Iohannis, dur la sedinta CSM: „Majoritatea PSD s-a dedat trup si suflet legilor menite sa ii apere pe infractori”

politica

Presedintele Klaus Iohannis a participat joi la sedinta CSM in care a fost prezentat raportul de activitate al CSM.

Principalele declaratii:

Intr-o Romanie europeana nimeni nu este mai presus de lege, justitia trebuie a functioneze la intreaga capacitate

Romanii au dat un mesaj clar pentru continuarea luptei anticoruptiei la referendum, suntem datori sa raspundem onest

Procesul de reparare a legilor justitiei, de implementare a recomandarilor MCV, Comisiei de la Venetia si Greco a inceput deja. Motivul pentru care nu s-a finalizat este binecunoscut. O majoritate parlamentara care este ostila reformelor, s-a dedat trup si suflet legilor menite sa ii apere pe infractori. O majoritate parlamentara care nu s-a sfiit sa voteze masuri contrare interesului public

Discursul integral al lui Klaus Iohannis la sedinta CSM

Ne revedem intr-un context total atipic pentru intalnirile de prezentare a raportului de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii, in acest an marcat de pandemia de COVID-19, care a afectat intreaga lume.

Confruntati cu o criza sanitara de o amploare fara precedent, cu implicatii in toate domeniile vietii sociale, am fost cu totii nevoiti sa ne adaptam.

Raspunsul la aceasta situatie dramatica, in care pe primul loc se afla, evident, sanatatea romanilor, nu a fost si nu este unul deloc simplu.

In aceste vremuri dificile, misiunea justitiei de a asigura respectarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor a ramas insa la fel de actuala si de importanta.

Masurile impuse pentru protejarea sanatatii publice au determinat, inevitabil, modificari semnificative in derularea activitatilor curente din justitie.

Amanarea cauzelor aflate pe rol ori cresterea volumului de munca al instantelor si parchetelor, ca urmare a limitarii activitatii acestora, reprezinta doar doua astfel de consecinte resimtite la nivelul intregului sistem judiciar. In mod evident, este nevoie de un efort comun pentru depasirea acestei perioade si sunt convins ca magistratii inteleg cel mai bine acest lucru.

Aceasta perioada a fost insa si o oportunitate pentru accelerarea procesului de digitalizare a instantelor si parchetelor, in toate formele sale, o imbunatatire care altfel s-ar fi produs intr-un ritm mai lent.

Constrangerile actuale au dovedit utilitatea noilor tehnologii pentru simplificarea si usurarea activitatii in sistemul judiciar, in avantajul tuturor participantilor la actul de justitie si, mai ales, al cetatenilor, in calitate de beneficiari ai acestui serviciu public.

Doamnelor si domnilor,

Intr-o Romanie europeana, nimeni nu este mai presus de lege, iar justitia trebuie sa functioneze la intreaga sa capacitate, pentru a-si indeplini misiunea nobila.

Prin votul exprimat la referendumul din 2019, romanii au transmis clasei politice un puternic semnal ca independenta justitiei si buna sa functionare nu sunt lucruri negociabile si reprezinta coordonatele dezvoltarii unei Romanii europene.

Romanii au dat, totodata, un mesaj clar si pentru continuarea luptei anticoruptie si suntem datori sa raspundem onest tuturor acestor solicitari legitime ale cetatenilor.

Procesul de reparare a legilor justitiei, de creare a unui cadru legislativ coerent, stabil si de implementare a recomandarilor MCV, ale Comisiei de la Venetia sau ale GRECO a inceput deja.

Motivul pentru care acest demers nu s-a finalizat insa este bine cunoscut: o majoritate parlamentara care nu numai ca nu a facut nici un secret din faptul ca este ostila unor reforme reale ale sistemului judiciar, dar care s-a si dedicat trup si suflet adoptarii unor legi menite sa-i apere pe infractori. O majoritate parlamentara care, chiar si dupa sanctiunea dura primita in 2019 din partea romanilor, nu s-a sfiit sa voteze masuri contrare interesului public ori sa intarzie adoptarea unora extrem de necesare.

De aceea, legislatia intr-un domeniu atat de important precum cel al justitiei trebuie sa fie rezultatul unor dezbateri ample purtate in urmatorul Parlament, cu o alta majoritate, construita in jurul unor forte politice profund atasate valorilor democratice.

Profesionistii din sistemul judiciar, asociatiile profesionale si Consiliul Superior al Magistraturii trebuie sa fie parte din acest proces, pentru ca normele sa reflecte realitatea sociala, nevoile stringente ale sistemului judiciar, astfel incat acesta sa functioneze in mod optim pentru democratia noastra.

In acest context, sustinerea de catre Consiliul Superior al Magistraturii a implementarii recomandarilor organismelor europene, in beneficiul intregului sistem judiciar, este una deosebit de valoroasa.

Nu imi pot imagina acest demers fara implicarea CSM. Vocea dumneavoastra este extrem de importanta si, de aceea, ma astept sa aveti interventii profesioniste si obiective.

Doamnelor si domnilor,

Sistemul judiciar asteapta de la Consiliul Superior al Magistraturii un rol activ, o abordare constructiva si matura, lipsita de partizanat, care sa construiasca un larg consens in sistemul judiciar asupra temelor cele mai arzatoare din justitie.

Cum ne dorim sa arate justitia din Romania in urmatorii ani? Ce obiective ne propunem sa atingem pe termen scurt, mediu si lung? Cum se va imbunatati acest serviciu public prin raportare la cetatean si la interactiunea acestuia cu instantele si cu parchetele?

Raspunsurile sunt la noi, toti cei chemati sa punem umarul la dezvoltarea Romaniei, fiecare in limitele trasate de Legea fundamentala.

Buna functionare a Consiliului Superior al Magistraturii, o relatie solida si onesta cu corpul magistratilor, materializata printr-un dialog constant cu sistemul, contribuie atat la intarirea credibilitatii CSM, cat si la constructia unei viziuni de dezvoltare a justitiei, dar mai ales la transpunerea acestei viziuni in realitate.

Independenta, corectitudinea si impartialitatea sunt repere esentiale ale magistratilor nu numai in relatia cu justitiabilii, ci si cu membrii intregii societati. Ele nu sunt insa suficiente. Este nevoie de actiune institutionala, de colaborare, asumare, de leadership si de perseverenta pentru schimbarile profunde de care are nevoie sistemul judiciar.

Ne revine fiecaruia dintre noi responsabilitatea de a contribui la indeplinirea acestei misiuni.

In ceea ce ma priveste, raman un partener deschis in efortul de modernizare a justitiei din Romania, in beneficiul cetatenilor.

Dati-mi voie, la final, sa multumesc actualei conduceri a CSM, care a avut un an extrem de greu, si sa doresc mult succes celor care vor fi alesi sa conduca CSM in anul care vine.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: