Iohannis, mesaj in forta: „Asigurati protejarea medicilor si a personalului medical. Faceti tot ce este necesar pentru a le asigura echipamentele”

news

Presedintele Klaus Iohannis le-a solicitat premierului si ministrilor, marti, sa faca tot ce le sta in putinta sa asigure protejarea personalului medical.

Iohannis a prezidat o videoconferinta cu managerii de spitale, cu premierul Orban si cu ministrii Marcel Vela, Victor Costache, Nicolae Ciuca, si Lucian Bode.

„Am convocat astazi aceasta videoconferinta fiindca, dupa parerea mea, este nevoie de aceasta discutie, pentru a transmite cateva informatii si pentru a auzi de la dumneavoastra cu ce probleme va confruntati in spitalele pe care le conduceti.

Sistemul medical romanesc sufera de ani de zile de lipsa unor reforme profunde si de alocari bugetare care nu asigura un act medical de cea mai inalta calitate pentru cetatean.

Ne aflam acum intr-un moment de criza majora, in care, va spun drept, trebuie sa ne descurcam cat se poate de bine cu ceea ce avem.

Din fericire, in Romania sunt in continuare medici si farmacisti, cadre medicale, profesionisti care sunt 100% dedicati salvarii pacientilor. Ei sunt cei care fac sacrificii extraordinare in aceste momente, sunt in prima linie a luptei cu acest virus periculos, plecand de langa familiile lor pentru a se pune in slujba pacientilor.

Stimati manageri de spitale, stiu ca va confruntati cu probleme reale in contextul acestei situatii epidemiologice, iar presiunea pe sistemul sanitar este foarte mare, suntem constienti.

Cu atat mai mult, in acest context, trebuie sa va canalizati toate eforturile pentru asigurarea in timp real a tuturor conditiilor pentru garantarea serviciilor medicale catre pacienti, atentie, cu protejarea in egala masura a personalului medical.

Ca atare, va rog sa asigurati:

Protejarea medicilor si a personalului medical. Faceti tot ce este necesar pentru a le asigura echipamentele.

Doi – Testarea personalului medical trebuie sa constituie o prioritate absoluta! Va spun ca sub nicio forma nu trebuie sa mai avem situatii revoltatoare precum cea de la Spitalul Judetean Suceava, sau de la Spitalul Gerota, sau, mai nou, Spitalul Sf. Ioan din Bucuresti.

De asemenea, este imperativa dotarea de urgenta cu echipamente de protectie si dezinfectanti necesari: achizitia unui numar corespunzator de masti de protectie, combinezoane, manusi, echipamente medicale si substante dezinfectante.

Va rog foarte mult sa identificati toate sursele de achizitie!

In contextul in care s-au stabilit spitalele care vor fi implicate in diferite etape in internarea si tratarea pacientilor COVID-19, este necesar sa transmiteti ordine clare catre angajati privind utilizarea mijloacelor de protectie.

Sa va informati asupra substantelor care trebuie achizitionate, asupra sumelor care v-au fost destinate de la Ministerul Sanatatii si a procedurilor de achizitie. Asigurarea unui numar corespunzator de paturi de ATI si stabilirea circuitelor functionale sunt extrem de importante.

Sa realizati instruirea personalului si sa informati in timp util asupra procedurilor pentru prevenirea infectarii in unitati spitalicesti, ca si asupra protocoalelor de diagnostic si tratament pentru COVID-19. Aceste masuri, evident, trebuie sa fie asigurate nu doar de dumneavoastra, managerii, ci sub coordonarea stricta, clara a Ministerului Sanatatii.

Este foarte important sa asigurati programul in ture, pentru evitarea riscului aparitiei unor stari de epuizare fizica si psihica a cadrelor medicale.

Este nevoie sa amenajati zone de triaj in toate unitatile de asistenta medicala si de urgenta pentru identificarea timpurie, izolarea si ingrijirea pacientilor.

Trebuie sa acoperiti deficitul de personal, in conditiile instituite de Decretul Prezidential, cu posibilitatea angajarii de personal medical. Puteti sa apelati la voluntari, la studenti, la cadre medicale militare in rezerva.

Un lucru extrem de important este stapanirea de sine. Evitati panica! Asigurati un climat de lucru placut la nivelul spitalului, cat se poate in aceste conditii de criza, care da incredere si pacientilor, dar si personalului medical.

Este esentiala o buna comunicare cu autoritatile, cu toti angajatii, dar si cu pacientii. Si pacientii vor sa stie ce se intampla.

Ma bazez pe calitatile dumneavoastra manageriale si umane.

Este o lupta contra timp cum nu am avut niciodata pana acum. Trebuie actionat rapid, este nevoie de adaptabilitate, de eliminarea oricaror obstacole rigide birocratice care pot bloca adoptarea unor masuri absolut necesare.

Ca masura preventiva, si aici ma adresez dumneavoastra, domnule ministru Costache, facilitati in primul rand medicilor de familie, dar si medicilor din alte specialitati, ca acestia sa poata acorda consultatii de la distanta, prin telefon sau alte mijloace de comunicare, in conditii de siguranta, acelor pacienti care nu necesita neaparat deplasarea la medic. Este foarte important in special pentru persoanele peste 65 de ani, chestiune pe care am discutat-o si acum cateva ore, si in sedinta pe care am avut-o impreuna.

De asemenea, domnule ministru, grabiti procedurile care sa permita reglementarea urgenta a consultatiei la distanta, a posibilitatii transmiterii retetelor prin mijloace electronice, chiar, daca se impune, a suspendarii cardului de sanatate, masuri care sa ofere un cadrul legal medicilor sa faca aceste lucruri.

Este esential sa avem elaborat un plan in scenariul in care sistemul medical va fi pus sub presiune de un numar foarte mare de persoane infectate cu coronavirus.

Este un scenariu extrem, stiu, pe care nu ni-l dorim, dar pentru care trebuie sa fim pregatiti. Am luat si luam in continuare toate masurile de preventie, de restrictionare, care se pot lua pentru a ingradi raspandirea virusului. Dar sistemul de spitale trebuie sa fie pregatit pentru absolut orice scenariu.

Am vazut ce s-a intamplat in alte tari, unde oamenii poate nu s-au pregatit chiar din timp si au aparut probleme majore.

Deci, pe scurt – este bine sa fim pregatiti pentru orice scenariu.

Am lasat acum pentru final cateva chestiuni mai aplicate, daca vreti, mai tehnice.

Experienta internationala, dar si situatiile inregistrate in tara noastra arata ca personalul medical este cel mai expus infectiei cu coronavirus, trebuie sa fim constienti de acest lucru.

Ca atare, cadrele medicale – si vorbesc de medici, asistente medicale, farmacisti, personal din laboratoare, alt personal medical -, care duc greul in aceasta lupta cu coronavirusul, trebuie protejate cu prioritate, prin toate mijloacele posibile!

Prin redirectionarea echipamentelor si materialelor sanitare catre medicii si asistentele care lupta in prima linie si asigurarea cu celeritate a unui numar corespunzator de masti de protectie, combinezoane, manusi, echipamente medicale si substante dezinfectante. Stiu ca in unele spitale inca lucrurile nu sunt lamurite, dar stiu la fel de bine ca, prin grija Guvernului, se fac achizitii in aceste ore, pentru a veni in sprijinul personalului din spitale – si in sedinta pe care am avut-o cu premierul si cu ministrii in aceasta dimineata am discutat lucrurile si veti avea in foarte scurt timp tot materialul de care aveti nevoie!

Alta chestiune – prin amenajarea unor zone de triaj in toate unitatile de asistenta medicala puteti sa imbunatatiti net fluxul.

Prin instruirea personalului medical asupra procedurilor pentru prevenirea infectarii la nivelul spitalelor – repet, pentru a preveni situatii inadmisibile, cum am avut in zilele acestea in unele spitale din Romania, din pacate. Iar prin asigurarea unui program de lucru care sa protejeze personalul medical de riscul aparitiei unor stari de epuizare fizica si psihica, veti putea sa faceti fata acestei crize pana cand ea se termina.

Si se va termina, si va depinde de noi toti cati romani vor fi feriti de aceasta infectie. La fel cum depinde si de oamenii simpli sa se izoleze, sa se protejeze, sa stea acasa, sa evite contactul cu altii si sa respecte masurile de igiena recomandate de medici”, a spus presedintele.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: