politica

Iohannis, mesaj dupa gravele inundatii. Anunta campanii „sustinute de impadurire” si „schimbarea mentalitatii”

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat miercuri, in contextul inundatiilor grave din ultima perioada, ca este nevoie de o „schimbare de mentalitate” din partea autoritatilor. 

„Conservarea fondului forestier si campanii sustinute de impadurire sunt solutii aflate la indemana, care au nenumarate efecte benefice atat pentru mediul inconjurator, cat si pentru protectia malurilor cursurilor de apa, din perspectiva combaterii inundatiilor”, a declarat Iohannis.

„Ne confruntam in aceste zile cu o serie de inundatii severe, care au afectat viata a mii de romani si au produs pagube insemnate in foarte multe gospodarii. In plina criza sanitara cauzata de epidemia de COVID-19, avem, iata, si o alta situatie grava, cu consecinte pe termen lung pentru toti cei aflati in aceste zone sinistrate.

Vreau sa transmit un mesaj de solidaritate familiilor greu incercate. Autoritatile depun toate eforturile pentru a-i ajuta pe oameni, pentru a le proteja pe cat posibil gospodariile si a le asigura celor afectati ceea ce au nevoie in aceste momente dramatice.

Este tragic ca aceste fenomene meteorologice extreme s-au soldat cu pierderi de vieti omenesti si transmit condoleante familiilor indoliate.

Din nefericire, inundatiile cu consecinte grave sunt fenomene care se repeta frecvent in Romania si trebuie sa fim mult mai bine pregatiti in a le gestiona. Solutiile exista si ele vor trebui puse in aplicare. Ceea ce vedem acum este consecinta amplificarii schimbarilor climatice si a ignorarii timp de ani de zile a acestor pericole. Odata cu schimbarile climatice, apar din ce in ce mai multe fenomene meteo extreme si in tara noastra.

Luna iunie, de exemplu, a acestui an a fost cea mai ploioasa din ultimii 60 de ani, fapt care a generat inundatii severe si numeroase probleme intr-un interval de timp foarte scurt. Este imperativa o schimbare rapida de abordare pentru a putea raspunde eficient unor situatii de o asemenea amploare. Va trebui sa depasim mentalitatea ca e suficient sa construim inca cateva diguri pentru a stopa inundatiile. Digurile nu sunt suficiente.

Conservarea fondului forestier si campanii sustinute de impadurire sunt solutii aflate la indemana, care au nenumarate efecte benefice atat pentru mediul inconjurator, cat si pentru protectia malurilor cursurilor de apa, din perspectiva combaterii inundatiilor.

O parte semnificativa din fondurile europene de care va beneficia Romania in urmatorul exercitiu bugetar 2021-2027 va trebui sa fie directionata catre proiecte legate de combaterea schimbarilor climatice, asa numitul Pachet Green Deal, propus de Comisia Europeana. Impreuna cu Guvernul, vom face demersurile necesare astfel incat proiecte de acest tip sa poata fi implementate si sa aiba drept efect prevenirea unor inundatii similare cu cele din aceste zile sau chiar unele mult mai grave.

Aceasta schimbare de mentalitate despre care vorbeam este obligatoriu sa aiba loc acum pentru a evita aceste drame pe care oamenii le traiesc in fiecare an cand avem ploi abundente.

In acelasi timp, in contextul multiplicarii avertizarilor meteorologilor, fac un apel catre cetateni: Ramaneti vigilenti, fiti precauti si evitati deplasarile in zonele care prezinta riscul sa fie puternic afectate! Este, totodata, nevoie de solidaritate, de sprijin din partea tuturor, mai ales in comunitatile si localitatile sinistrate, care sa contribuie activ la efortul autoritatilor de a-i ajuta pe cei aflati in dificultate, ca urmare a acestor inundatii”, a declarat Iohannis.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Bataie ca-n filme in parlamentul din Taiwan. Un deputat din opozitie a furat un proiect de lege care urma sa fie votat si a fugit cu el – VIDEO

Legislatorii puterii si ai opozitiei din Taiwan s-au implicat vineri in incaierari fizice si atacuri…

44 de secunde ago

Regimul nord-coreean confirma ca a lansat o racheta balistica si promite sporirea fortei nucleare a tarii

Coreea de Nord a confirmat sambata ca a testat o racheta balistica tactica, a transmis…

15 minute ago

Cum va fi vremea in weekend. De duminica se incalzeste, dar vom avea si averse de ploaie si furtuni

Dupa valul de ploi si frig, vremea se schimba la sfarsitul saptamanii. Directorul Administratiei Nationale…

38 de minute ago

Recensamantul din Kosovo, prelungit cu o saptamana

Guvernul kosovar a decis in ultimul moment sa prelungeasca durata recensamantului in curs, primul din…

14 ore ago

Vaticanul inaspreste procedurile cu privire la presupusele „evenimente supranaturale”

Vaticanul a inasprit vineri procedurile de evaluare a evenimentelor supranaturale raportate, cum ar fi Madonele…

14 ore ago