Iohannis, intalnire cu premierul Poloniei: „Romania si Polonia isi vor mentine fara echivoc sustinerea pentru Ucraina, atat cat va fi necesar”

politica

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca legaturile stranse cu Polonia pe linie de securitate si aparare trebuie dublate de o cooperare economica pe masura potentialului oferit de cele doua economii.

„Polonia este un prieten apropiat si de lunga durata, un partener strategic cheie si un aliat de incredere al Romaniei. Ne leaga interese strategice si de securitate comune solide, consolidate de actualul context foarte tensionat de securitate regionala. (…) Remarc indeosebi nivelul foarte ridicat al cooperarii bilaterale in domeniul securitatii, atat din perspectiva relatiilor bilaterale, cat si la nivel aliat. Ne propunem ca legaturile noastre stranse pe linie de securitate si aparare sa fie dublate de o cooperare economica robusta si fructuoasa, pe masura potentialului oferit de cele doua economii. Polonia este unul dintre cei mai importanti parteneri comerciali ai Romaniei din regiune: in anul 2022, schimburile comerciale bilaterale au atins un nivel record de aproape 11 miliarde de euro”, a spus seful statului, dupa intrevederea cu premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, care efectueaza o vizita la Bucuresti.

Klaus Iohannis s-a declarat convins ca sedinta comuna a Guvernelor Romaniei si Poloniei, desfasurata marti, a fixat obiectivele de atins pentru extinderea si diversificarea in continuare a cooperarii romano-polone in cat mai multe domenii.

„Salut adoptarea Declaratiei comune dintre cei doi sefi de guvern, precum si semnarea acordurilor bilaterale sectoriale”, a spus presedintele.

Seful statului a aratat ca impreuna cu oficialul polonez a reiterat condamnarea ferma a agresiunii ruse impotriva Ucrainei si ca numai Kievul poate decide parametrii unor discutii de pace cu Moscova.

„Romania si Polonia isi vor mentine fara echivoc sustinerea pentru Ucraina, atat cat va fi necesar. Dupa cum se cunoaste, de la inceputul acestui razboi, Romania a fost in prima linie de actiune pentru sprijinirea Ucrainei si a populatiei ucrainene”, a afirmat Iohannis.

Presedintele a convenit cu premierul polonez necesitatea consolidarii coordonarii bilaterale si in cadrul Uniunii Europene si al NATO pentru continuarea sustinerii depline a Ucrainei.

„In acelasi timp, am agreat sa intensificam sustinerea pentru partenerii cei mai vulnerabili si cei mai afectati de conflict din regiune, in special Republica Moldova”, a adaugat el.

Discutiile au vizat si situatia de securitate din regiunea Marii Negre si de pe Flancul Estic.

„Am reafirmat angajamentul statelor noastre de a colabora in continuare pentru implementarea deciziilor Summitului NATO de la Madrid in ceea ce priveste intarirea posturii aliate de descurajare si aparare de pe Flancul Estic”, a aratat seful statului.

Klaus Iohannis a reafirmat aprecierea Romaniei pentru sustinerea activa din partea Poloniei in privinta Schengen.

Totodata, cei doi oficiali au reiterat sprijinul comun pentru avansarea parcursului european al Ucrainei si al Republicii Moldova, ca state candidate la Uniunea Europeana.

Seful statului a prezentat prioritatile Romaniei pentru Summitul Initiativei celor Trei Mari care va avea loc la Bucuresti, in septembrie, si pentru Forumul de Afaceri al Initiativei. „Am evidentiat relevanta strategica a proiectelor de infrastructura promovate in cadrul Initiativei celor Trei Mari, indeosebi a proiectelor Rail2Sea si Via Carpathia”, a precizat Klaus Iohannis.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: