Iohannis, mesaj catre Moscova impreuna cu alti 8 presedinti: „Sustinem aderarea Ucrainei la NATO. Nu vom recunoaste niciodata incercarile Rusiei de a anexa teritorii ucrainene”

politica

Presedintele Klaus Iohannis, alaturi de alti presedinti ai unor state membre NATO din Europa Centrala si de Est, a semnat o declaratie comuna prin care isi reitereaza sprijinul pentru suveranitatea si integritatea teritoriala ale Ucrainei, informeaza duminica Administratia Prezidentiala.

„Noi, presedinti ai unor state din Europa Centrala si de Est, tari ai caror lideri au vizitat Kievul in timpul razboiului si au vazut cu ochii lor efectele agresiunii ruse, nu putem ramane tacuti in fata incalcarii flagrante a dreptului international de catre Federatia Rusa, motiv pentru care transmitem urmatoarea declaratie: reiteram sustinerea noastra pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei. Nu recunoastem si nu vom recunoaste niciodata incercarile Rusiei de a anexa teritorii ucrainene. Sustinem ferm decizia Summitului NATO de la Bucuresti din 2008 privind viitoarea aderare a Ucrainei”, se arata in declaratia comuna.

Semnatarii declaratiei cer Rusiei sa se retraga imediat din toate teritoriile ocupate.

„Sustinem Ucraina in apararea sa impotriva invaziei Rusiei, cerem Rusiei sa se retraga imediat din toate teritoriile ocupate si incurajam toate statele aliate sa isi sporeasca substantial ajutorul militar pentru Ucraina. Toti cei care comit crime de agresiune trebuie trasi la raspundere si adusi in fata justitiei”, prevede documentul.

Declaratia este semnata de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, presedintele ceh, Milos Zeman, presedintele Estoniei, Alar Karis, presedintele Letoniei, Egils Levits, presedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, presedintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, presedintele Republicii Muntenegru, Milo Dukanovic, presedintele Poloniei, Andrzej Duda, presedintele Slovaciei, Zuzana Caputova.

Comentarii: