Iohannis inregistreaza un SUCCES major la summit-ul NATO. Ce obtine Romania

news

Presedintele Klaus Iohannis negociaza „intens” obiectivele asumate de Romania la Summitul NATO de la Varsovia, existand semnale privind brigada multinationala, au declarat, vineri, surse oficiale.

„Negocierile la summit continua. Presedintele negociaza inca intens obiectivele asumate de Romania la acest summit. Exista insa semnale, vezi Stoltenberg, privind brigada multinationala, unul dintre obiectivele anuntate deja de Romania inainte de acest summit”, au precizat sursele mentionate pentru Agerpres.

Alianta Nord-Atlantica va transforma o brigada romaneasca intr-o brigada multinationala, pentru a-si intari prezenta in sud-estul Europei, a anuntat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la un forum la nivel de experti, organizat la Varsovia cu ocazia summitului NATO.

Surse aliate declarau inainte de Summitul NATO ca dupa reuniune se va obtine o prezenta terestra a Aliantei prin intermediul brigazii multinationale de pe teritoriul Romaniei, care va fi alcatuita din 3.000 — 5.000 de militari, in jur de 1.000 fiind, prin rotatie, din statele membre, iar restul contributie romaneasca.

„Exista asigurari din partea Bulgariei pentru 400 de militari, iar Polonia va angaja o companie”, sustineau sursele citate.

Un alt obiectiv al Romaniei la summit vizeaza consolidarea profilului Marii Negre pe agenda NATO.

„Crearea unui cadru de cooperare pentru instruire si exercitii navale din Marea Neagra presupune exercitii pentru cresterea inter-operationalitatii. Este o decizie care trebuie respectata. Proiectul va continua pentru ca exista o decizie, din mai 2015, a ministrilor apararii din statele membre NATO. SUA, Franta si Marea Britanie sustin acest proiect. Cu Turcia, cu sau fara Bulgaria, Romania isi va asuma rolul de natiune-cadru la care sa se alature alte state neriverane. Este vorba despre state care au mai facut exercitii in Marea Neagra, respectiv Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Canada si Polonia”, au explicat sursele mentionate.

De asemenea, se urmareste declararea capabilitatii initiale a scutului antiracheta de la Deveselu si dezvoltarea planului de contingenta.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: