politica

Iohannis, discurs dur la adresa regimului Viktor Orban: „Si pe mine ma enerveaza afirmatiile despre Trianon. Nu am furat nimic de la nimeni. A fost dreptul nostru de autodeterminare”

Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, in Germania, o reactie dura la adresa regimului Viktor Orban din Ungaria, intrebat fiind de numeroasele pozitii publice ale Budapestei de contestare a Tratatului de la Trianon. 

Iohannis a fost intrebat, in cadrul dezbaterii de la Aachen (Germania), de „un vecin care are uneori atitudine antieuropeana si care pune sub semnul intrebarii frontierele Trianonului”.

„Este putin ca intr-o familie, unde cei mai multi, la intalnirea de familie, au un var de-al doilea, de-al treilea, care din cinci in cinci minute calca in strachini. Oricum, nu il dam afara, ca e ruda. Incercam sa ii mai dam lectii, sa-l integram, sa-l linistim, asta este reteta, cred. Eu nu sustin ideea de eliminare, de inlaturare din organizatie. Pedepsele de asa natura nu aduc rezultatele scontate de multi. Cred ca trebuie sa le spunem foarte clar acestor oameni in fata care sunt asteptarile si sa continuam procesul”, a raspuns seful statului, citat de Agerpres.

In acelasi timp, a facut referire la contextul istoric legat de Trianon.

„Si pe mine ma enerveaza afirmatiile despre Trianon. Eu sunt presedintele statului, eu sunt din Transilvania, noi am decis prin vot popular ca vrem sa aderam la Romania. Nu am furat nimic de la nimeni. A fost dreptul nostru de autodeterminare. Transilvania asa devenit parte a Romaniei (…) Retroactiv nu vrea nimeni sa puna sub semnul intrebarii niste procese istorice. Poate ca asta fac niste populisti, dar populistii exista in Europa si cred ca ei nu pot fi combatuti decat de rezultate”, a explicat Klaus Iohannis.

Seful statului este prezent in Germania in contextul in care sambata primeste Premiul international „Carol cel Mare” al orasului Aachen – „Pentru unitatea Europei”.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Cod galben de ploi si grindina in mai multe zone din tara. Ciclonul care a facut ravagii in vestul Europei ameninta si Romania

Ciclonul care a lovit Europa se apropie de Romania, dar vestea buna este ca acesta…

6 minute ago

Razboi hibrid. Rusia a alimentat tensiunile din Noua Caledonie, Franta si-a trimis acolo trupele de elita – Video

Parisul a trimis unitati de elita in Noua Caledonie pentru a recupera drumul de la…

O oră ago

Doua rachete rusesti au lovit, astazi la pranz, un centru de recreere de langa Harkov. Cel putin cinci civili morti si 16 raniti

Cel putin cinci persoane au fost ucise si 16 ranite, duminica, intr-o zona de recreere…

55 de minute ago

Flota ruseasca a Marii Negre, lovita din nou. Ucrainenii au distrus dragorul „Kovrovets”

Inca o nava a Flotei Marii Negre a Federatiei Ruse a fost atacata, relateaza site-ul…

2 ore ago

Presshub: Romanca inchisa in China se stinge in indiferenta autoritatilor romane. „Cum sa ramai indiferent stiind ca i-au cazut dintii din gura din pricina inanitiei?”

Romanca inchisa in China se stinge in indiferenta autoritatilor romane. Marius Balo, care a fost…

58 de minute ago