Iohannis, intalnire cu liderii Europei. Dragnea se intalneste si el cu Codrin Stefanescu sa-i aline suferintele

politica

Klaus Iohannis se va intalni, marti la Aachen, cu cancelarul Angela Merkel, presedintele Frantei Emmanuel Macron, liderii europeni Donald Tusk si Jean-Claude Juncker la ceremonia de semnare a Tratatului de cooperare franco-german. Presedintele se va vedea si cu militarii romani dintr-o baza NATO.

Astfel, seful statului va avea, in marja deplasarii in Germania, o intalnire si cu militarii romani care activeaza la baza militara NATO de la Geilenkirchen, informeaza Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat de presa.

Inaintea semnarii Tratatului de catre presedintele francez si cancelarul german in Sala Incoronarii a primariei orasului Aachen, cei doi oficiali vor sustine alocutiuni. De asemenea, in cadrul evenimentului vor mai vorbi premierul landului Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet si primarul orasului Aachen, Marcel Philipp, conform sursei citate.

Un discurs va fi sustinut si de catre presedintele Klaus Iohannis, ulterior semnarii documentului, in calitate de Presedintie in exercitiu a Consiliului Uniunii Europene. Vor mai avea alocutiuni si presedintele Consiliului European Donald Tusk si presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.

Despre ideea incheierii unui nou tratat de cooperare franco-german presedintele Emmanuel Macron a vorbit in discursul sau de la Sorbona, in septembrie 2017.

Ulterior, cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Emmanuel Macron au anuntat incheierea viitorului instrument de cooperare printr-o Declaratie comuna, adoptata pe 22 ianuarie 2018, la 55 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysee de catre presedintele Charles de Gaulle si cancelarul Konrad Adenauer, document care a formalizat si institutionalizat reconcilierea franco-germana postbelica.

„Tratatul de la Aachen isi propune sa completeze Tratatul de la Elysee, care a pus bazele cooperarii bilaterale stranse dintre cele doua state, obiectivul noului tratat fiind asigurarea unei convergente sporite intre Berlin si Paris, urmarind adaptarea relatiilor dintre cele doua state la provocarile cu care sunt confruntate in secolul XXI”, precizeaz Presedintia romana, in comunicatul de presa.

Tratatul care va fi semnat, marti, la Aachen vine sa intareasca legaturile dintre Germania si Franta, mai ales in domeniile economic, al politicii externe si de securitate, educatiei si culturii, cercetarii si tehnologiei, schimbarilor climatice si mediului, precum si in materie de cooperare transfrontaliera si la nivelul societatii civile.

Cele doua state urmaresc aprofundarea angajamentului comun in favoarea securitatii si a prosperitatii cetatenilor lor, in cadrul unei Europe mai suverane, unite si democratice.

„In cadrul noului tratat, cele doua state isi exprima viziunea conform careia o cooperare bilaterala mai stransa contribuie la intarirea Uniunii Europene. Pornind de la acest principiu, Germania si Franta aprofundeaza modelul de succes al unificarii europene, stabilind totodata reperele pentru urmatoarea generatie in demersul de a continua parcursul european comun trasat inca din 1963”, conchide sursa mentionata.

Secretarul general al PSD, Codrin Stefanescu, a sustinut insa, luni, la Sibiu, ca „epoca Iohannis se va sfarsi anul acesta”. El a fost huiduit si protestatarii sibieni, fiind catalogat „sluga” si „mafiot”.

„Cei cu hastag rezist trebuie sa inteleaga ca epoca Iohannis se va sfarsi anul acesta. Va ramane ca un vis urat, de fapt un cosmar. Nu vom da inapoi nici macar un milimetru in raport cu acest sistem odios. Am venit la Sibiu cu incredere ca in orasul acestui personaj care nu a facut un lucru bun in acest mandat cu speranta ca colegii nostri vor reusi sa infranga acest mecanism diabolic. Ati vazut cum am fost rpimiti aici la sediul PSD, acelasi numar agresiv de manifestanti, sunt oameni nu care nu poti sa dialoghezi. Dialogul este inutil cu acest tip de personaje

(…) Incepand de astazi suntem in campanie electorala, pana la sfarsitul anului cand vor fi alegerile prezidentiale”, a spus Stefanescu.

Mai mult despre: , ,


Comentarii: