Iohannis, mesaj limpede: „Decizia CCR nu schimba cu nimic realitatea. Dupa votul din 26 mai, Parlamentul nu va mai putea sa adopte niciodata amnistia si gratierea”

politica

UDMR si grupul parlamentar al minoritatilor nationale au semnat, marti, la Palatul Cotroceni, Acordul Politic National pentru consolidarea parcursului european al Romaniei.

Principalele declaratii:

– Singurele partide care au decis sa nu semneze acest acord sunt PSD si ALDE care continua sa se indeparteze de interesele cetatenilor. Prin pasivitatea ei, majoritatea PSD-ALDE se pozitioneaza impotriva vointei romanilor.

– Romanii asteapta masuri concrete, e nevoie ca raul produs in ultimii doi ani sa fie reparat.

– In urma cu cateva zile, CCR a stabilit ca nu este nevoie de modificarea Constitiutie. La referendum eu nu am intrebat cetatenii daca aceasta interdicite sa apara in legea fundamentala. Pentru implementarea referendumului e este nevoie in primul rand de vointa politica

– Vointa politica a PSD, de a-i proteja exclusiv pe corupti, este cea care a dus la amputarea legilor penale

– Vointa romanilor trebuie respectata in mod obligatoriu, acest lucru este incontestabil

– Repet, CCR a validat referendumul

– Este datoria partidelor parlamentare de a gasi calea de a transpune in legislatie vointa cetatenilor

– Nu este nicio tragedie ca anumite propuneri au fost invalidate de CCR

– Partidele trebuie sa vina cu alte variante de modificare a legislatiei. Decizia CCR nu schimba cu nimic realitatea. Dupa votul din 26 mai, Parlamentul nu va mai putea sa adopte niciodata amnistia si gratierea

Discursul integral:

Pe 13 iunie am semnat, impreuna cu liderii a patru partide politice, Partidul National Liberal, Uniunea Salvati Romania, Partidul Pro Romania si Partidul Miscarea Populara, Acordul politic national pe care l-am initiat pentru consolidarea parcursului european al Romaniei.

Am anuntat atunci ca lista semnatarilor ramane deschisa. Iata ca astazi UDMR si grupul parlamentar al minoritatilor nationale se alatura acestui proiect care, in egala masura, este si un angajament pe termen lung pe care clasa politica si-l ia fata de cetateni.

In data de 26 mai, romanii au votat pentru respectarea valorilor europene. Intr-o democratie consolidata, politicienii responsabili sunt cei care asculta vocea cetatenilor si actioneaza in consecinta.

Acordul politic pe care l-am propus tuturor partidelor politice imediat dupa scrutinul din 26 mai raspunde aspiratiilor cetatenilor romani: stat de drept, justitie independenta, legiferare transparenta si responsabila, continuarea luptei anticoruptie si integritate in exercitarea functiilor si demnitatilor publice.

Dupa consultarile din luna iunie, am lansat tuturor partidelor politice invitatia de a fi parte a acestui proiect pentru romani. Singurele partide care au decis sa nu semneze acest acord sunt PSD si ALDE, care continua sa se indeparteze de interesele cetatenilor.

Prin pasivitatea ei, majoritatea PSD-ALDE se pozitioneaza impotriva vointei romanilor. Cand cetatenii si-au exprimat vointa suverana intr-un anumit sens, consecinta imediata pentru politicianul care trebuie sa ia decizii este ca trebuie sa actioneze in acord cu aceasta vointa.

Romanii asteapta cat mai repede ca vointa pe care au exprimat-o la referendumul din 26 mai sa fie transpusa in masuri concrete. E nevoie ca raul produs in ultimii doi ani sa fie reparat.

Drumul pentru implementarea obiectivelor acestui pact nu este unul usor si se afla abia la inceput.

In urma cu cateva zile, Curtea Constitutionala a stabilit ca nu este nevoie de modificarea Constitutiei pentru a interzice amnistia si gratierea coruptilor.

In referendumul convocat in 26 mai, eu nu am intrebat cetatenii daca aceasta interdictie trebuie instituita in Legea fundamentala.

Pentru implementarea rezultatelor referendumului este nevoie in primul rand de vointa politica pentru ca acest lucru sa se intample.

Acordul politic pe care l-am initiat devine cu atat mai important si necesar, tocmai pentru ca reprezinta acea garantie bazata pe angajamentul si responsabilitatea ca oamenii politici inteleg ca trebuie sa respecte vocea poporului.

Vointa politica a PSD de a-i proteja exclusiv pe corupti, invalidata la referendum, este cea care a generat amputarea legislatiei penale si a legilor justitiei si de aceea o vointa politica pusa in slujba intereselor cetatenilor este cea care poate sa transpuna in legislatie acest referendum.

Vointa cetatenilor, exprimata in mod categoric si fara echivoc de 6,4 milioane de romani prin votul „DA” dat pe 26 mai, trebuie respectata in mod obligatoriu. Acest lucru este incontestabil.

Curtea Constitutionala a validat inca de luna trecuta rezultatele referendumului, fapt care face ca acest demers, insistent cerut de catre societate, sa fie unul corect si pe deplin constitutional. Repet, Curtea Constitutionala a validat referendumul!

Este datoria partidelor parlamentare de a gasi forma cea mai potrivita prin care sa transpuna in legislatie optiunea cetatenilor.

Partidele politice au venit cu anumite variante de modificare a Constitutiei, iar unele solutii au fost declarate neconstitutionale.

Opozantii statului de drept si ai justitiei independente, care deloc intamplator sunt si aprigi sustinatori ai amnistiei si gratierii pentru corupti, au gasit imediat prilejul de a incerca sa deturneze sensul deciziei Curtii Constitutionale.

Cele mai multe dintre solutiile cuprinse in proiectele inaintate catre Curte au trecut testul constitutional, asa ca isi vor urma mai departe cursul firesc.

Nu este nicio tragedie ca anumite propuneri din proiectele de modificare a Constitutiei au fost invalidate, asa cum au clamat unele voci in spatiul public. Pur si simplu, partidele vor trebui sa vina acum cu alte variante de schimbare a legislatiei, care sa conduca la acelasi rezultat: transpunerea cat mai urgenta in lege a vointei populare.

Decizia CCR nu schimba cu nimic realitatea: dupa votul din 26 mai, Parlamentul nu va mai putea niciodata sa legifereze amnistia si gratierea coruptilor, pentru ca ar incalca flagrant vointa poporului, exprimata categoric si in mod democratic la referendum. Este un principiu stabilit tot de Curtea Constitutionala.

Nu trebuie sa uitam niciun moment ca toate problemele cu care societatea noastra s-a confruntat in ultimii ani izvorasc din proasta legiferare sau, mai grav, din intentia de a legifera nu pentru a servi interesul public, ci interese de grup, asa cum a procedat actuala majoritate parlamentara.

De asemenea, o componenta importanta a Acordului Politic National este si angajamentul de a transpune in legislatie masurile necesare asigurarii, atat in tara, cat si in strainatate, a exercitarii depline si efective a dreptului de vot de catre cetatenii romani.

Asadar, promulg astazi, acum si aici, legea care ar trebui sa le asigure romanilor din strainatate posibilitatea de a-si exercita dreptul de vot fara sa mai fie nevoiti sa astepte ore in sir la coada si fara sa se teama ca nu vor putea sa voteze pana la inchiderea urnelor.

Asadar, legea este promulgata!

Modificarea legislatiei electorale are ca punct de plecare recomandarile grupului de lucru creat la nivelul Administratiei Prezidentiale imediat dupa scrutinul de la sfarsitul lunii mai.

Noua lege introduce votul anticipat, permite votul prin corespondenta si reprezinta un prim pas menit sa creeze conditii pentru exercitarea dreptului de vot de catre toti cetatenii aflati la rand si in sectia de votare chiar si dupa ora 21:00.

Solicit Guvernului, in special Ministerului Afacerilor Interne si Ministerului Afacerilor Externe, Autoritatii Electorale Permanente si Ministerului pentru Romanii de Pretutindeni sa dea dovada de maxima responsabilitate pentru punerea in aplicare a legii si pentru organizarea in bune conditii a votului.

De asemenea, fac apel la parlamentarii romani de diaspora, la partidele politice, la asociatiile de romani din diaspora, la membrii corpului diplomatic, la societatea civila, dar si la mass-media sa informeze populatia cu privire la noile prevederi ale legii.

Autoritatile statului cu atributii in domeniu au obligatia si responsabilitatea de a pune in aplicare aceste masuri, cu buna-credinta, pentru a se asigura ca toti cetatenii romani pot vota atat in tara, cat si in strainatate.

Crearea unui cadru legislativ pentru exercitarea in bune conditii a unui drept fundamental, cum este cel la vot, este un prim efect al Acordului Politic. Urmeaza interzicerea amnistiei si gratierii pentru corupti si stoparea practicii abuzive a emiterii ordonantelor de urgenta. Si acestea sunt doar premisele pentru reconstruirea institutiilor supuse, din 2016 incoace, unui permanent asalt din partea PSD si ALDE.

Votul din 26 mai ne obliga pe noi, semnatarii acestui acord politic, la responsabilitate.

Indiferent de obstacole, nu avem voie sa ne oprim din acest drum decis de cetateni.

Ma bucur ca acestui demers i se alatura astazi UDMR si Grupul minoritatilor nationale, pe ai caror reprezentanti ii invit sa semneze Acordul.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: