politica

Iohannis, interventie dura in cazul clasarii dosarului „10 August”: „Lucrurile nu se pot incheia aici. Romanii au tot dreptul sa stie cine sunt cei vinovati de actele de violenta impotriva manifestantilor pasnici”

Presedintele Klaus Iohannis i-a cerut joi ministrului Justitiei, Stelian Ion, sa explice public „de urgenta” cum s-a ajuns in situatia ca dosarul „10 august” sa fie clasat.

„Solicit ministrului Justitiei sa explice public de urgenta cum s-a ajuns in situatia ca dosarul vizand evenimentele din 10 august 2018 sa fie clasat. Romanii au tot dreptul sa stie cine sunt cei vinovati de actele de violenta impotriva manifestantilor pasnici. Lucrurile nu se pot incheia aici si, de aceea, am cerut ministrului Justitiei si ministrului de Interne sa gaseasca solutiile pentru ca adevarul in legatura cu 10 august sa fie aflat, iar cei responsabili sa raspunda”, a scris Iohannis, pe Facebook.

Tribunalul Bucuresti a respins marti solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei impotriva fostilor sefi ai Jandarmeriei in dosarul „10 august”.

Decizia instantei, care este definitiva, a fost luata de judecatoarea Daniela Isabela Mihet.

Practic, prin aceasta decizie, dosarul a fost clasat, iar fostii sefi ai Jandarmeriei nu vor fi urmariti penal pentru interventia impotriva manifestantilor la mitingul din Piata Victoriei din august 2018.

Initial, in iunie 2020, DIICOT a clasat dosarul privind protestul din 10 august 2018, atat partea in care au fost cercetati sefii Jandarmeriei, cat si sesizarea privind o tentativa de lovitura de stat.

In urma acestei decizii, au scapat de acuzatii colonelul Gheorghe Sebastian Cucos, fost prim adjunct al Jandarmeriei Romane; maiorul Laurentiu Cazan, fost director general al Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti; colonelul Catalin Sindile, fost sef al Jandarmeriei Romane; comisarul-sef de politie Mihai Dan Chirica, fost secretar de stat pentru relatia cu prefectii din MAI.

Ulterior, in august 2020, fostul procuror-sef al DIICOT Giorgiana Hosu a infirmat partial solutia de clasare a dosarului „10 august” si a dispus redeschiderea urmaririi penale in cazul fostilor sefi din Jandarmerie. Acestia urmau sa fie cercetati pentru abuz in serviciu, participatie improprie la purtare abuziva, participatie improprie la fals intelectual, participatie improprie la uz de fals, complicitate la abuz in serviciu si complicitate la participatie improprie la purtare abuziva.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Lupta anticoruptie in Ucraina: Seful SBU il trimite in prima linie a frontului pe seful securitatii cibernetice. Acesta este suspectat de hartuirea unui jurnalist ucrainean

Vasil Maliuk, seful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), l-a suspendat din functie pe seful…

10 minute ago

In cat timp intervine NATO daca Romania va fi atacata? Ciuca: „Cel mai bun exemplu s-a intamplat azi noapte cand s-a creat o coalitie ad-hoc”

Presedintele Senatului, liberalul Nicolae Ciuca, afirma ca nu exista posibilitatea ca Romania sa fie luata…

3 minute ago

Ambasadorul israelian la ONU, dupa atacurile cu drone lansate de Iran: „Ascultati-l pe presedintele Zelenski si treziti-va!”

Reprezentantul permanent al Israelului la Natiunile Unite, Gilad Erdan, a cerut comunitatii internationale sa condamne…

32 de minute ago

In timp ce zeci de mii de soldati rusi mor pe fronturile ucrainene, Turcia se asteapta la un numar record de turisti din Rusia in acest an: peste 6,4 milioane

Desi Coreea de Nord se lauda cu multe atractii interesante pentru vizitatorii rusi, se pare…

2 minute ago

Flacara olimpica de la Paris 2024 va fi aprinsa marti in Olympia antica din Grecia. Vor participa peste 600 de demnitari greci si straini

Pentru prima data de cand pandemia Covid-19 a impus evenimente cu impact redus pentru Jocurile…

8 minute ago