Iohannis l-a facut pe Zelenski sa se razgandeasca. Legea minoritatilor din Ucraina va fi schimbata „astfel incat comunitatea romaneasca din Ucraina sa beneficieze, in oglinda, de aceleasi drepturi de care se bucura comunitatea ucraineana din Romania”

politica

Klaus Iohannis, momentul adevarului, Rosia Montana, decizie, patrimoniu, salvare

Presedintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, o discutie telefonica cu omologul sau, Volodimir Zelenski, in care s-a referit „pe larg” si la recenta lege a minoritatilor nationale adoptata de Ucraina, care a creat preocupare si nemultumire la nivelul autoritatilor romane si al reprezentantilor comunitatii romane din Ucraina.

Iohannis i-a solicitat lui Zelenski „identificarea rapida de solutii care sa raspunda si sa remedieze aceste preocupari”. „In acest sens, cei doi presedinti au agreat ca in perioada imediat urmatoare ministrii de Externe ai celor doua tari sa aiba discutii cu privire la solutionarea bilaterala a aspectelor mentionate”, se precizeaza in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Presedintele Iohannis a reiterat sprijinul Romaniei pentru parcursul european al Ucrainei si a salutat reformele implementate, in conformitate cu angajamentele asumate in relatia cu UE.

Presedintele Ucrainei a transmis multumiri pentru „sprijinul multidimensional si extrem de consistent acordat de Romania inca de la inceputul razboiului si a subliniat necesitatea continuarii sustinerii Ucrainei, mai ales in contextul in care atacurile Rusiei sunt tot mai agresive, cu impact grav asupra populatiei si a infrastructurii civile”, se mentioneaza in comunicatul citat.

Conform comunicatului, in ceea ce priveste aspectele legate de minoritatea romaneasca, Volodimir Zelenski a exprimat „intreaga deschidere pentru identificarea de solutii, astfel incat comunitatea romaneasca din Ucraina sa beneficieze, in oglinda, de aceleasi drepturi de care se bucura comunitatea ucraineana din Romania”.

Iohannis si-a exprimat si profunda ingrijorare si preocupare fata de continuarea atacurilor armatei ruse asupra obiectivelor civile si a infrastructurii critice din Ucraina, care reprezinta „crime de razboi” conform dreptului international umanitar, si a condamnat „ferm” atacurile aeriene neincetate ale Rusiei, care au lasat tara vecina in intuneric si frig.

In acest context, a informat Administratia Prezidentiala, Iohannis a reamintit sprijinul consistent si multidimensional acordat de tara noastra, atat prin asistenta directa, sprijin pentru refugiati, furnizarea de generatoare, respectiv facilitarea tranzitului de cereale, cat si prin sustinerea integrarii europene a Ucrainei, a adoptarii sanctiunilor impotriva Rusiei si, respectiv, a actiunilor vizand izolarea internationala a Moscovei.

El a reiterat ca Romania va continua sa actioneze pentru a ajuta Ucraina si poporul ucrainean, atat timp cat va fi nevoie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: