Iohannis anunta doua intrebari pentru referendumul pe justitie. Cariera politica a lui Liviu Dragnea s-a terminat

politica

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca romanii vor decide, in cadrul referendumului pe justitie, in privinta a doua subiecte.

Principalele declaratii:

– Astazi am transmis Parlamentului scrisoarea referitoare la cele doua probleme de interes nationale care vor fi supouse consultarii populare in cadrul referendumului

– Prima: interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie

– A doua: interzicerea adoptarii de guvern a OUG-urilor in domeniul infractiunilor, pedepselor, corelata cu dreptul altor autoritati de a sesiza CCR cu privire la ordonante

– Cetatenii trebuie sa decida daca vor daca persoanelor condamnate sa li se stearga efectele condamnarilor si daca vor ca guvernul sa mai adopte OUG-uri in domenii sensibile precum organizarea sistemului judiciar si legislatia penala

– Aceste fapte sunt inacceptabile cand faptele sunt savarsite chiar de cetateni

– Da, toleranta zero fata de fenomenul coruptiei prin interzicerea amnisitie si gratierii reprezinta calea cea mai buna si corecta pentru continuare luptei anti-corptie

– Ce se intampla in actuala guvernare PSD e fara precedent: de mai bine de 2 ani asistam la un permanent razboi contra justitiei purtat cu OUG-uri

– Acest asalt a presupus mereu cautarea momentului prielnic, pervertind si deturnand un mecanism constitutional pe care noi, societatea, trebuie sa-l regandim

– Societatea a obosit si traieste cu teama fiecare zi cu sedinta de guvern, sedinta a carei agenda reala nu se cunoaste

– Este momentul ca cetatenii sa decida daca nu cumva e necesar ca si alte autoritati sa aiba dreptul de a sesiza CCR pentru a stopa efectele OUG-urilor neconstitutionale

– Sunt convins ca daca CSM sau Inalta Curte ar fi avut posibilitatea sa conteste OUG-urile la CCR, nu am fi ajuns in situatia de acum

– Modificarile PSD la legile justitiei au fost aspru criticate de UE, iar adoptarea de OUG-uri care sunt amnistii mascate ar avea consecinte foarte grave asupra statutului Romaniei in UE

– Momentul critic in care ne aflam e rezultatul proastei guvernari PSD. PSD incalca chiar regulile statului de drept

– Sunt discutii despre iminenta altor OUG-uri

– PSD-istii au atat de multe probleme penale incat sunt dispusi sa riste stabilitatea si viitorul Romaniei doar pentru a-si albi dosarele

– N-ar fi exclus sa dea prin OUG ca politicianul cutare e cinstit. Ar fi culmea!

– Solicit guvernului sa nu mai adopte vreo OUG in domeniul justitiei. Referendumul a intrat in linie dreapta. Orice OUG ar fi ilegitimi, o sfidare la adresa romanilor

– Azi se impune sa ne reamintim un text din Constitutie, pe care cei aflati al putere ar vrea sa-l faca uitat. Este alineatul 2 al articolului 2 din Constitutie: ”Nici un grup si nici o persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu”

– Vointa suverana a poporului se exprima cel mai bine prin referendum.

– Dragi romani, va astept la referendum pe 26 mai!

Declaratia integrala a lui Iohannis privind temele pentru referendumul pe justitie

„Buna ziua!

Astazi am transmis Parlamentului scrisoarea referitoare la cele doua probleme de interes national care vor fi supuse consultarii populare in cadrul referendumului ce va fi organizat pe data de 26 mai, impreuna cu alegerile europarlamentare.

Prima: Interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie.

Cea de-a doua: Interzicerea adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare, corelata cu dreptul altor autoritati constitutionale de a sesiza direct Curtea Constitutionala cu privire la ordonante.

Aceste doua teme vor fi supuse consultarii publice.

Cetatenii trebuie sa decida daca vor ca persoanelor condamnate pentru fapte de coruptie sa li stearga efectele condamnarilor si, totodata, daca vor ca Guvernul sa mai adopte ordonante de urgenta in domenii sensibile precum legislatia penala si organizarea sistemului judiciar.

Romanii au aratat ca nu accepta coruptia si furtul din banii publici! Cu atat mai mult, aceste fapte sunt inacceptabile atunci cand ele sunt savarsite chiar de cei alesi de ei, de cetateni, ca sa le apere interesele si banul public!

Da! Toleranta zero fata de fenomenul coruptiei prin interzicerea amnistiei si gratierii infractiunilor din acest domeniu reprezinta calea cea mai buna, calea corecta, pentru continuarea luptei impotriva coruptiei, dar, in egala masura, este si o garantie pentru asigurarea integritatii in exercitarea functiilor si demnitatilor publice!

Ceea ce se intampla in actuala guvernare pesedista este fara precedent! De mai bine de doi ani asistam la un permanent asalt asupra justitiei, purtat cu ordonante de urgenta.

Acest asalt, acest asalt al pesedistilor, a presupus intotdeauna evaluarea sanselor, pregatirea mijloacelor si cautarea momentului prielnic pentru a actiona, pervertind astfel si deturnand un mecanism constitutional pe care noi, societatea romaneasca, trebuie sa il regandim.

Societatea a obosit sa urmareasca daca cei interesati si-au mai dat o ordonanta de urgenta si traieste cu teama fiecare zi in care este anuntata sedinta de Guvern, a carei ordine de zi reala nu se cunoaste.

Intrucat ordonantele isi produc de indata efectele, iar in materie penala chiar cu efect pentru trecut, si pot fi atacate direct la Curtea Constitutionala numai de catre Avocatul Poporului, este momentul ca cetatenii sa decida daca nu cumva este necesar ca si alte autoritati constitutionale sa aiba dreptul de a sesiza Curtea Constitutionala pentru a stopa efectele ordonantelor neconstitutionale.

Personal, sunt convins ca daca CSM sau Inalta Curte de Casatie si Justitie ar fi avut posibilitatea sa conteste ordonantele la Curtea Constitutionala, nu am fi ajuns in situatia in care suntem acum!

Modificarile aduse de PSD legilor justitiei au fost aspru si constant criticate si de institutiile europene, iar adoptarea de noi ordonante in materie penala, care in realitate sunt amnistii mascate, va avea consecinte foarte grave asupra statutului Romaniei in Uniunea Europeana.

Momentul critic in care ne gasim este rezultatul proastei guvernari pesediste. PSD legifereaza netransparent, incalcand chiar regulile statului de drept.

In aceste zile, sunt discutii si reactii in spatiul public cu privire la iminenta unor noi ordonante de urgenta care sa modifice codurile penale. Pesedistii au atat de multe probleme penale incat se pare ca sunt dispusi sa riste chiar stabilitatea si viitorul Romaniei numai pentru a-si albi dosarele. N-ar fi de mirare ca maine-poimaine sa dea prin ordonanta de urgenta ca politicianul X este cinstit. Ar fi culmea!

Solicit si de aceasta data Guvernului sa nu mai adopte vreo ordonanta de urgenta in domeniul justitiei si politicii penale!

Referendumul a intrat in linie dreapta, orice astfel de act emis de Guvern ar fi ilegitim, impotriva spiritului Constitutiei si o sfidare la adresa romanilor.

Astazi se impune, mai mult ca oricand, sa ne reamintim un text din Constitutie, pe care cei aflati la putere ar vrea sa il faca uitat. Este alineatul (2) al articolului (2) din Constitutia Romaniei: nici un grup si nici o persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu.

Vointa suverana a poporului se exprima cel mai bine prin referendum!

Dragi romani,

Va astept la referendum pe 26 mai!”

Mai mult despre: , ,

Comentarii: