politica

Iohannis, lovitura de gratie. Va participa la toate sedintele de guvern din urmatoarele 6 luni. Nicio sansa ca OUG de amnistie sa fie aprobata

Presedintele Klaus Iohannis a sugerat, marti seara, ca participa la toate sedintele de guvern care vor avea loc in urmatoarele sase luni, cat timp Romania ca detine presedintia Consiliului UE. El s-a declarat convins ca OUG pe amnistie si gratiere nu va fi adoptata.

„Da, o sa merg. Vedeti ca doamna premier a avut mesaje de pace, m-a invitat sa colaboram, acum sunt dispus sa colaboram. Nu cred ca ma refuza doamna premier daca merg sa discutam chestiuni care tin de Romania.

Aici e o problema care nu a fost bine inteleasa de persoanele care au ajutat-o pe doamna premier sa imi scrie raspunsul. E nevoie de transparenta in actul decizional, deci lucrurile nu trebuie publicate cu 24 de ore inainte, pentru a fi luat act de ele, ci cu mult inainte.

Exista si aceasta agenda oculta a Guvernului, ordinea suplimentara, care nu respecta rigorile legii, pentru ca nu poti sa vii cu un act care nu a fost supus dezbaterii. Sunt acte care figureaza la capitolul confidential. Ori pe site-ul Guvernului nu poate sa apara. Deci Guvernul trebuie sa imi trimita tot. Nu ma trimite doamna premier sa citesc site-ul Guvernului, unde de multe ori s-a publicat altceva, ca sa ne amintim de nefericita OUG 13. Caderea de a stabili acest lucru este la presedinte, si nu la premier

Daca se incadreaza sau nu in articolul 87, caderea de a aprecia este la presedinte si nu la prim-ministru. Lucrurile trebuie judecate foarte bine, este absolut obligatoriu sa fie trimisa agenda, eu am caderea sa apreciez daca acte trimise acolo sunt in articolul 87.

Ultima data cand s-a dat o astfel de ordonanta am avut aproape o revolutie, deci o problema majora de ordine publica. Asta nu este incitare ce va spun acum, ci o concluzie la ce am avut data trecuta cand un act normativ a fost promovat pe agenda oculta a Guvernului Grindeanu”, a explicat Iohannis.

Intrebat la cate sedinte de guvern va participa, presedintele a sugerat ca va fi prezent la toate care vor avea loc in urmatoarele sase luni.

„O sa merg la sedintele de Guvern, pentru ca Presedintia nu se termina dupa Anul Nou, problemele apar mereu. Chiar imi imaginez ca se bucura membrii Guvernului daca merg personal sa le explic ce s-a intamplat la Consiliul European”, a adaugat presedintele.

El a mentionat apoi ca va ajuta Guvernul la „evitarea unor erori grave care ar crea o situatie total nedorita”.

Intrebat daca va reusi sa blocheze o eventuala OUG de amnistie si gratiere, in conditiile in care PSD a spus ca „ordonanta se da, nu se discuta”, Iohannis a raspuns afirmativ.

„O sa vedeti atunci. Nu cred ca se va da o astfel de ordonanta, chiar cred ca mai exista oameni responsabili si ca lucrurile nu vor deraia”, a subliniat presedintele.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Incepe sa-i usture la buzunare. Veniturile Gazprom s-au redus cu 30% fata de anul trecut: „Gazprom se sinucide efectiv in Europa”

Profitul net al Gazprom, calculat conform standardelor de contabilitate din Rusia (RAS), a scazut cu…

2 minute ago

Se anunta un nou razboi? Presedintele sarb Aleksandar Vucici avertizeaza ca „urmeaza zile dificile pentru Serbia”

Serbia se va confrunta in curand cu provocari majore care ii vor ameninta interesele nationale…

2 ore ago

Analiza: Atacul din Moscova surpa regimul lui Putin, chiar daca a castigat un nou mandat

Intr-un moment de criza fara precedent, in urma celui mai devastator atac terorist pe care…

19 minute ago

„Saracia absoluta” in Italia. Numarul saracilor se apropie de un prag record de 6 milioane, cei mai multi se afla in sudul tarii

Numarul persoanelor care traiesc in saracie in Italia a crescut in 2023 la cel mai…

50 de minute ago

„Vreau sa va invit pe toti sa faceti istorie”. Si Thailanda este aproape de legalizarea casatoriile intre persoanele de acelasi sex

Camera inferioara a parlamentului thailandez a adoptat miercuri, in lectura finala, un proiect de lege…

42 de minute ago

Alianta AUR-Piedone la Primaria Capitalei, anunta Simion. Piedone este deja puternic promovat de reteaua de propaganda a AUR

Presedintele AUR, George Simion, a anuntat, marti seara, la Realitatea Plus, realizarea unei aliante a…

7 ore ago