Iohannis intervine dur in cazul suspendarii emisiei Realitatea TV. Cuvinte aspre: „cenzura”, „jurnalisti pedepsiti”, „reducere la tacere”

politica

Presedintele Klaus Iohannis ia pozitie fata de decizia abuziva a CNA de a suspenda emisia postului Realitatea TV. El afirma ca decizia a fost ”fundamentata pe criterii de ordin politic”, adaugand ca aceasta ”este foarte periculoasa intrucat poate crea precedente si deschide calea abuzului de putere asupra mass-media”.

„Cenzura este inacceptabila, cu atat mai mult cu cat decizia apartine unei institutii publice autonome, a carei menire este protejarea interesului public”, subliniaza presedintele.

„Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, considera ca decizia adoptata ieri de catre Consiliul National al Audiovizualului de a suspenda temporar emisia unui post de televiziune este fundamentata pe criterii de ordin politic.

O astfel de sanctiune extrema este foarte periculoasa intrucat poate crea precedente si deschide calea abuzului de putere asupra mass-media.

Intr-un stat de drept, in care libertatea de exprimare este garantata de lege si Constitutie, cenzura este inacceptabila, cu atat mai mult cu cat decizia apartine unei institutii publice autonome, a carei menire este protejarea interesului public. Deturnarea politica de la aceasta misiune fundamentala constituie un act de sabotare tocmai a interesului public de a se garanta pluralitatea opiniilor si abordarilor. Jurnalistii nu trebuie pedepsiti de catre cei care detin puterea pentru ca au curajul sa spuna adevarul.

Presedintele Klaus Iohannis atrage atentia ca CNA nu trebuie folosit ca un instrument de reducere la tacere a reprezentantilor mass-media care critica puterea. Asigurarea libertatii de expresie a tuturor opiniilor face diferenta intre o democratie si o autocratie. O tara este cu adevarat democratica daca are si capacitatea de a proteja independenta presei, iar jurnalistii trebuie sa fie constienti de misiunea lor fundamentala si sa fie solidari in a-si apara dreptul de a se exprima liber”, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: