Iohannis, deplasare la Bruxelles, dupa ce Comisia Europeana a lansat avertismente dure la adresa Romaniei. Cum incearca sa repare raul produs de Dragnea si Tariceanu

politica

Potrivit unui comunicat prezidential, seful statului, Klaus Iohannis, se va intalni, pe 31 ianuarie, cu presedintele Comsiei Europene, Jean-Claude Juncker si cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, pe lista subiectelor de discutie afandu-se si situatia luptei anticoruptiei din Romania, in contextul criticilor dure venite de la institutiile europene cu privire la modificarile aduse de coalitia PSD-ALDE legilor justitiei.

Potrivit agendei prezentate de Comisia Europeana, pe 31 ianuarie va avea loc o conferinta de presa comuna a presedintelui Klaus Iohannis cu Jean-Claude Juncker. Klaus Iohannis va participa si la reuniunea Colegiului Comisarilor UE, precum si la un dineu de lucru, afirma surse citate de Agenzia Nova.

„Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, se va intalni, miercuri, 31 ianuarie a.c., la Bruxelles, cu Presedintele Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker, si cu Presedintele Consiliului European, domnul Donald Tusk.

Vizita Presedintelui Romaniei la Bruxelles are loc in urma invitatiei care i-a fost adresata, in luna decembrie 2017, de catre Presedintele Comisiei Europene. Dupa intrevederea cu Jean-Claude Juncker, Presedintele Klaus Iohannis se va intalni cu membrii Colegiului Comisiei.

Cu acest prilej, vor fi abordate subiecte legate de pregatirea Presedintiei romane a Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019, precum si teme de actualitate ale agendei europene vizand, in principal, procesul de consolidare a Uniunii Europene. Pe agenda se vor afla si negocierile privind noul cadru financiar al UE post-2020, aprofundarea Uniunii Economice si Monetare, securitatea externa si interna a Uniunii si aspecte legate de relatiile externe ale Uniunii, cu accent pe procesul de extindere si vecinatatea estica”, informeaza Administratia Prezidentiala intr-un comunicat de presa.

Potrivit aceluiasi comunicat, la intalnirea de la Bruxelles, seful statului va aborda si subiectul situatiei din Romania referitoare la modificarile aduse legilor justitiei, schimbari criticate dur, miercuri, de Comisia Europeana, intr-un comunicat trimis Parlamentului roman.

„De asemenea, va fi discutata situatia din Romania referitoare la modificarile aduse cadrului legislativ privind sistemul judiciar si lupta impotriva coruptiei. Presedintele Klaus Iohannis va sublinia, in cadrul intalnirilor, angajamentul ferm al Romaniei de a contribui la consolidarea proiectului european, precum si atasamentul tarii noastre la principiile si valorile pe care se bazeaza Uniunea. De asemenea, va arata ca Presedintia Romaniei a Consiliului UE va avea o abordare echilibrata si obiectiva, in interesul Uniunii si al statelor membre, care sa contribuie la avansarea procesului de integrare europeana”, reiese din comunicatul prezidential.

Miercuri, Comisia Europeana, a transmis un comunicat prin care critica in termeni duri modificarile aduse de coalitia PSD-ALDE legilor justitiei, cerand Parlamentului se revina asupra acestor modificari. Ca urmare a comunicatului venit de la Bruxelles, cei doi presedintii ai camerelor parlamentare, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, au transmis o scrioase autoritatilor belgiene, afirmand ca nu sunt corect informati cu privire la realitatea din Romania.

Joi, Comisia Europeana a raspuns scrisorii presedintilor celor doua camere ale Parlamentului Romaniei, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, in care sefii PSD si ALDE spun ca oficialii europeni nu sunt bine informati in ceea ce priveste modificarea legilor justitiei si a codurilor penale.

„Comisia a urmarit indeaproape procesul parlamentar din Romania si evolutia discutiilor asupra acestor legi in decurs de mai multe luni. Suntem foarte bine informati despre acest proces, despre mizele care sunt in joc si despre potentiale riscuri. Suntem in contact cu Guvernul, Parlamentul, sistemul judiciar si societatea civila din Romania, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare“, se arata in raspunsul Comisie.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

 

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: