Iohannis, intalnire cu un inalt oficial strain la scurt timp dupa ce a cerut demisia premierului Dancila

news

Presedintele Klaus Iohannis l-a primit vineri, la Palatul Cotroceni, pe emisarul special al presedintelui Republicii Populare Chineze, Guo Shengkun, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Agenda de convorbiri a inclus un schimb extins de opinii asupra ansamblului relatiilor romano-chineze, cu accent pe valorificarea oportunitatilor de cooperare intre Romania si Republica Populara Chineza.

Presedintele Iohannis a evocat intrevederea bilaterala pe care a avut-o cu presedintele Xi Jinping la New York, in septembrie 2015, in marja Adunarii Generale a ONU si a reamintit ca Romania si Republica Populara Chineza au dezvoltat neintrerupt, in decursul ultimelor sapte decenii, relatii de prietenie care au dobandit gradual un caracter traditional si consistenta in plan politic, economic si al legaturilor interumane.

Seful statului a evidentiat ca, in cursul anului 2019, cele doua tari vor aniversa 70 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice, Romania fiind al treilea stat care, in 1949, a recunoscut Republica Populara Chineza, precum si 15 ani de la semnarea Declaratiei Comune privind stabilirea unui Parteneriat Amplu de Prietenie si Cooperare. De asemenea, presedintele Iohannis a incurajat ca acest moment de referinta sa fie marcat corespunzator, reprezentand o oportunitate pentru a impulsiona parteneriatul bilateral, pe coordonate pragmatice si reciproc avantajoase.

In acest context, el a relevat ca acest demers poate fi sprijinit de oportunitatile pe care le ofera o serie de platforme multilaterale de cooperare, evocand, pe linia Uniunii Europene, Agenda de cooperare strategica 2020 si Platforma de conectivitate UE – China si, pe de alta parte, cadrul stabilit de Initiativa Noului Drum al Matasii/Belt and Road Initiative, alaturi de formatul de cooperare China – Statele Europei Centrale si de Est (16+1).

Iohannis a apreciat ca presedintia Consiliului Uniunii Europene, pe care tara noastra o va exercita in primul semestru al anului viitor, va reprezenta, in egala masura, o buna oportunitate pentru a contribui la consolidarea relatiilor reciproc avantajoase dintre UE si China.

„Presedintele Klaus Iohannis a exprimat speranta ca, prin demersuri comune, cele doua tari vor reusi sa valorifice, in mod concret, oportunitatile multiple oferite de extinderea prezentei economice chineze in plan global, cu respectarea principiilor transparentei, liberei concurente si beneficiilor reciproce”, arata Administratia Prezidentiala.

Oficialul chinez a transmis presedintelui Iohannis mesajul de salut al omologului chinez si aprecierea partii chineze pentru relatiile traditionale de prietenie cu Romania, precum si dorinta de dezvoltare a acestora in continuare, astfel incat ele sa devina si mai bune, in beneficiul celor doua popoare.

Guo Shengkun a amintit proiectele bilaterale de cooperare in diverse domenii, mai ales in domeniul economic, cum ar fi proiecte de infrastructura, energetice, de turism si a salutat oportunitatile de consolidare a relatiilor UE-China, inclusiv pe perioada Presedintiei romane a Consiliului Uniunii Europene.

Cei doi inalti oficiali au mai discutat despre dialogul bilateral la nivel inalt si sectorial, respectiv despre importanta cooperarii internationale pentru combaterea criminalitatii transfrontaliere, a terorismului si a traficului de droguri, a migratiei ilegale, precum si a altor amenintari si riscuri neconventionale.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: