„Iohannis a fost expus ridiculizarii, Revolutia nu poate fi anchetata de procurori”. Complicii lui Iliescu sunt in panica, cum cauta sa isi salveze pielea

politica

Reprezentantii Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989 au transmis, vineri, ca ”presedintele Romaniei a fost expus ridiculizarii, neavand de ce sa admita cererea de urmarire penala solicitata de procurorul general” si afirma ca ”Revolutia nu poate fi anchetata de procurori”, fiind ”un act arbritar, violent care rastoarna o ordine de drept existenta”. Institutul este condus de Gelu Voican Voiculescu pentru care procurorul general a cerut incuviintarea urmaririi penale pentru infractiuni contra umanitatii.

”Domnul Klaus Werner Iohannis, presedintele Romaniei a fost expus ridiculizarii, neavand de ce sa admita cererea de urmarire penala solicitata de domnul Augustin Lazar, procurorul general al Romaniei, intrucat un principiu de drept binecunoscut statueaza ca legea dispune numai pentru viitor (cu exceptia legii penale mai favorabile), enunt prezent si in articolul 15, aliniat 2 al Constitutiei”, au transmis, vineri, intr-un comunicat de presa reprezentantii Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989, anunta news.ro.

Potrivit acestora, ”consilierii juridici de la Cotroceni ar fi putut sa-l impiedice sa aplice retroactiv – la perioada decembrie 1989 -, articolul 12 al Legii nr. 115, promulgata 10 ani mai tarziu, respectiv, in 1999”.

”De altfel in articolul 209, aliniat 2, teza I din Constitutia revizuita in 2003, se regaseste textul identic din articolul 12 al Legii nr. 115/1999, la care se mai adauga in continuare alte dispozitii. Textul constitutional complet se refera la ministri in functie si nu la fostii ministri. Desigur, se prevede si obligatia Presedintelui de a-i suspenda pe respectivii ministri din timpul mandatului sau”, se mai arata in comunicat.

Reprezentantii Institutului sustin ca Parchetul de pe langa curtea suprema putea sa inceapa urmarirea penala in dosarul nr. 11P/2014, fara sa fie necesar sa-l implice pe presedintele Romaniei.

”Ramane de neinteles cum la nivelul Procurorului General, n-au fost sesizate asemenea erori, prezente in cererea sa din 2 aprilie 2018, inadvertente rezultate din scoaterea din context a acelui articol constitutional 209. In plus, domnul Ion Iliescu n-a fost niciodata ministru, ci a devenit presedintele Consiliului Frontului Salvarii Nationale, prin actul revolutionar de la 22 decembrie 1989, odata cu proclamarea Comunicatului catre Tara al CFSN, in seara aceleiasi zile”, se mai arata in document.

Semnatarii comunicatului sustin ca ”domnul Augustin Lazar ar trebui sa stie ca Revolutia romana din decembrie 1989 – ca fenomen istoric – , nu poate fi anchetata de procurori”.

”O revolutie este un act arbritar, violent care rastoarna o ordine de drept existenta, producand o radicala schimbare de sistem politic si implicand participarea ampla a unor paturi ale populatiei. Ceea ce s-a intamplat atunci, reprezinta un moment fondator care a marcat in profunzime societatea romaneasca”, transmit reprezentantii Institutului.

Potrivit acestora, ”Revolutia nu se reduce doar la episodul insurectional din decembrie 1989, ci reprezinta un proces complex de reconstructie institutionala, presupunand un efort legislativ intens care a culminat cu adoptarea Constitutiei la 9 decembrie 1991, moment care marcheaza incheierea revolutiei ca proces innoitor”.

Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989 este condus, de la finalul lunii martie, de Gelu Voican Voiculescu pentru care procurorul general a cerut incuviintarea urmaririi penale pentru infractiuni contra umanitatii.

Presedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, ministrului Justitiei cererea de urmarire penala fata de Ion Iliescu, Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu in dosarul Revolutiei din 1989.

Procurorul general Augustin Lazar a transmis in 2 aprilie presedintelui Klaus Iohannis o solicitare pentru incuviintarea inceperii urmaririi penale pentru infractiuni contra umanitatii a fostului presedinte Ion Iliescu, a fostului premier Petre Roman si a fostului vicepremier Gelu Voican Voiculescu, in dosarul Revolutiei.

Conform Parchetului, Ion Iliescu era membru si presedinte al Consiliului Frontului Salvarii Nationale (din 22 decembrie 1989), organism care de facto a exercitat puterea executiva si legislativa centrala, comportandu-se ca un Guvern pana la aparitia Decretului-Lege nr. 2 din 27 decembrie 1989, cand presedintele consiliului a primit rolul unui sef de stat, iar atributiile legislative ale consiliului au fost separate de cele executive, ce necesita autorizare pentru intervalul 22-27 decembrie 1989.

Petre Roman a fost membru al Consiliului Frontului Salvarii Nationale din 22 decembrie 1989, numit oficial prim-ministru al Guvernului Romaniei prin Decretul nr. 1 din 26 decembrie 1989, ce necesita autorizare pentru perioada 22-31 decembrie 1989, iar Gelu Voican Voiculescu a avut calitatea de membru al Consiliului Frontului Salvarii Nationale din 22 decembrie 1989, numit oficial vice prim-ministru al Guvernului Romaniei prin Decretul nr. 5 din 28 decembrie 1989, ce necesita autorizare pentru perioada in perioada 22-31 decembrie 1989.

„Solicitarea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie se intemeiaza pe prevederile constitutionale si legale (art. 109 alin. 2 din Constitutia Romaniei, respectiv art. 12 si 19 din Legea nr. 115/1999), precum si pe Decizia Curtii Constitutionale nr. 270 din 10 martie 2008”, preciza Parchetul General.

Dosarul „Revolutiei din 1989” este una dintre cele mai tergiversate anchete din istoria practicii judiciare din Romania. Procurorii au avut de lamurit cauzele in care s-a produs decesul a 709 persoane, ranirea prin impuscare a 1.855 de persoane, ranirea prin alte forme de violenta a 343 de persoane si privarea ilegala de libertate a 924 de persoane.

Procurorii militari din Parchetul instantei supreme au dispus, in 1 noiembrie 2016, extinderea urmaririi penale in rem pentru infractiuni contra umanitatii.

Printre cei care au fost audiati de procurori in acest dosar, in calitate de martor, s-au numarat fostul presedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu, Laszlo Tokes, Ion Caramitru si Mircea Dinescu.

In 18 decembrie 2017, Parchetul General anunta ca a fost stabilita componenta comandamentului politico-militar care a preluat puterea totala in Romania, la foarte scurt timp dupa fuga lui Nicolae Ceausescu. „Referitor la acest aspect a existat o eficienta colaborare cu principalele facultati de drept din tara (Bucuresti, Cluj-Napoca si Iasi), concluzionandu-se, fara echivoc, faptul ca in decembrie 1989 nu a existat vid de putere. In aceasta etapa a anchetei, este posibila o mai buna stabilire a conduitei membrilor noii puteri politico-militare si actiunile de legitimare a acesteia pe plan intern si international”, explica Parchetul.

De asemenea, a fost realizata edificarea partiala referitoare la „declansarea si executarea diversiunii militare incepand cu seara zilei de 22 decembrie 1989”. „Este cert faptul ca diversiunea a existat, s-a manifestat complex pe mai multe planuri, fiind cauza principala a numeroaselor decese, vatamari corporale si distrugeri survenite”, preciza Parchetul ICCJ.

„Probatoriul administrat a reliefat mecanismele dezinformarilor constante, avand consecinte deosebit de grave, lansate prin intermediul TVR, Radiodifuziunii si mijloacelor militare de comunicatii, astfel fiind instaurata la nivel national binecunoscuta psihoza terorista. De asemenea, se contureaza modalitatea prin care au fost transmise o serie de ordine militare diversioniste, cu consecinte deosebit de grave”, mai spunea Parchetul.

Parchetul ICCJ mentiona si ca „in legatura cu aceeasi diversiune au fost obtinute date care demonstreaza ca in anul 1987 fortele armate ale Romaniei au importat doua tipuri de imitatoare de foc militare, respectiv imitatoare pentru armamentul de infanterie, cu foc la gura tevii si imitatoare privind desantul de parasutare”.

„Au fost realizate progrese notabile pentru intelegerea fenomenului diversionist (unic in istoria Romaniei prin complexitate si anvergura) atat sub aspectul mecanismelor concrete de actiune cat si din perspectiva persoanelor ce au dirijat acest fenomen. Este de asteptat ca viitoarele cercetari sa aduca lamuriri privind autorii diversiunii si eventualele complicitati in realizarea acesteia”, spune Parchetul ICCJ.

Totodata, probele administrate au permis o buna edificare cu privire la solicitarea de ajutor militar strain (sovietic) si consecintele grave ale unei astfel de solicitari pentru structurile militare interne si populatia civila.

„Aceasta realitate este necesar a fi coroborata cu situatia militara alarmanta care a existat de-a lungul intregii frontiere de stat a Romaniei in luna decembrie 1989”, sustinea institutia.

Totodata, a fost clarificata succesiunea evenimentelor petrecute la UM 01417 Targoviste, locatia unde s-a aflat cuplul Ceausescu incepand cu dupa-amiaza zilei de 22 decembrie 1989. „Probele au evidentiat existenta unei constante diversiuni exercitate asupra cadrelor de comanda ale acestei unitati militare, precum si existenta unor ordine venite de la varful ierarhiei militare privind eliminarea fizica a cuplului Ceausescu. Astfel, pana la executia celor doi, survenita la data de 25 decembrie 1989, au fost identificate trei tentative de lichidare fizica a acestora”, afirma Parchetul General.

„Au fost stabilite, prin probe, evenimentele care au avut drept consecinta moartea si ranirea unor persoane in diverse localitati aflate pe intregul teritoriu al tarii. Au fost clarificate circumstantele si imprejurarile privind pregatirea judecarii in regim de urgenta a fostului presedinte si a sotiei acestuia, judecarea propriu-zisa, motivatiile reale care au stat la baza acestei actiuni si, mai apoi, executarea sotilor Ceausescu. Nu in ultimul rand, este important de precizat faptul ca, dupa anul 1989, probe importante, de natura sa stabileasca adevarul privind Revolutia, au fost distruse sau alterate, ceea ce face dificila stabilirea, cu claritate, a unui raport de cauzalitate intre anumite conduite, actiuni sau inactiuni si consecintele deosebit de grave ale evenimentelor din decembrie 1989”, mai nota Parchetul.

Institutia preciza ca ancheta a inclus audierea sau reaudierea a numerosi martori, colaborarea cu istorici, scriitori si jurnalisti care au documentat subiectul evenimentelor din decembrie 1989 si folosirea eficienta a datelor si informatiilor relevante aparute in vasta literatura care a avut ca obiect Revolutia din Decembrie 1989; verificarea si exploatarea arhivelor militare si civile, precum si fisarea, scanarea, analizarea si valorificarea vastei arhive a Senatului Romaniei care a stat la baza elaborarii Raportului Comisiei Senatoriale privind Revolutia Romana din Decembrie 1989 (28.730 file); obtinerea, studierea si valorificarea de materiale audio-video referitoare la Revolutie (Arhiva TVR, Arhiva Sahia Film, Arhiva Radiodifuziunii Romane, filmari private);realizarea unei colaborari permanente si eficiente cu diverse institutii ale statului (Parlamentul Romaniei, Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii, Ministerul Apararii Nationale, Serviciul Roman de Informatii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Facultatile de drept din Bucuresti, Iasi si Cluj-Napoca, Biblioteca Nationala, Arhivele Nationale, etc.).

„In cauza, urmarirea penala va continua cu celeritate si eficienta, urmand a fi administrate toate probele necesare privind edificarea completa asupra imprejurarilor si cauzelor care au dus la moartea unui numar foarte mare de persoane, ranirea altora si distrugerea unor bunuri de patrimoniu. De asemenea, in vederea indeplinirii tuturor cerintelor actualului Cod de procedura penala, urmeaza a fi reaudiate persoanele vatamate”, adauga institutia.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: