Iohannis, enervat ca legile securitatii nationale au aparut in presa: „Stim cine le-a dat pe surse, este o eroare. Nu isi doreste nimeni o restauratie a vechii Securitati”

politica

Presedintele Klaus Iohannis s-a declarat deranjat, marti, ca proiectele de legi privind securitatea nationala au aparut in spatiul public. Presedintele a subliniat ca „nu isi doreste nimeni o restauratie a vechii Securitati”.

„Noi avem anumite legi pe domeniul securitatii nationale facute la inceputul anilor ’90, cand democratia a fost noua, s-a incercata sa se construiasca institutii moderne, care respecta drepturile cetateanului, insa in timp stim ca lucrurile trebuie adaptate contextului. Pentru asta a fost intocmit cate un proiect pe anumite legi. Avem acum un draft pe aceste legi care nu e destinat publicului larg. Urmeaza sa fie analizat.

Cineva, stim cine, a considerat ca e bine sa le dea pe surse. E o eroare! E un prim draft. Vor intra in CSAT si o sa fie dezbatute.Cineva, si stim cine, a considerat ca este momentul sa le dea pe surse. Este o eroare majora, oamenii sunt ingrijorati cu toate ca avem doar un prim draft.

Aceste legi vor intra in dezbaterea Guvernului, a CSAT, a Parlamentului si sigur daca anumite prevederi nu sunt bune, vor fi corectate.

Daca anumite abordari din primul draft nu sunt corecte, vor fi corectate. Nu isi doreste nimeni o restauratie a vechii Securitati sau o incalcare a drepturilor cetatenesti. Acestea sunt speculatii pur si simplu eroante, eronata e si scurgerea acestor prime forme catre media si, in final, am trecut de aceasta faza.

Personal ma voi ingriji ca acolo unde draftul nu a avut o forma corespunzatoare timpurilor noastra sa fie corectat. Aceste ingrijorari, la acest moment, nu sunt necesare.

Imi doresc sa avem legi ale sigurantei nationale moderne”, a declarat Iohannis la Buzau.

Iohannis a mai spus, referitor la limitarea mandatelor sefilor de servicii servicii secrete ca ”e o discutie care se poarta si in final, cand vom avea proiectele care sa fie prezentate publicului, aceste chestiuni vor fi scrise acolo. Nu vreau sa ma pronunt acum”.

Comentarii: