Categories: news

Iohannis, despre PRIMIREA de refugiati: „Numarul nu este MARE. Problema poate fi gestionata usor”

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, inainte de la pleca la reuniunea Consiliului European Extraordinar Informal de la Bruxelles ca Romania „poate gestiona usor” numarul de refugiati impus de Comisia Europeana. Este vorba de 4.837 de oameni.

„Astazi voi participa, de la ora 18, la sedinta extraordinara si informala a Consiliului European. Presedintele Tusk a convocat-o pentru a discuta chestiunea imigratiei, modalitatile de prevenire, cum pot fi ajutate tarile de unde vin.

Voi reitera pozitia Romaniei pentru mentinerea unui raport echilibrat intre solidaritate si responsabilitate, lucru pe care l-am spus si la celelalte intrunirei ale Consiliului European. Conform deciziei JAI, Romania ar putea sa primeasca in jur de 2.400 de persoane, care se adauga la persoanele care ar trebui sa vina in Romania in urma participarii noastre voluntare.

Regretam, si eu regret, ca decizia in loc sa fie luata prin consens s-a luat prin vot majoritar. Eu nu cred ca impunerea cotelor obligatorii rezolva problema. Impartirea matematica nu tine cont de o serie de factori foarte importanti. Deja, aseara, dupa rezultat, au inceput sa apara tot felul de opinii. Ministrul de Interne a participat acolo cu un mandat perfect. A avut mandatul Guvernului intarit de decizia CSAT.

Cotele obligatorii au fost refuzate de Romania inca din martie, cand s-a pus in discutie chestiunea, am sustinut pozitia de participare voluntara. Decizia de ieri nu se va rediscuta astazi in Consiliu. Decizia fost luata in Consiliul JAI e bun luata. Sunt tari care vor sa o conteste, asteptam rezultatul.

Numarul de refugiati nu este mare si nu trebuie sa ii primim in urmatoarele saptamani. E vorba de o perioada de 1-2 ani de zile. Problema poate fi gestionata usor in Romania si cred ca e bine sa ne aratam solidaritatea cu celelalte tari.

Pozitia noastra ramane cea de participare voluntara, care evident tine cont de capacitatea fiecarui stat membru de a face fata unui anumit numar de refugiati”, a declarat presedintele Romaniei.

Consiliul UE a aprobat marti distribuirea in prima etapa, potrivit unor cote obligatorii, a 66.000 de refugiati extracomunitari ajunsi in Italia si Grecia. Uniunea Europeana va stabili ulterior, pe baza aceleiasi formule, distribuirea a inca 54.000 de refugiati.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Portugalia nu mai este o problema pentru Europa. Ce poate invata Romania de la o tara care a cunoscut si ea un exod masiv al tinerilor

La zece ani de la plecarea "barbatilor in negru" - managerii internationali ai Comisiei Europene,…

5 ore ago

Primarul Vlad Oprea, declaratii halucinante: „Locuim trei familii in casa de 1.000 mp: eu, mama si o verisoara”. Nu mai stie cate locuinte are pe numele lui

Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, a facut declaratii halucinante, luni seara, la Realitatea Plus, incercand…

O oră ago

Un sofer roman de tir a murit in Belgia dupa ce un capac de canal aruncat de pe un pod a intrat prin parbriz. Cinci belgieni au fost retinuti

Cinci belgieni, dintre care doi minori, au fost arestati si urmeaza sa ajunga in fata…

2 ore ago

Japonia isi protejeaza frumusetile naturii. Cei care doresc sa urce pe Muntele Fuji vor trebui sa se inregistreze in avans

Prefectura Yamanashi din centrul Japoniei a anuntat lansarea unui sistem online care va reglementa numarul…

2 ore ago

Memoriile Angelei Merkel vor fi publicate in noiembrie. Ea este acuzata acum de „greseli fatale” in relatia cu Rusia

Angela Merkel isi va lansa, pe 26 noiembrie, mult asteptatul volum de memorii cu titlul…

3 ore ago