Iohannis insista pentru desfiintarea institutului lui Iliescu si Voican: „Parlamentarii sa dea dovada de autentica moralitate”

politica

Presedintele Klaus Iohannis solicita Parlamentului reexaminarea Legii de respingere a Ordonantei de urgenta a Guvernului privind desfiintarea Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989.

Legea transmisa spre promulgare are ca obiect de reglementare respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 91/2019, prin care se prevede desfiintarea Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si abrogarea Legii nr. 556/2004 privind infiintarea acestui institut.

„Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989 a fost infiintat in data de 17 decembrie 2004, ca institutie publica de specialitate, autonoma, de interes national, cu personalitate juridica, finantata din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Senatului. Astfel, desi acest institut a functionat ca institutie publica, finantata partial de la bugetul de stat, Legea nr. 556/2004 nu a reglementat conditiile de integritate in exercitarea mandatului, modalitatea de revocare a membrilor forurilor de conducere, posibilitatea reinnoirii mandatului conducerii institutiei ori prezentarea rapoartelor de activitate catre Senat, institutie din al carei buget era finantat Institutul”, se arata in cererea de reexaminare.

De asemenea, se indica faptul ca, potrivit art. 2 din Legea nr. 556/2004, Institutul a avut ca obiect de activitate „analiza stiintifica a premiselor, desfasurarii si efectelor – in plan politic, economic si social – ale Revolutiei romane din decembrie 1989, in scopul realizarii unei imagini documentate, obiective si cuprinzatoare asupra acestui eveniment cardinal din istoria contemporana a tarii noastre”, dar cu toate acestea, in perioada in care a functionat – pana la desfiintarea sa prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 91/2019, la data de 31 decembrie 2020 – aceasta institutie nu a actionat in vederea atingerii scopului si misiunii pentru care a fost infiintata.

In cererea de reexaminare se arata ca Institutul nu a reusit sa isi demonstreze utilitatea, ci a generat, prin activitatea sa si contrar obiectivului sau stabilit prin lege, numeroase tensiuni si controverse in spatiul public.

„Toate aceste aspecte, precum si cele privind unele deficiente in cheltuirea fondurilor publice, denota ca orice demers in vederea mentinerii functionarii acestui institut ar fi de natura sa afecteze insusi scopul pentru care acesta a fost creat, potrivit legii. Prin urmare, consideram ca solutia adoptata de Parlament in sensul respingerii ordonantei de desfiintare a Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989 trebuie reanalizata, in conditiile in care acest institut si-a dovedit de-a lungul timpului ineficienta.

In acest sens, apreciem ca solutia legislativa de aprobare prin lege a OUG nr. 91/2019 ar fi in total acord cu prerogativele de control parlamentar conferite de legiuitorul constituant Parlamentului, ceea ce implica maxima responsabilitate in analiza activitatii unor asemenea institutii.

Din aceasta perspectiva, decizia de a remedia cheltuirea ineficienta de fonduri publice prin desfiintarea institutiilor care nu servesc scopului pentru care acestea au fost create reprezinta nu numai o atitudine consonanta cu rolul conferit Parlamentului prin Legea fundamentala – aceea de organ reprezentativ suprem al poporului roman – ci si o proba de atasament al parlamentarilor, in exercitarea mandatului, fata de interesele cetatenilor, precum si o dovada de autentica moralitate”, arata presedintele Klaus Iohannis in cererea de reexaminare transmisa Parlamentului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: