Iohannis le-a raspuns celor care cer AUTONOMIA Transilvaniei

news

Presedintele Klaus Iohannis le-a raspuns clujenilor care au initiat o petitie privind autonomia Transilvaniei. In document se solicita  stabilirea capitalei regiunii la Cluj, unde sa functioneze un Guvern regional “cu control politic si economic pe teritoriul Transilvaniei Autonoma”.

Initiatorul petitiei, Fancsali Erno, un tanar de 24 de ani, din Cluj, a reusit sa stranga 14.657 de semnaturi din ianuarie 2013. El a declarat ca vrea autonomie pentru ca in anul 1918, cand s-a infaptuit Unirea, „ardelenii au asteptat ceva mai bun dupa monarhia austro-ungara, dar centralismul de la Budapesta era la fel ca cel de la Bucuresti”.

El spunea ca “impozitele acumulate in Transilvania ajung in Moldova si Oltenia pe nedrept”.

“Istoria si traditia din Transilvania sunt complet diferite de fostul Regat. Regiunea noastra a fost intotdeauna partea Europei civilizate. Aici a fost declarata prima oara libertatea confesionala in 1568 la Dieta din Turda. Transilvania a participat la tratatele de pace de la Westphalia in 1648. Transilvania a avut domnitori care au pus mare accent pe cultura si toleranta. In secolele 17-19, Transilvania a avut o autonomie larga. La Unirea din Alba Iulia in 1918, Transilvania a fost regiunea cea mai dezvoltata din Romania Mare. Guvernele centrale ne-au degradat la colonie. Biserica Greco-Catolica, avand credinciosi numai din Transilvania, era eliminata, bunurile erau confiscate”, se arata in petitia trimisa presedintelui Klaus Iohannis, citata de Monitorul de Cluj.

Iata si raspunsul Administratiei Prezidentiale:

“Stimate domnule Fancsali Erno, pe adresa Administratiei Prezidentiale a sosit scrisoarea dumneavoastra adresata domnului Klaus Iohannis, presedintele Romaniei.

In urma analizei petitiei dumneavoastra, va aducem la cunostinta ca in baza art.80 alin. 1 din Constitutia Romaniei, ‘Presedintele Romaniei reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii’. Va informam, de asemenea, ca art. 1 alin. 1 si 5 din Constitutia Romaniei precizeaza ca ‘Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil, iar respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie‘.

Potrivit art. 2 alin. 2 din Constitutia Romaniei, ‘niciun grup si nicio persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu’. Amintim si dispozitiile art. 4 alin. 2 din Constitutia Romaniei in care este stipulat faptul ca ‘Romania este patria comuna si indivizibila a tuturor cetatenilor sai, fara deosevire de rasa, de nationalitate, de origine etnica, de limba, de religie, de sex, de opinie, de apartenenta politica, de avere sau de origine sociala’”, se arata intr-o adresa semnata de consilierul Andrei Muraru.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: