Iohannis, discurs fabulos in Parlament. I-a bagat pe Dragnea si Tariceanu sub banci: „Aceasta guvernare esuata reprezinta un risc pentru tara”

politica

Presedintele Klaus Iohannis a atacat dur, in Parlament, in prezenta lui Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, guvernarea PSD-ALDE.

Principalele declaratii:

-Cu atat mai condamnabile sunt actiunile majoritatii PSD, care prin asaltul fara precedent in ultimii 30 de ani la adresa statului de drept risca sa fragilizeze statutul Romaniei in NATO si UE. Modificarea legilor in folosul unor persoane, demagogia, atacurile la stabilitatea economica si financiara, cresterea inflatiei si devalorizarea leului, arbitrariul si lipsa de profesionalism, acestea sunt adevaratele realizari ale guvernarii PSD.

– Nu intarirea democratiei, nu consolidarea justitiei, nu responsabilitatea in economie, nu infrastructura care sa garanteze siguranta oamenilor, nu acestea sunt politicile PSD.

– Guvernarea PSD, care a devenit sinonima cu incapacitatea administrativa si diletantismul, vulnerabilizeaza Romania

– PSD esueaza sa se ridice la importanta acestui moment strategic

– Aceasta guvernare esuata reprezinta un risc pentru tara

– Incompetenta guvernantilor risca sa afecteze modul in care ne indeplinim angajamentele in NATO

Vezi mai jos discursul integral al lui Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis si premierul Viorica Dancila participa, marti, de la ora 14.00, la sedinta comuna solemna a Senatului si Camerei Deputatilor dedicata aniversarii a 15 ani de la aderarea Romaniei la NATO si a 70 de ani de la infiintarea Aliantei Nord-Atlantice.

Presedintele Klaus Iohannis a fost intampinat marti, la Parlament, de Alina Gorghiu si Marilen Pirtea de la PNL, insa nu a fost asteptat de sefii celor doua Camere, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu.

Presedintele a fost intampinat de liderii de grup ai PNL, insa nu de sefii celor doua Camere. Mai mult, la intrarea in plenul Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea si premierul Viorica Dancila s-au intersectat cu seful statului, insa nu au interactionat deloc.

Discursul integral al presedintelui Iohannis in Parlament

Aniversam, in cadrul acestei sedinte solemne, 15 ani de cand Romania a aderat la cea mai puternica alianta din istoria omenirii.

Din 2004, suntem nu numai intr-un parteneriat loial cu aceasta solida organizatie politico-militara, ci si membri respectati ai clubului statelor democratice. Si acest aspect este unul foarte important, pentru ca trainicia NATO si forta sa sunt date, in primul rand, de adeziunea la valori fundamentale, pe care inclusiv tara noastra si-a asumat sa le respecte. Iar aceste valori sunt libertatea, democratia si statul de drept.

Anul acesta se implinesc si 70 de ani de la semnarea, la Washington, a actului fondator al NATO, care sta la baza apararii noastre colective si care garanteaza nu doar securitatea, ci si prosperitatea si exprimarea libera si democratica a tarilor membre.

Istoria ne-a demonstrat ca principiile democratice si o comunitate bazata pe solidaritate si responsabilitate fata de securitatea aliatilor reprezinta esenta proiectului euroatlantic si cheia succesului misiunilor NATO.

Doamnelor si domnilor,

Pentru tara noastra, nu a fost deloc usoara revenirea la democratie dupa epoca neagra a comunismului si tocmai de aceea merita salutat si apreciat efortul conjugat al tuturor fortelor politice, al diplomatiei si al armatei, care a facut posibil dezideratul national de a aduce Romania in NATO si in spatiul valorilor euroatlantice.

Cu atat mai condamnabile sunt actiunile actualei majoritati PSD, care, prin asaltul – fara precedent in ultimii treizeci de ani – la adresa statului de drept, risca sa fragilizeze statutul tarii noastre in Alianta Nord-Atlantica si in Uniunea Europeana.

Modificarea legilor in folosul unor persoane, demagogia, atacurile la adresa stabilitatii economice si financiare a Romaniei, cresterea inflatiei si devalorizarea monedei nationale, arbitrariul si lipsa de profesionalism, acestea sunt realele politici ale guvernarii PSD. Nu intarirea democratiei, nu consolidarea justitiei, nu responsabilitate si predictibilitate in economie, nu infrastructura care sa garanteze inclusiv siguranta oamenilor, nu acestea sunt politicile PSD.

Guvernarea PSD, va spun acum, care a devenit sinonima cu incapacitatea administrativa si cu diletantismul, vulnerabilizeaza Romania.

In contextul in care tara noastra are toate atuurile pentru a fi un pilon al democratiei si stabilitatii in regiune, PSD esueaza sa se ridice la importanta acestui moment strategic.

Lipsa de respect manifestata de PSD fata de Armata a culminat cu demersul de a contesta in justitie decretul de prelungire a mandatului sefului Statului Major al Apararii. Instanta de judecata a respins aceasta actiune nefondata a PSD, care a pus Armata Romaniei intr-o situatie delicata din ratiuni strict si numai politicianiste.

Daca adaugam si incapacitatea de a moderniza legislatia in domeniul securitatii nationale, avem doar cateva aspecte care arata incompetenta PSD si o profunda neintelegere a ceea ce inseamna sa conduci un stat in care cetatenii sunt cu adevarat bine protejati.

Ca Presedinte, am responsabilitatea de a veghea la buna functionare a autoritatilor publice. Este atributia mea constitutionala sa atrag atentia ca o guvernare buna, o guvernare corecta, o guvernare cinstita reprezinta inclusiv o garantie de securitate pentru Romania, in timp ce aceasta guvernare esuata reprezinta in sine un risc pentru tara.

Ne confruntam cu amenintari tot mai complexe, atat clasice, cat si asimetrice si hibride, provenind din multiple directii strategice, care tind sa afecteze in moduri tot mai subtile NATO.

De aceea, este nevoie de coeziune politica interna in fiecare stat Aliat, precum si de unitate politica si solidaritate la nivelul Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord.

Doamnelor si domnilor,

Este nevoie ca NATO sa isi intareasca in continuare postura de descurajare si aparare pe Flancul Estic. In acest scop, trebuie sa imbinam rolul unic si cuprinzator pe care il are NATO in apararea noastra colectiva cu abordarea integratoare a Uniunii Europene in gestionarea crizelor.

Putem realiza aceasta corelare daca aducem impreuna, intr-un efort bazat pe sinergie si complementaritate, instrumentele si resursele de care dispun cele doua organizatii. Rezultatele vor fi, fara indoiala, in beneficiul cetatenilor, pentru ca va creste securitatea europeana si euroatlantica.

De altfel, unitatea si coeziunea definesc fundamental prioritatile Presedintiei in exercitiu a Romaniei la Consiliul Uniunii Europene.

Acordam o atentie speciala avansarii cooperarii dintre NATO si Uniunea Europeana in toate domeniile de interes comun si, in special, pentru imbunatatirea mobilitatii militare pe continentul european, pentru cresterea rezilientei partenerilor si pentru combaterea amenintarilor hibride.

Romania va continua sa contribuie activ in acest sens.

Totodata, tara noastra va continua sa sustina intarirea solidaritatii in interiorul NATO, inclusiv prin consolidarea relatiei transatlantice.

In NATO, relatia transatlantica este garantia functionarii optime a Aliantei si a apararii colective definite de articolul V al Tratatului de la Washington.

Doamnelor si domnilor,

Profesionalismul, devotamentul si spiritul de solidaritate ne permit sa avem, in acest moment, o Alianta credibila si puternica, capabila sa asigure securitatea cetatenilor nostri, precum si sa mentina sau sa readuca pacea acolo unde este amenintata sau afectata.

Tara noastra actioneaza constant si consecvent pentru a-si consolida profilul in cadrul Aliantei, pe mai multe dimensiuni strategice: politica si diplomatie, aparare, intelligence si comunicare strategica, ceea ce da o pespectiva clara obiectivelor pe care ni le propunem in NATO.

Trebuie sa intelegem insa cu totii ca apararea colectiva incepe acasa si necesita investitii, atat in resurse umane, cat si in capabilitati militare din partea fiecarui aliat.

In ultimii ani am obtinut rezultate semnificative prin alocarea a 2% din Produsul Intern Brut pentru aparare, la initiativa mea s-a incheiat aceasta intelegere, fapt care a permis dezvoltarea programelor nationale de inzestrare, atat de necesare pentru ca Romania sa isi consolideze rolul de furnizor de securitate. A fost rezultatul unui consens politic obtinut la initiativa mea.

Guvernului si Ministerului Apararii Nationale le revine rolul de a pune in practica, prin programe coerente, Strategia de Inzestrare a Armatei, pentru care exista premise favorabile de finantare.

Din pacate, faptele demonstreaza cu totul altceva: proceduri de achizite anulate sau contestate in justitie de chiar cei care le-au initiat si o incapacitate cronica de a gestiona un domeniu vital pentru securitatea nationala, cum este cel al inzestrarii Armatei.

Incompetenta guvernantilor, stimati parlamentari, risca sa afecteze chiar modul in care ne indeplinim angajamentele si responsabilitatile in cadrul NATO.

Doamnelor si domnilor,

La ultimele summituri NATO, desfasurate la Varsovia si Bruxelles, am sustinut necesitatea intaririi procesului de adaptare a Aliantei prin masuri destinate consolidarii apararii pe Flancul Estic. Ma refer aici la prezenta aliata inaintata din Romania si din regiunea Marii Negre, precum si la cea din Polonia si statele baltice.

Toate aceste eforturi ale noastre au condus la adoptarea de noi decizii cu relevanta operationala. Am infiintat Brigada Multinationala Sud-Est la Craiova si participam cu militari in Polonia, in cadrul grupului de lupta condus de Statele Unite ale Americii.

Comandamentul Diviziei Multinationale Sud-Est a primit certificarea capabilitatii operationale finale anul trecut.

Voi sustine ferm, in continuare, pozitia Romaniei de abordare unitara, coerenta pe intregul Flanc Estic, de la Marea Baltica la Marea Neagra, conditie esentiala pentru gestionarea eficienta a provocarilor in crestere la adresa mediului de securitate regional.

Doamnelor si domnilor,

In ultimii ani, Romania a reusit sa consolideze prezenta pe agenda aliata a situatiei de securitate din regiunea Marii Negre, care este acceptata de toti aliatii ca fiind esentiala pentru securitatea euroatlantica.

Este un efort in care m-am implicat personal, si voi continua sa o fac, pentru ca este in interesul strategic al Romaniei.

Cresterea constanta a activitatilor militare in Crimeea, recentul incident din Stramtoarea Kerci, conflictul in desfasurare din Estul Ucrainei, precum si actele provocatoare la adresa avioanelor si navelor aliate prezente in Marea Neagra nu fac decat sa demonstreze ca amenintarile din Est continua sa afecteze stabilitatea regiunii.

De aceea, este necesara asigurarea unei prezente consistente a navelor aliate in Marea Neagra, precum si stabilirea unor structuri militare de comanda si control cat mai eficiente chiar in regiunea noastra.

Romania este un promotor al continuarii politicii Usilor Deschise a Aliantei. Istoria ne arata ca optiunea de a adera la NATO a tot mai multor tari a facut posibila promovarea unui climat de pace si stabilitate, a deschis noi posibilitati de cooperare si a generat cadrul pentru o constructie euroatlantica bazata pe valori comune, pace si democratie.

Doamnelor si domnilor,

Nu pot sa inchei fara a sublinia, inca o data, faptul ca NATO a devenit, in cei 70 de ani de existenta, singura organizatie care poate oferi un mediu de securitate robust, cu garantarea eficienta a securitatii tuturor membrilor sai. Efortul comun al tuturor aliatilor a permis ca organizatia sa se afirme pe plan mondial ca un garant al stabilitatii, pacii si dialogului.

Reafirm cu tarie ca Romania va continua sa fie un aliat de incredere, un promotor al valorilor comune impartasite de membrii Aliantei si al consolidarii sale in continuare si un pilon de stabilitate si securitate in regiunea Marii Negre, astfel incat cetatenii romani sa fie in siguranta.

Ca Presedinte, voi continua sa actionez cu determinare pentru ca NATO sa fie tot mai puternica, iar profilul Romaniei in Alianta sa fie tot mai vizibil si consolidat.

Va asigur ca vom ramane un actor relevant si de incredere in cadrul NATO, care isi respecta toate angajamentele asumate!

La multi ani, Romania!

La multi ani, NATO!

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: