Iohannis ii strica lui Dragnea combinatiile de politica externa: „Romania isi mentine pozitia”

news

Presedintele Klaus Iohannis a discutat la telefon, vineri, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, la initiativa acestuia din urma, si i-a transmis ca Romania isi mentine pozitia manifestata la ONU in privinta statutului Ierusalimului. Aceasta inseamna ca nu poate fi vorba acum de mutarea ambasadei Romaniei la Ierusalim, asa cum a cerut Liviu Dragnea.

Iohannis i-a explicat premierului israelian votul de abtinere dat de Romania la Adunarea Generala a ONU din 21 decembrie care a dezbatut un proiect de rezolutie ce condamna decizia presedintelui american Donald Trump, de recunoastere a Ierusalimului drept capitala Israelului, potrivit Administratiei Prezidentiale.

Administratia Prezidentiala arata, intr-un comunicat de presa, ca discutia a vizat stadiul si perspectivele de dezvoltare a relatiilor dintre Romania si Israel, respectiv evolutiile legate de adoptarea, la 21 decembrie 2017, la nivelul Adunarii Generale a ONU, a proiectului de rezolutie pe tema statutului Ierusalimului, fiind abordata pe scurt, in acest context, problematica statutului Ierusalimului. De asemenea, cei doi inalti oficiali au avut un schimb de opinii referitoare la situatia actuala din Iran.

Conform Administratiei Prezidentiale, premierul Netanyahu a apreciat relatia apropiata de prietenie dintre Romania si Israel, bazata pe interese comune si a multumit pentru votul de „abtinere” al Romaniei cu ocazia adoptarii Rezolutiei Adunarii Generale ONU din luna decembrie privind statutul Ierusalimului.

Presedintele Klaus Iohannis a vorbit despre simbolismul aniversarii, in acest an, a sapte decenii de relatii diplomatice neintrerupte dintre cele doua state, care coincide cu implinirea a 70 de ani de la infiintarea Statului Israel si cu celebrarea Centenarului Romaniei Moderne, dand asiguari ca Romania sustine in continuare dezvoltarea, consolidarea si diversificarea relatiilor cu Israelul, care au un caracter strategic.

„In ceea ce priveste evolutiile recente pe tema statutului Ierusalimului, presedintele Klaus Iohannis a reiterat elementele principale ale pozitiei Romaniei, exprimate cu prilejul votului si al „explicatiei de vot” prezentate ulterior derularii acestuia asupra Rezolutiei Adunarii Generale ONU din 21 decembrie 2017. Rezolutia recomanda, printre altele, statelor membre ONU sa se abtina sa stabileasca misiuni diplomatice in Ierusalim si sa intensifice eforturile internationale pentru o pace durabila, cuprinzatoare si justa in Orientul Mijlociu. Conform acestei pozitii, aprobate de presedintele Romaniei anterior votului, pe baza propunerii argumentate, in scris, a Ministerului roman al Afacerilor Externe, Ierusalimul reprezinta o tema centrala in cadrul negocierilor de pace, iar statutul acestuia ar trebui stabilit in urma incheierii unui acord direct intre parti. Romania a subliniat, in cadrul explicatiei de vot, si necesitatea rezolvarii juste si de durata a conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea „solutiei celor doua state”, Israel si Palestina, care sa coexiste in pace si securitate, ca unica varianta viabila si capabila sa garanteze indeplinirea aspiratiilor partilor. De asemenea, s-a aratat cu acel prilej ca pozitia tarii noastre fata de statutul orasului Ierusalim ramane conforma cu cea stabilita prin rezolutiile Consiliului de Securitate ONU si Adunarii Generale ONU in materie. Totodata, in pozitia exprimata cu prilejul explicatiei de vot, Romania a facut apel la calm, a incurajat partile sa reia dialogul direct pentru deblocarea procesului de pace si a aratat ca, in prezent, este necesara reinnoirea eforturilor internationale pentru relansarea acestuia, context in care momentul promovarii Rezolutiei adoptate pe 21 decembrie 2017 a fost privit cu reticenta de catre tara noastra, ceea ce a si motivat decizia de vot „abtinere”, explica Administratia Prezidentiala.

In consecinta, o eventuala decizie in sensul mutarii Ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim poate fi luata doar pe baza parametrilor mentionati, cu luarea in considerare a evolutiilor viitoare privind Procesul de Pace in Orientul Mijlociu, iar, in cadrul acestuia, privind problema statutului Ierusalimului, mai arata sursa citata.

Cei doi inalti demnitari au discutat, totodata, despre situatia actuala din Iran, presedintele Klaus Iohannis exprimand regretul pentru pierderile de vieti omenesti inregistrate in urma recentelor proteste si speranta ca violentele vor inceta, iar libertatea de exprimare si libertatea de intrunire pasnica vor fi respectate.

Presedintele SUA a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului, generand un val de nemultumire in intreaga lume. Decizia lui Donald Trump a fost criticata dur de Autoritatea Palestiniana, Liga Araba, numeroase tari musulmane si Uniunea Europeana.

Adunarea Generala a ONU a dezbatut in 21 decembrie un proiect de rezolutie care condamna decizia presedintelui american, iar Romania si alte patru state membre ale Uniunii Europene s-au abtinut de la vot. Ministerul Afacerilor Externe a reafirmat pozitia cu privire la implementarea „solutiei celor doua state”, Israel si Palestina, care sa co-existe in pace si securitate, si la necesitatea de a pune capat acestui conflict, apreciind ca promovarea proiectului de rezolutie ONU pe tema statutului Ierusalimului survine intr-un moment in care ar trebui manifestata prudenta.

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, declara la sfarsitul lunii decembrie ca Romania ar trebui sa se gandeasca serios sa mute ambasada din Israel la Ierusalim.

„Eu va spun care este punctul meu de vedere. Eu cred ca Romania ar trebui sa se gandeasca serios sa mute ambasada Romaniei din Israel in Ierusalim. Ar trebui sa ne gandim foarte serios (…). Sunt si chestiuni practice. Toate institutiile centrale ale Israelului sunt in Ierusalim si ambasadorii si personalul ambasadei fac naveta de la Tel Aviv la Ierusalim. Cred ca ar trebui sa ne gandim serios ca ambasada Romaniei in Israel sa fie mutata la Ierusalim”, afirmat Dragnea.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: