Iohannis ii pregateste pe absolventii INM de confruntarea cu infractorii din politica: „Sa fiti pregatiti sa faceti fata presiunilor si asalturilor”

politica

Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi ca in ultimii doi ani, legi fundamentale intr-un stat de drept au fost modificate in functie de interesul unor persoane ajunse vremelnic in functii politice importante.

„Taria de caracter, moralitatea si profesionalismul va vor fi puse nu o data la incercare. Va spun aceste lucruri pentru ca trebuie sa fiti pregatiti sa faceti fata presiunilor si asalturilor din partea unor politicieni asupra sistemului de justitie. Vedem cu totii de doi ani deja cum legi fundamentale intr-un stat de drept se modifica in functie de interesul unora sau altora ajunsi vremelnic in functii politice importante. Contextul actual ne arata ca progresul facut cu mari sacrificii pentru consolidarea independentei justitiei nu e ceva castigat in mod definitiv si presupune un efort continuu din partea noastra, a tuturor. Mentinerea cursului democratic al Romaniei depinde si de puterea dvs. de a ramane fideli misiunii pe care v-ati asumat-o. Democratia se apara de catre fiecare dintre noi zi de zi”, a precizat presedintele, care i-a primit la Palatul Cotroceni pe absolventii Institutului National al Magistraturii.

La eveniment sunt prezenti procurorul general Augustin Lazar si presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Cristina Tarcea.

Discursul integral al presedintelui Klaus Iohannis in fata absolventilor Institutului National al Magistraturii

Imi face o deosebita placere sa ma intalnesc, in fiecare an, cu noua promotie de absolventi ai Institutului National al Magistraturii.

Atributia constitutionala de numire in functie a judecatorilor si a procurorilor are pentru mine profunde semnificatii.

Acest eveniment, devenit traditional, imi ofera oportunitatea de a va spune bun venit in profesie!

Din acest moment, sunteti aparatorii legii si ai dreptatii.

Spun acest lucru convins fiind ca judecatorii si procurorii pot si trebuie sa contribuie la consolidarea valorilor fundamentale ale unei Romanii moderne, europene.

Porniti pe un drum despre care stiti deja ca este plin de provocari, drum pe care de fiecare data veti fi obligati sa-l parcurgeti singuri, avand drept repere exclusiv legea si propria constiinta.

Taria de caracter, moralitatea si profesionalismul va vor fi puse nu o data la incercare. Va spun aceste lucruri pentru ca trebuie sa fiti pregatiti sa faceti fata presiunilor si asalturilor din partea unor politicieni asupra sistemului de justitie.

Vedem cu totii, de doi ani deja, cum legi fundamentale intr-un stat de drept se modifica in functie de interesul unora sau altora, ajunsi vremelnic in functii politice importante.

Contextul actual ne arata ca progresul facut cu mari sacrificii pentru consolidarea independentei justitiei nu e ceva castigat in mod definitiv, ci presupune un efort continuu din partea tuturor.

Mentinerea cursului democratic al Romaniei depinde si de puterea dumneavoastra de a ramane fideli misiunii pe care v-ati asumat-o. Trebuie sa nu uitam ca democratia se apara de catre fiecare dintre noi, zi de zi.

Doamnelor si domnilor judecatori si procurori,

Ca serviciu public, justitia are drept beneficiar final cetateanul. Nu uitati ca veti avea in fata dumneavoastra oameni, iar intre copertile dosarelor nu sunt doar hartii ori spete interesante, ci probleme si destine, cu alte cuvinte, situatii reale de viata.

Am deplina convingere ca formarea dumneavoastra de pana acum, tineretea si energia reprezinta un catalizator pentru buna functionare a justitiei in tara noastra. Devenind judecatori sau procurori, ati ales nu doar o profesie, ci un mod de viata.

Increderea cetatenilor in sistemul judiciar si, implicit, in magistrati, se construieste si se pastreaza greu, cu mari sacrificii personale si profesionale.

Oamenii va sunt alaturi si au demonstrat-o public de-a lungul ultimilor ani, cand s-au opus incercarilor de destabilizare a statului de drept.

Bunul mers al Romaniei depinde in mare masura de un sistem de justitie independent, functional si care este lasat sa-si indeplineasca menirea.

Si daca ar fi sa gasim un lucru, cel mai important lucru, obtinut in tanara democratie romaneasca in ultimii ani, acest lucru este independenta justitiei. Va rog nu lasati aceste lucruri sa involueze! Participati la evolutia sanatoasa a Romaniei!

Independenta si obiectivitatea in actul de justitie nu sunt numai principii constitutionale, ci reprezinta expresia asteptarilor intregii societati.

An de an, la intalnirile cu magistratii, tin sa evidentiez principiul constitutional de care sunt profund atasat: legea este aceeasi pentru toti, indiferent de pozitie, functie, avere sau statut social.

Asigurarea independentei justitiei si consolidarea statului de drept au reprezentat si reprezinta o constanta a activitatii mele.

Cred ca fiecare dintre noi suntem datori sa aparam aceste valori.

Doamnelor si domnilor judecatori si procurori,

Momentul la care debutati in profesie se suprapune unui context in care sistemul judiciar se confrunta cu o instabilitate legislativa accentuata, modificarile nu de putine ori fiind in contradictie cu valorile statului de drept.

Aceasta situatie, insa, nu trebuie sa va descurajeze, deoarece astazi va alaturati unui corp profesional care si-a insusit valorile unei societati democratice si nu ezita sa actioneze in sensul acestora.

In incheiere, va indemn sa pasiti cu incredere in viitor!

Cred cu tarie ca Romania are nevoie de dumneavoastra si de principiile pe care le-ati imbratisat alegand profesia de magistrat!

Va doresc mult, mult succes in activitate!

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: