Iohannis, implicare dura in cazul familiei Melencu: „Ii cer domnului Felix Banila sa isi dea demisia imediat”

politica

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni seara, ca solicita demisia sefului DIICOT, Felix Banila.

Principalele declaratii:

– Ma voi referi la o problema foarte grava. Au trecut doua luni de la tragedia de la Caracal, care a zguduit Romania. Am convocat CASAT si am cerut actiuni clare. Am tras repetate semnale de alrama catre cei care conduc institutiile ca au obligatia de a proteja cetatenii tarii noastre

– Este revoltator modul in care in ultima saptamana unele institutii publice au reactiobat atat in cazul Caracal cat si in cumplitul caz din Dambiovita

– Ce s-a intamplat in ultimele zile cu una dintre familiile victimelor de la Caracal este un exemplu de ‘asa nu’

– Potentialii infractori sunt tratate cu manusi, iar victimele cu agresivitate

– Pentru toate aceste greseli majore, PSD va plati politic. Va promit acest lucru

– PSD va ramane in istorie drept guvernarea a protejat penalii si infractorii

– Astazi ma refer si la conducerea DIICOT, care ar fi trebuit sa aduca un plus de profesionalism si credibilitate. Sub conducerea dl Banila acest lucru nu s-a intamplat, ancheta genereaza semne de intrebare majore.

– Modul in care s-au desfasurat lucrurile ridica suspiciuni, o astfel de abordare nu poate duce deat la rezultate proaste.

– Ii cer dl Felix Banila sa isi inainteze imediat demisia din procuror sef al DIICOT. E nevoie de o schimbare la acest nivel pentru a recredibiliza aceasta institutie.

– Ii cer premierului sa guverneze, nu sa intreprinda turnee externe care nu aduc nimic. Acest guvern si-a pierdut majoritatea parlamentara, solutia fireasca ar fi demisia acestui guvern dezastru, care si-a pierdut orice legitimitate.

– Nu ne putem astepta la gesturi de responsabilitate din partea PSD.

– Institutii ale statului au grave probleme de credibilitate din cauza politizarii. Functionarea institutiilor nu mai poate fi afectata de lipsa de competenta. Am ajuns in aceasta situatie pentru ca pesedistii au inlocuit oamenii competenti

– Abia astept sa treaca motiunea

Declaratia integrala a presedintelui Iohannis

Nu ma voi referi in aceasta seara la marile rateuri pesediste din ultima vreme si nici la incercarile disperate ale PSD-ului de a se agata de putere. Ma voi referi la alta problema foarte grava.

Au trecut deja doua luni de la tragedia ingrozitoare de la Caracal care a zguduit Romania. Atunci am convocat imediat Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, am indicat in mod explicit care sunt masurile urgente care trebuie luate de Guvern si am cerut, in mod repetat, actiuni clare. Totodata, am tras repetate semnale de alarma catre toti cei care conduc institutiile statului ca au obligatia sa isi exercite cu maxima responsabilitate misiunea de a proteja cetatenii tarii noastre.

In conditiile in care oamenii au asteptarea legitima de a fi aparati, este revoltator modul in care, in ultima saptamana, unele institutii publice au reactionat atat in ceea ce priveste ancheta de la Caracal, cat si in ceea ce priveste ancheta legata de cumplitul caz din Dambovita.

In ambele cazuri, am vazut reactii intarziate, gesturi publice de-a dreptul scandaloase care denota lipsa de preocupare pentru victime si pentru familiile victimelor. Ce s-a intamplat in ultimele zile cu una dintre familiile victimelor de la Caracal este un exemplu de „asa nu!”. Este extrem de grav ca cei care conduc institutii ale statului roman gireaza astfel de comportamente, prin care potentialii infractori sunt tratati cu blandete, cu manusi, iar victimele sunt tratate cu duritate si cu agresivitate.

Aceasta situatie este generata, in primul rand, trebuie sa fie foarte clar, de esecul guvernarii incompetente din ultimii ani, o guvernare care a avut ca prioritate salvarea infractorilor, ignorand efectele asupra oamenilor cinstiti si corecti din tara noastra. Pentru toate aceste greseli majore, PSD va plati politic, va promit acest lucru! Pesedistii vor plati la vot si vor ramane in istorie drept guvernarea care a protejat penalii si infractorii, o guvernare catastrofala, o guvernare esuata.

Dar astazi nu ma refer doar la Guvern. Ma refer si la conducerea DIICOT, institutie a carei implicare in cazul Caracal ar fi trebuit sa aduca un plus de profesionalism si credibilitate. Doar ca, sub conducerea domnului Banila, acest lucru nu s-a intamplat, iar ancheta continua sa genereze semne de intrebare majore. Modul in care s-au desfasurat lucrurile pana acum nu face decat sa ridice suspiciuni si sa accentueze lipsa de incredere a oamenilor in autoritati, iar o astfel de abordare nu poate duce decat la rezultate proaste.

Asadar, ii cer domnului Felix Banila, procuror sef la DIICOT, sa isi inainteze imediat demisia din functia de procuror sef al DIICOT. Este imperativ ca greselile din ultimele saptamani sa fie asumate cu responsabilitate si este nevoie de o schimbare la acest nivel, pentru a recredibiliza aceasta institutie.

De asemenea, ii reamintesc Prim-ministrului ca sarcina sa principala este aceea de a guverna si de a rezolva problemele curente, executive, imediate si nu de a intreprinde turnee electorale externe care nu aduc niciun beneficiu Romaniei sau, ca sa fiu mai clar, care nu aduc absolut nimic.

Sigur, acest Guvern incompetent si-a pierdut majoritatea parlamentara si nu stie daca se mai poate baza pe sprijin in Parlament. Solutia fireasca ar fi aceea a demisiei unui astfel de Guvern-dezastru, care si-a pierdut orice fel de legitimitate. Dar acest Guvern n-a gasit de cuviinta sa se retraga nici macar dupa referendumul din 26 mai cand 6,5 milioane de romani i-au spus clar si fara echivoc ca duce tara intr-o directie gresita. Deci nu ne putem astepta la gesturi de responsabilitate din partea PSD.

In acelasi timp, functionarea institutiilor nu trebuie sa mai fie afectata de lipsa de competenta a celor care le conduc in prezent. Am ajuns in aceasta situatie pentru ca pesedistii au inlocuit profesionistii cu incompetenti si tot felul de neaveniti in pozitii de decizie. Institutii fundamentale ale statului au grave probleme de credibilitate din cauza politizarii excesive. Eu vreau sa transmit romanilor ca statul are in randurile sale nenumarati profesionisti si oameni dedicati misiunii lor publice. Iar procesul de reconstructie a statului trebuie sa inceapa, obligatoriu, cu repunerea pe baze corecte a administratiei si aceasta nu poate fi facuta decat de un nou guvern, care sa isi asume in mod clar o astfel de prioritate. Abia astept sa treaca motiunea!

Mai mult despre: , ,


Comentarii: