Iohannis isi continua turul de forta in Europa – Ce mesaj are presedintele pentru liderii europeni

politica

Presedintele Klaus Iohannis va participa, in perioada 22 – 23 iunie, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, urmand ca in marja reuniunii sa aiba o intalnire bilaterala cu omologul sau francez Emmanuel Macron, informeaza Administratia Prezidentiala.

„In marja Consiliului European, Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, va avea si o intalnire cu Presedintele Republicii Franceze, domnul Emmanuel Macron. Pe agenda de discutii figureaza teme din sfera relatiilor bilaterale, a afacerilor europene si a dosarelor internationale”, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale transmis Agerpres.

Principalele subiecte de pe agenda reuniunii se refera la securitate si aparare, ocupare, crestere economica si competitivitate, migratie, schimbari climatice. De asemenea, vor fi discutate initiativele lansate de Comisia Europeana in contextul Strategiei privind Piata Unica Digitala, precum si relatiile externe ale Uniunii Europene.

Totodata, vor fi trecute in revista si cele mai recente evolutii legate de negocierile privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Referitor la domeniul de securitate si aparare, discutiile vor avea in vedere principalele demersuri care trebuie intreprinse la nivel european pentru consolidarea frontierelor externe ale Uniunii si cresterea nivelului de securitate interna a UE.

„Presedintele Klaus Iohannis va reafirma disponibilitatea Romaniei de a participa in mod activ la identificarea si punerea in aplicare a celor mai bune masuri de prevenire si contracarare a diverselor provocari la adresa securitatii cu care se confrunta Uniunea. In cadrul discutiilor legate de politica comerciala a Uniunii Europene, Presedintele Romaniei va sublinia ca UE trebuie sa-si consolideze rolul de lider in promovarea comertului liber si echitabil la nivel global, in vederea asigurarii unei cresteri economice durabile, a locurilor de munca si a inovarii.

De asemenea, Presedintele Klaus Iohannis va reitera ideea modernizarii instrumentelor de aparare comerciala, pentru mentinerea unui sistem eficient si modern impotriva practicilor concurentiale neloiale care ameninta industria europeana. In contextul discutiilor legate de Strategia europeana privind Piata Unica Digitala, Presedintele Romaniei va sustine atingerea deplina a obiectivelor acesteia, in vederea asigurarii inovarii, competitivitatii si cresterii durabile a UE, precum si a facilitarii accesului cetatenilor si mediului de afaceri la noile oportunitati digitale”, mai precizeaza Administratia Prezidentiala.

In cadrul reuniunii Consiliului European, vor fi andosate recomandarile specifice de tara, prin care statele membre ale Uniunii sunt invitate sa continue punerea in aplicare a reformelor structurale, sa stimuleze investitiile si sa consolideze finantele publice, recomandari propuse de catre Comisia Europeana in contextul Semestrului European 2017.

In ceea ce priveste problematica migratiei, accentul in cadrul discutiilor va fi pus pe dimensiunea sa externa si reforma sistemului european de azil. Legat de dimensiunea externa a migratiei, se va face o evaluare a implementarii Cadrului de Parteneriat privind cooperarea cu statele terte, la un an de la lansarea acestuia.

Presedintele Klaus Iohannis se va pronunta pentru intensificarea cooperarii cu statele terte in vederea unei abordari mai bune a fenomenului migratiei ilegale si a combaterii retelelor de traficanti de persoane.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: