Iohannis i-a retezat lui Dragnea ambitiile de a stabili viitorul Romaniei pana in 2040. Reactie ironica a presedintelui

politica

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, ca momentan o strategie economica pe termen lung nu ar avea o valoare „deosebita”.

„Documente strategice s-au elaborat cu zecile, daca nu cu sutele, problema este ca in documentele de strategie toata lumea si din totdeauna solicita politici sustenabile, responsabile, serioase, fundamentate. Dar in practica, lucrurile, vedem si acum, nu se intampla chiar asa. Momentan, nu cred ca are o valoare deosebita un astfel de document strategic, dar nu este nimic ce trebuie interzis. E bine daca lumea care guverneaza se apuca, poate inteleg ce trebuie facut sa mearga mai bine”, le-a declarat Iohannis jurnalistilor in Parcul Herastrau, unde s-a plimbat cu bicicleta.

Guvernul a publicat un proiect de lege privind Strategia ”Romania 2040”, care va fi realizata de o comisie condusa de presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, si care va deveni obligatorie pentru toate guvernele ce vor urma.

Despre aceasta strategie, Liviu Dragnea a vorbit la congresul extraordinar al PSD. Liberalii critica dur proiectul, spunand ca tradeaza un mod de gandire bolnav, infestat de nostalgiile comuniste ale unor oameni care n-au reusit nici pana acum sa asimileze in mod real valorile democratiei. Practic, cetatenii nu vor mai avea niciun cuvant de spus, in alegeri, in privinta directiei pe care o urmeaza Romania, intrucat tot ceea ce va stabili „Comitetul lui Dragnea” devine obligatoriu pentru orice guvernare va veni ulterior, avertizeaza PNL, relateaza news.ro.

Prin proiect, se instituie obligatia elaborarii si actualizarii Strategiei de dezvoltare economica si sociala a Romaniei pe termen lung, denumita Strategia “Romania 2040” precum si cadrul ”institutional de realizare si de asigurare a consensului national”.

”Strategia “Romania 2040” se va elabora prin consens national si va cuprinde scenarii si politici publice alternative pentru atingerea obiectivelor asumate. Strategia “Romania 2040″ se va elabora in concordanta cu strategiile si directiile de dezvoltare pe termen mediu si lung asumate la nivelul Uniunii Europene. Autoritatile administratiei publice, Academia Romana, academiile de ramura, institutiile de invatamant superior, institutiile de cercetare-dezvoltare de drept public si privat, sindicatele si patronatele de ramura, precum si organismele neguvernamentale de profil vor sprijini elaborarea Strategiei “Romania 2040”, se arata in proiect.

Conform acestuia, strategia se va elabora sub directa responsabilitate a Parlamentului, de catre Comisia “Romania 2040”, care ”este condusa de Presedintele Camerei Deputatilor”. Coordonarea metodologica si stiintifica a activitatii Comisiei “Romania 2040″ precum si a intregului proces de elaborare a strategiei vor fi realizate de Consiliul de Programare Economica si Comisia Nationala de Strategie si Prognoza.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: ,

Comentarii: