politica

Iohannis, mesaj de 23 august: „Observam tentative de rescriere a adevarului. Propaganda si dezinformarea nu isi au locul in societatea noastra”

Ziua Comemorarii Victimelor Fascismului si Comunismului, 23 august, este cel mai potrivit prilej pentru a aduce un pios omagiu memoriei tuturor celor care au cunoscut ororile regimurilor totalitare si pentru a reitera angajamentul „ferm” de a respinge extremismele, intoleranta si ura, sub toate formele lor de manifestare, a transmis, marti, presedintele Klaus Iohannis.

Potrivit sefului statului, „23 august 1939 a fost ziua condamnarii intregii umanitati, nu doar a Europei Centrale si de Est, la un viitor crunt pentru milioane de oameni”, iar „Pactul Ribbentrop-Molotov a fost o conspiratie criminala, in urma careia generatii la rand au cunoscut efectele toxice si barbare ale ideologiilor totalitare, cu grave consecinte pe termen lung”.

„Totalitarismele secolului XX au generat suferinte de neinchipuit si au creat pagube incomensurabile pentru continentul european si popoarele sale. Razboiul, deportarile, foametea, discriminarea, rasismul, abuzurile, intoleranta si ura au lasat urme adanci care au marcat secolul trecut. Tot astazi ne reamintim si de gestul Regelui Mihai I din 23 august 1944, act care a avut implicatii majore in scurtarea duratei celui de-al Doilea Razboi Mondial in Europa. Eliberarea de sub dictatura antonesciana si alaturarea tarii noastre Natiunilor Unite in lupta impotriva Germaniei naziste, angajarea totala pentru reintregirea teritoriului au demonstrat inalta statura politica si patriotica a Regelui”, se arata in mesajul presedintelui cu ocazia Zilei Comemorarii Victimelor Fascismului si Comunismului, remis AGERPRES de Administratia Prezidentiala.

Iohannis a subliniat ca institutiile, autoritatile si cetatenii au responsabilitatea ca adevarul despre acest moment fundamental din istorie, tragic si eroic, totodata, sa fie cunoscut, inteles, pretuit si transmis generatiilor tinere.

„Doar vigilenta memoriei colective ne asigura ca raul nu va mai prinde vreodata radacini in societatea romaneasca. Mesajul profund al evenimentelor pe care le marcam astazi este acela ca democratiile exista si prospera doar prin angajamentul permanent al politicienilor si al cetatenilor deopotriva de a asuma valorile fundamentale ale libertatii si protejarii drepturilor omului. Democratia in care traim astazi nu a fost obtinuta usor, ci a fost rodul unei lupte duse de toti cei care au avut curajul sa se opuna iliberalismului si despotismului, chiar cu riscul de a fi ucisi, torturati si persecutati. Distorsionarea faptelor istorice a fost incercata in repetate randuri de catre aparatorii vechilor regimuri criminale. Din pacate, observam inca astfel de tentative de rescriere a adevarului. Propaganda si dezinformarea nu isi au locul in societatea noastra”, a evidentiat seful statului.

El a adaugat ca derapajele de la valorile europene, prin incalcari flagrante ale statului de drept si prin mesaje publice profund rasiste, antisemite si xenofobe, ultragiaza memoria victimelor totalitarismelor.

„In Romania pe care o construim in fiecare zi, trebuie sa aparam statul de drept, drepturile si libertatile fundamentale, demnitatea umana si sa cultivam simtul civic. Sa ramanem uniti, vigilenti si atasati fata de idealurile democratice si valorile impartasite de familia europeana si aliatii NATO, ca datorie morala fata de memoria victimelor trecutului, dar si pentru asigurarea unui viitor prosper, sigur si pasnic”, a afirmat presedintele Iohannis.

Ziua de 23 august, ziua Pactului Ribbentrop-Molotov, a fost stabilita de Parlamentul European, printr-o Declaratie din anul 2008, ca Ziua Europeana de Comemorare a Victimelor Nazismului si Comunismului. Totodata, in anul 2011, Parlamentul Romaniei, prin Legea nr. 198, a declarat ziua de 23 august Ziua Comemorarii Victimelor Fascismului si Comunismului.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Finantistul Andrei Caramitru ofera 100.000 de euro oricui demonstreaza public ca ar fi implicat in vreun proiect de dezvoltare imobiliara

Andrei Caramitru, fiul regretatului actor Ion Caramitru, este recunoscut pentru postarile sale acide de pe…

17 minute ago

Statele membre NATO iau in considerare trimiterea de instructori militari in Ucraina

Unele state membre NATO discuta posibilitatea de a trimite instructori sau contractori militari in Ucraina…

48 de minute ago

Rares Bogdan considera ca alegerile de la Bucuresti se vor castiga cu sub 30% din voturi

Rares Bogdan, prim-vicepresedinte si europarlamentar PNL a declarat, intr-o emisiune gazduita de publicatia online ziare.com,…

O oră ago

America va avea un nou 6 ianuarie? Donald Trump si aliatii sai se pregatesc deja sa conteste o eventuala infrangere la alegerile din noiembrie

Donald Trump si aliatii sai pregatesc terenul pentru a contesta o eventuala infrangere in noiembrie,…

O oră ago

Directorul uneia dintre cele mai temute inchisori din Columbia, asasinat dupa ce fusese amenintat cu moartea de catre detinuti

Directorul inchisorii La Modelo, una dintre principalele unitati penitenciare din Columbia, a fost asasinat joi…

2 ore ago

Traficant de droguri roman, arestat in Spania, odata cu „cea mai mare captura de metamfetamina din istoria tarii”

Politia spaniola a declarat joi ca a confiscat 1,8 tone de metamfetamina de cristal pe…

2 ore ago