Iohannis intoarce inca o lege in Parlament: „Consideram ca acest aspect poate avea un impact negativ asupra activitatii de cercetare pentru institutiile de invatamant superior”

news

Presedintele Klaus Iohannis a trimis vineri Parlamentului, spre reexaminare, Legea de aprobare a Ordonantei Guvernului nr. 41/2015 pentru modificarea si completarea OG nr. 57/2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, pe motiv ca actul normativ contine neclaritati.

El arata in cererea de reexaminare transmisa presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, ca aceasta lege vizeaza modalitatile si conditiile de evaluare in vederea acreditarii institutelor nationale de cercetare-dezvoltare, elaborarea normelor metodologice necesare realizarii acestui scop, criteriile de evaluare a acestora, precum si nivelul minim de finantare ce trebuie alocat de la bugetul de stat pentru realizarea programului-nucleu de cercetare, dezvoltare si inovare propriu unei unitati sau unui institut national acreditat.

„Consideram ca aceasta lege prezinta neclaritati sub aspectul reglementarii atat a procedurii, cat si a indeplinirii criteriilor de evaluare a activitatilor de cercetare-dezvoltare, fiind de natura sa determine un impact negativ asupra acestor activitati, ceea ce impune reexaminarea de catre Parlament a continutului normativ al acesteia”, se precizeaza in cererea de reexaminare.

Potrivit lui Iohannis, legea prevede eliminarea obligativitatii certificarii activitatii de cercetare stiintifica pentru institutiile de invatamant superior cu grad ridicat de incredere, urmand ca pentru acestea evaluarea institutionala sa reprezinte in acelasi timp si certificarea pentru activitatea de cercetare stiintifica, opinand ca aceasta reglementare este de natura sa creeze o diferentiere intre activitatea de cercetare derulata in cadrul institutiilor de invatamant superior acreditate si cea derulata in institutele de cercetare-dezvoltare si inovare (INCD), prin crearea unor conditii distincte de evaluare pentru institutii similare.

„Consideram ca acest aspect poate avea un impact negativ asupra activitatii de cercetare pentru institutiile de invatamant superior, motiv pentru care se impune reanalizarea acestei solutii legislative”, afirma el.

Seful statului indica faptul ca legea elimina unele organisme din procesul de elaborare a metodologiei de evaluare a unitatilor si institutiilor din sistemul national de cercetare-dezvoltare, precum consiliile consultative la nivel national din domeniul cercetarii si dezvoltarii, organizatiile profesionale neguvernamentale din domeniu, Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior, Academia Romana si alte academii de ramura. In acest context, el sustine ca autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare este obligata, potrivit acestei noi reglementari, sa consulte doar Colegiul consultativ, a carui structura, regulament si componenta le decide tocmai aceasta autoritate de stat.

„Invederam faptul ca aceasta modificare in procesul de elaborare a metodologiei de evaluare a unitatilor si institutiilor din sistemul national de cercetare-dezvoltare, fara a fi utilizata expertiza altor organisme in luarea deciziei, poate afecta independenta si obiectivitatea procesului de elaborare a metodologiei de evaluare a acestor institutii”, se arata in cererea de reexaminare.

Presedintele Iohannis mentioneaza cu privire la criteriile prevazute de lege pentru metodologia de evaluare a activitatilor de cercetare a institutelor respective ca noua reglementare prevede inlocuirea criteriilor referitoare la impactul si eficienta economica a activitatilor de cercetare-dezvoltare cu aspecte privind realizarile in planul inovarii si transferului tehnologic.

Seful statului subliniaza ca acest lucru este de natura sa ingreuneze atingerea obiectivelor Strategiei de Cercetare, Dezvoltare si Inovare 2014-2020 (SCDI), care prevede finantarea institutelor de cercetare-dezvoltare (INCD) in functie de impactul economic si social al rezultatelor activitatii lor de cercetare.

„Consideram ca modificarile operate prin legea transmisa la promulgare pot fi de natura sa afecteze activitatea desfasurata de institutele de cercetare – dezvoltare, institute finantate in mare parte de la bugetul de stat, ca parte a eforturilor de stimulare a dezvoltarii economice”, se mai arata in cererea de reexaminare transmisa Parlamentului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: