Iohannis este cu ochii pe AUR-isti: „Extremismele de orice fel nu pot fi tolerate si incalcarea legii trebuie ferm sanctionata”

politica

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca abuzurile si extremismele de orice fel nu pot fi tolerate si incalcarea legii trebuie ferm sanctionata, aratand ca este „inacceptabil ca anumite persoane sau grupuri instrumentalizeaza in mod cinic” Holocaustul pentru „interese politicianiste de moment”. Recent Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a anuntat ca a deschis dosar penal in legatura cu un comunicat al AUR in care s-au „minimalizat in mod evident” efectele Holocaustului.

„Aduc un pios omagiu victimelor Holocaustului si reiterez angajamentul ferm de a nu uita si de a transmite generatiilor viitoare misiunea prezervarii memoriei Holocaustului. Promovarea drepturilor si a libertatilor fundamentale, respectarea adevarului istoric si intelegerea cauzelor care au determinat aparitia unor asemenea atrocitati ne dau asigurari ca astfel de crime impotriva umanitatii nu vor mai avea loc niciodata”, a declarat Iohannis, la Templul Coral, la ceremonia dedicata Zilei Internationale de Comemorare a Holocaustului.

El a aratat ca, in prezent, „pericolele la adresa democratiei imbraca forme noi si inselatoare”, precizand ca „exacerbarea antisemitismului, a xenofobiei, a intolerantei, a rasismului si a discriminarii, incercarile de reabilitare a criminalilor de razboi, ca si abdicarea de la apararea valorilor supreme ale umanitatii pot readuce in actualitate experientele tragice ale istoriei”.

„Este inacceptabil ca anumite persoane sau grupuri instrumentalizeaza in mod cinic acest episod cumplit pentru interese politicianiste de moment. Toate acestea risca sa pericliteze progresele pe care Romania le-a inregistrat in ultimii ani in domeniul asumarii trecutului si combaterii extremismelor. Este imperativ ca fiecare dintre noi sa spuna un ‘Nu!’ hotarat urii, minciunii, dezinformarii, teoriilor conspiratiei, pentru ca doar asa poate fi garantata respectarea valorilor si a principiilor democratice”, a afirmat seful statului.

Presedintele Iohannis a subliniat ca pandemia de COVID-19 a amplificat virulenta atacurilor antisemite si a creat un cadru propice raspandirii teoriilor conspiratiei si a dezinformarilor.

„Sa nu inchidem ochii in fata acestor pericole reale, care se ascund de multe ori abil in spatele unei clamate libertati de expresie. Escaladarea atitudinilor si a manifestarilor antisemite, radicale si discriminatorii are loc tocmai pe fondul unei stari de apatie, cand societatea nu considera suficient de serioasa amenintarea extremista. Istoria ne-a aratat, fara putinta de tagada, ce monstri pot naste abdicarea de la valorile fundamentale, dispretul fata de democratie, ura si pasivitatea in fata acestor atitudini. Nu avem voie sa ramanem tacuti! O voce care spune adevarul poate stinge mai multe voci mincinoase. Sa ne implicam, asadar, cu totii, reprezentanti ai autoritatilor publice si cetateni, pentru apararea libertatilor fundamentale si pentru mentinerea sanatatii democratiei noastre. Abuzurile si extremismele de orice fel nu pot fi tolerate si incalcarea legii trebuie ferm sanctionata. Romania detine instrumentele necesare pentru contracararea acestor elemente si trebuie ca toate eforturile sa fie concentrate in directia consolidarii lor”, a spus Iohannis.

Citeste si: Dosar penal pentru AUR pentru „minimalizarea Holocaustului si a efectelor acestuia”

Seful statului a mentionat ca Romania este un model de bune practici in regiune, prin pasii pe care i-a facut pentru asumarea corecta a trecutului, precum extinderea si consolidarea programelor educationale despre istoria evreilor si a Holocaustului.

„Educatia ne ofera anticorpii necesari pentru a lupta impotriva tendintelor toxice, iar cultivarea tolerantei, a solidaritatii si a respectului fata de ceilalti si fata de diversitate recladesc increderea la nivelul societatii. Totodata, realizarea Muzeului National de Istorie a Evreilor si al Holocaustului in Romania si colaborarea cu parteneri nationali si internationali in vederea combaterii antisemitismului sunt angajamente nationale pe care le-am reafirmat cu prilejul participarii la Forumul International dedicat Comemorarii Holocaustului si Combaterii Antisemitismului de la Malmo, de anul trecut. Trebuie sa vorbim deschis si onest despre ceea ce a fost Holocaustul, sa ne asiguram ca generatiile tinere si viitoare vor cunoaste acest trecut dureros. Sa nu ramanem indiferenti si martori tacuti in fata discursului instigator la ura si sa sanctionam ferm, de pe pozitii democratice, fiecare derapaj!”, a afirmat Iohannis.

El a amintit de personalitatile lui Aurel Vainer si Liviu Beris.

„Printre noi mai sunt astazi putini dintre cei care au trait ororile Holocaustului. Marturiile si exemplele lor de umanitate, iertare si speranta trebuie pastrate si pretuite de catre noi toti”, a mai spus Iohannis.

Participantii la eveniment au tinut un moment de reculegere in memoria victimelor Holocaustului la propunerea presedintelui Klaus Iohannis.

Seful statului, presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, premierul Nicolae Ciuca, deputatul Silviu Vexler, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, ministrul Apararii, Vasile Dancu, sefa reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Ramona Chiriac, au depus coroane de flori in memoria victimelor Holocaustului.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: