Iohannis explica detaliat de ce penalii Dragnea si Tariceanu nu au ce cauta la Ziua Nationala. Replica acida si pentru Firea

politica

Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti ca a decis sa nu-i invite pe cei cu probleme penale la parada militara de Ziua Nationala, pentru ca, spune el, este bine sa se dea semnale ca se promoveaza curatenia politica de la varful statului.

„Este Ziua Nationala, o zi dedicata unor manifestari foarte vizibile care vor sa sublinieze caracterul statului roman, de stat unitar, de stat de drept, de stat european, de stat membru NATO. Noi, prin manifestarile de 1 Decembrie, nu dorim doar sa omagiem trecutul, ci si sa creionam viitorul Romaniei. Viitorul se bazeaza pe respectarea valorilor UE, NATO si toate acestea au un punct comun foarte puternic — statul de drept si atunci cred ca este bine sa dam semnale puternice (…) ca de la varful statului se promoveaza curatenia politica”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a subliniat ca in statele democratice exista o cutuma potrivit careia politicienii care au probleme de rezolvat cu justitia, indiferent daca sunt vinovati sau nevinovati, fac un pas inapoi.

„La noi aceasta cutuma nu este respectata. Pentru ca la noi exista aceasta lacuna cutumiara, am hotarat sa fac invitatiile asa cum stiti”, a adaugat seful statului.

Intrebat despre acuzatiile Gabrielei Firea, care s-a plans insistent pe la televiziuni ca nu a fost invitata, Iohannis a spus ca primarul Capitalei a reactionat „neelegant”.

„Nu raspund niciunor acuzatii, nu cred ca cineva ma poate acuza de ceva. Dar sigur ca puteti da curs unor curiozitati jurnalistice. Daca vorbim de primarul general, in pregatirea evenimentelor de 1 decembrie au aparut probleme. Bunaoara, s-a pus problema inca din noiembrie unde sa se tina parada. Arcul de Triumf a fost bine impachetat de constructori, iar Piata Constitutiei a fost deja data unor organizatori pentru un targ de Craciun, iar atunci optiunile au devenit foarte putine.

MApN a dorit sa rezolve exemplar aceste manifestari si am fost de acord ca toata lumea sa se implice in rezolvarea problemelor de al Arcul de Triumf. Printre cei care s-au implicat a fost si dna primar, care a contribuit la deblocarea situatiei. MApN a dorit, in recunoasterea meritelor dnei primar general sa ii faca o invitatie speciala, ceea ce s-a si intamplat, cu stiinta mea. Faptul ca dna primar general a interpretat cum a interpetat, mi se pare neelegant”, a mai spus Klaus Iohannis.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: