Iohannis formeaza marea coalitie pentru Justitie si Europa. PSD si ALDE, singurele care raman pe dinafara

politica

Acordul Politic National pentru consolidarea parcursului european al Romaniei, propus de Klaus Iohannis, va fi semnat maine. O ceremonie publica va avea loc la Cotroceni, la ora 16.00, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

La ceremonie participa presedintele PNL, Ludovic Orban, presedintele USR, Dan Barna, presedintele PRO Romania, Victor Ponta si presedintele PMP, Eugen Tomac.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pentru G4Media.ro ca partidul sau este de acord cu textul acordului, dar nu va putea fi prezent joi din cauza unei deplasari in strainatate, urmand sa il semneze saptamana viitoare. Liderul UDMR a mai spus ca ii va inmana presedintelui Iohannis si o serie de observatii si propuneri legate de relatia dintre majoritate si minoritati.

Prin urmare, PSD si ALDE raman singurele partide in afara protocolului.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca propune acest pact national dupa consultarile avute cu partidele parlamentare, in urma referendumului pe justitie din 26 mai.

Pactul se refera la transpunerea in legislatie a rezultatelor referendumului, la revizuirea legilor justitiei pentru a tine seama de recomandarile Comisiei de la Venetia si ale Comisiei Europene.

Un „acord politic national care contine in esenta urmatoarele chestiuni: transpunerea in legislatie a interdictiei privind amnistia si gratierea pentru corupti, a interdictiei adoptarii de ordonante de urgenta in justiti, extinderea dreptului de sesizare a CCR. Dar si transpunerea masurilor necesare asigurarii integritatii in functiile publice, revizuirea legilor justitiei, inclusiv a ordonantelor de urgenta prin care au fost modificate, si in strict acord cu recomandarile Comisiei de la Venetia, a rapoartelor MCV si GRECO, adoptarea modificarilor Codului penal si a Codului de procedura penala numai cu respectarea deplina a recomandarilor Comisiei de la Venetia si Comisiei Europene”, a spus Klaus Iohannis saptamana trecuta.

PNL, USR, Pro Romania si PMP au anuntat ca vor semna acordul national.

PSD, in schimb, a cerut ca in acest pact sa fie incluse inca sapte puncte cele mai multe fiind temele din campania electorala pentru alegerile europarlamentare ale lui Liviu Dragnea. ALDE s-a pronuntat pentru un pact intre partide.

Mai mult despre: ,


Comentarii: