Iohannis, mesaj in premiera. Legatura dintre pandemie si agresiunile la adresa mediului inconjurator: „Distrugerea biodiversitatii, exploatarea animalelor salbatice favorizeaza aparitia pandemiilor”

news

Romania se confrunta, ca si alte tari, cu un val epidemiologic virulent, a declarat, miercuri, presedintele Klaus Iohannis, care a subliniat ca respectarea masurilor sanitare reprezinta o dovada de responsabilitate si maturitate si fara de care nu este posibila redeschiderea sustenabila a societatii si a economiei.

„In prezent, rata de infectare este in crestere in toata Europa, prea multi semeni pierd zilnic lupta cu virusul, foarte multi altii se imbolnavesc si au nevoie de spitalizare. Romania, la fel ca alte tari, se confrunta cu un val epidemiologic virulent caruia trebuie sa-i reziste. Sistemele de sanatate din lumea intreaga se afla sub o presiune teribila, iar acceptarea si respectarea masurilor sanitare de catre toti cetatenii raman puncte critice si reprezinta dovezi de responsabilitate si maturitate ale fiecaruia dintre noi. Redeschiderea sustenabila si in conditii de siguranta a societatilor si a economiilor noastre nu poate fi posibila fara respectarea acestor masuri”, a afirmat Iohannis, la evenimentul „Schimbarile climatice, relatia om-natura si sanatatea publica”, organizat, cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii, la Palatul Cotroceni, de Administratia Prezidentiala si de Biroul pentru Romania al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

El a aratat ca „pandemia de COVID-19 a venit intr-un moment dificil pentru sistemul romanesc de sanatate, exacerband vulnerabilitati structurale cronicizate cu consecinte pe termen lung asupra sanatatii si bunastarii, dar niciun sistem de sanatate si nicio economie sau societate indiferent de nivelul de dezvoltare nu au fost cu adevarat pregatite pentru a gestiona adecvat o criza de o asemenea anvergura”.

„Fara sa dispuna de resursele financiare si materiale ale altor state membre ale Uniunii Europene si nici de un sistem sanitar performant, Romania a dovedit ca are capacitatea institutionala de a actiona rapid, oportun si eficient pentru limitarea raspandirii pandemiei”, a adaugat presedintele Iohannis.

Seful statului a sustinut ca exista motive „reale” de optimism si speranta intrarii intr-o noua normalitate avand la dispozitie vaccinurile anti-COVID-19.

„Imunizarea populatiei prin vaccinare ramane singurul instrument viabil de a opri pandemia, dar sunt necesare eforturi comune sustinute pentru a tine virusul sub control pana la atingerea unor niveluri ridicate de acoperire vaccinala”, a evidentiat Iohannis.

El a precizat ca, din pacate, strategiile actuale de combatere a pandemiilor se axeaza pe controlul bolilor abia dupa aparitia acestora.

„Evenimentele din ultimul an ne arata insa ca este nevoie de o schimbare de abordare atat la nivel national, cat si la nivel international. Trebuie sa fim mai bine pregatiti sa anticipam si sa raspundem eficient si coordonat la amenintari emergente la adresa sanatatii publice. In acelasi timp, trebuie sa intensificam la nivel global eforturile de a reduce riscul de aparitie a pandemiilor. Aproape toate pandemiile aparute de-a lungul timpului si 70% dintre bolile emergente au fost cauzate de microorganisme de origine animala, care migreaza, prin contact ridicat, de la animale la oameni. Aceasta migratie este facilitata de o relatie nesanatoasa cu mediul inconjurator prin diminuarea habitatelor naturale si distrugerea biodiversitatii, exploatarea animalelor salbatice sau cauzarea de schimbari climatice majore”, a transmis presedintele.

Potrivit acestui, efectele schimbarilor climatice asupra sanatatii publice sunt „grave” si vor deveni „extrem de grave” daca nu exista preocupari de combatere a lor.

„Schimbarile climatice modifica anotimpurile de transmitere a bolilor si altereaza conditiile ecologice, astfel incat creste riscul bolilor transmise prin apa, insecte si animale. Romania este si ea expusa riscurilor de fenomene meteo extreme, temperaturi crescute, seceta si incendii cauzate de vreme. Cresterea urbanizarii si imbatranirea populatiei sunt factori care accentueaza vulnerabilitatea la temperaturile extrem de ridicate, iar schimbarile climatice exacerbeaza in special bolile cardiovasculare si respiratorii, boli cu incidenta ridicata in Romania. Efectele schimbarilor climatice sunt, asadar, dramatice si au un efect direct asupra sanatatii noastre. Din acest motiv, nu avem niciun moment de pierdut in a actiona nu numai pentru a opri pandemia de COVID-19, ci si pentru a limita imbolnavirile viitoare cauzate de deteriorarea mediului inconjurator. Aceasta pandemie ne-a aratat cat de ridicate ajung sa fie costurile umane si financiare daca nu au fost facute la timp si eficient investitii in servicii de preventie pentru grupurile vulnerabile, cele care vor avea cel mai mult de suferit si in urma schimbarilor climatice”, a indicat seful statului.

In opinia sa, in contextul actual, principiul „O singura sanatate” este mai actual ca oricand si subliniaza nevoia de sincronizare a agendelor in domeniile protectiei mediului si sanatatii, atat la nivelul statelor, cat si la nivel global.

„Cooperarea si solidaritatea intregii societati internationale constituie raspunsul nostru comun in fata unei provocari de o asemenea amploare, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii este o piatra de temelie in ghidarea acestui proces”, a conchis seful statului.

Mai mult despre:

Comentarii: