stare de alerta. Masurile restrictive vor fi mai putine decat sunt in vigoare

– Unele masuri trebuie continuate: portul mastii in interior, distantarea fizica, evitarea aglomerailor mari – aceste lucruri vor ramane in continuare in vigoare. Guvernul va dezbate in sedinta de guvern aceste decizii, dar masurile restrictive sunt mai putine decat acum.

– Ma adresez in final Parlamentului: stimati parlamentari, fiti responsabili, ganditi-va ca virusul nu dispare printr-un vot in Parlament! Daca sprijiniti guvernul, putem controla eficient aceasta raspandire a epidemiei. Subliniez expres ca guvernul a luat cele mai bune masuri, care au dus la o raspandire foarte limitata a epidemiei.

– Ati vazut un studiu foarte nou al unui institut prestigios din Londra: fara aceste masuri am fi avut milioane de decese. Faptul ca am impus din timp aceste masuri ne-a permis sa controlam epidemia. Stimati parlamentari, nu puneti acum sub semnul intrebarii aceste masuri care s-au dovedit corecte.

Sedinta vine in contextul in care stare de alerta expira saptamana viitoare, pe 15 iunie, iar autoritatile pregatesc noi masuri de relaxare. Specialistii din Guvern, printre care si seful DSU, Raed Arafat, sustin ca starea de alerta trebuie prelungita, pentru ca „daca lasam totul si spunem ca totul se intoarce la normalitatea dinaintea virusului, (…) comitem o greseala majora pe care s-ar putea sa o sa platim foarte serios”.

Mai multi lideri politici, printre care presedintele PSD, Marcel Ciolacu si presedintele Pro Romania, Victor Ponta au dat de inteles ca nu vor vota prelungirea starii de alerta.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: