Categories: politica

Iohannis, lovitura de gratie. Va participa la toate sedintele de guvern din urmatoarele 6 luni. Nicio sansa ca OUG de amnistie sa fie aprobata

Presedintele Klaus Iohannis a sugerat, marti seara, ca participa la toate sedintele de guvern care vor avea loc in urmatoarele sase luni, cat timp Romania ca detine presedintia Consiliului UE. El s-a declarat convins ca OUG pe amnistie si gratiere nu va fi adoptata.

„Da, o sa merg. Vedeti ca doamna premier a avut mesaje de pace, m-a invitat sa colaboram, acum sunt dispus sa colaboram. Nu cred ca ma refuza doamna premier daca merg sa discutam chestiuni care tin de Romania.

Aici e o problema care nu a fost bine inteleasa de persoanele care au ajutat-o pe doamna premier sa imi scrie raspunsul. E nevoie de transparenta in actul decizional, deci lucrurile nu trebuie publicate cu 24 de ore inainte, pentru a fi luat act de ele, ci cu mult inainte.

Exista si aceasta agenda oculta a Guvernului, ordinea suplimentara, care nu respecta rigorile legii, pentru ca nu poti sa vii cu un act care nu a fost supus dezbaterii. Sunt acte care figureaza la capitolul confidential. Ori pe site-ul Guvernului nu poate sa apara. Deci Guvernul trebuie sa imi trimita tot. Nu ma trimite doamna premier sa citesc site-ul Guvernului, unde de multe ori s-a publicat altceva, ca sa ne amintim de nefericita OUG 13. Caderea de a stabili acest lucru este la presedinte, si nu la premier

Daca se incadreaza sau nu in articolul 87, caderea de a aprecia este la presedinte si nu la prim-ministru. Lucrurile trebuie judecate foarte bine, este absolut obligatoriu sa fie trimisa agenda, eu am caderea sa apreciez daca acte trimise acolo sunt in articolul 87.

Ultima data cand s-a dat o astfel de ordonanta am avut aproape o revolutie, deci o problema majora de ordine publica. Asta nu este incitare ce va spun acum, ci o concluzie la ce am avut data trecuta cand un act normativ a fost promovat pe agenda oculta a Guvernului Grindeanu”, a explicat Iohannis.

Intrebat la cate sedinte de guvern va participa, presedintele a sugerat ca va fi prezent la toate care vor avea loc in urmatoarele sase luni.

„O sa merg la sedintele de Guvern, pentru ca Presedintia nu se termina dupa Anul Nou, problemele apar mereu. Chiar imi imaginez ca se bucura membrii Guvernului daca merg personal sa le explic ce s-a intamplat la Consiliul European”, a adaugat presedintele.

El a mentionat apoi ca va ajuta Guvernul la „evitarea unor erori grave care ar crea o situatie total nedorita”.

Intrebat daca va reusi sa blocheze o eventuala OUG de amnistie si gratiere, in conditiile in care PSD a spus ca „ordonanta se da, nu se discuta”, Iohannis a raspuns afirmativ.

„O sa vedeti atunci. Nu cred ca se va da o astfel de ordonanta, chiar cred ca mai exista oameni responsabili si ca lucrurile nu vor deraia”, a subliniat presedintele.

Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Curaj nebunesc. Alexei Navalnii se intoarce la Moscova dupa ce a fost otravit. Rusii vor sa-l aresteze

Opozantul rus Alexei Navalnii, care acuza Kremlinul ca l-a otravit vara trecuta, urmeaza sa revina…

20 de minute ago

Senatoarea Sosoaca: „Daca o sa mor, o sa mor demna. Romanii sunt un popor de lasi, de ce se ascund?”

Senatoarea AUR Diana Sosoaca a declarat, sambata seara, la Romania TV ca romanii "sun lasi"…

10 ore ago

Ambasadorul SUA, ultima lovitura aplicata PSD: „A luat sfarsit vechea domnie a coruptiei, nepotismului si criminalitatii organizate”

Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, anunta ca a avut o intalnire cu ministrul Justitiei, Stelian Ion.…

10 ore ago

Cum l-a dezgropat presa pe Ioan Stoica pentru trafic. Nu avea cum sa fie dat afara din casa pentru ca e mort de doi ani

Numeroase publicatii online au relatat zilele trecute ca patonul jocului piramidal Caritas, Ioan Stoica, a…

15 ore ago

Stefanescu ii trage de urechi pe pensionari, profesori, medici: „Daca ne votau, Liviu Dragnea era liber, PSD guverna”

Codrin Stefanescu, fost secretar general al PSD, le bate obrazul pensionarilor, profesorilor si medicilor ca…

13 ore ago

Amplu protest la Viena impotriva restrictiilor: „Voi sunteti boala, noi suntem remediul” – Video

Cel putin 10.000 de oameni au manifestat sambata la Viena impotriva masurilor sanitare adoptate pentru…

14 ore ago