Iohannis, mesaj privind Rusia, Turcia si Iran. Presedintele este ingrijorat de „amenintari complexe” in zona Marii Negre

news

Presedintele Klaus Iohannis sustine ca regiunea Marii Negre trebuie sa ramana un spatiu stabil si predictibil, punctand ca pentru aceasta este nevoie de o mai buna colaborare in regiune.

„Cu totii ne dorim ca zona Marii Negre sa ramana un spatiu stabil si predictibil, insa atingerea acestui deziderat necesita depasirea unui mare obstacol: toti participantii la acest mare joc de strategie la Marea Neagra ar trebui sa considere regiunea mai degraba o zona de convergenta a obiectivelor si mai putin o granita care desparte interesele divergente. Cheia o reprezinta depasirea animozitatilor istorice si identificarea complementaritatii intereselor pentru fiecare dintre tarile din regiune — cu alte cuvinte, o mai buna colaborare”, afirma seful statului intr-un mesaj transmis cu prilejul deschiderii lucrarilor programului „Securitate in Regiunea Marii Negre. Provocari comune, viitor sustenabil”, care a fost prezentat de consilierul prezidential Ion Oprisor, informeaza Agerpres.

El precizeaza ca Romania a sustinut constant necesitatea unei cooperari regionale puternice si a exprimat disponibilitatea de a lucra cu toti partenerii interesati de dezvoltarea zonei Marii Negre.

„Romania reprezinta, la acest moment, un pol de stabilitate, in contextul unor evolutii regionale si internationale ingrijoratoare. Tara noastra a demonstrat ca este un partener de incredere si poate contribui la asigurarea securitatii regionale pe multiple planuri — politic, diplomatic, militar — si ca este pregatita sa faca fata provocarilor de securitate. Progresul pe calea stabilizarii regiunii pentru o dezvoltare durabila necesita categoric o abordare mult mai activa si mai pragmatica a statelor din aceasta zona, dar si o implicare mai consistenta a Occidentului. Este motivul principal pentru care vom depune in continuare eforturi in vederea cresterii vizibilitatii regiunii Marii Negre pe agenda euroatlantica”, arata Iohannis.

El afirma ca actualul context international releva agravarea unor amenintari complexe si dinamice la adresa stabilitatii regiunii extinse a Marii Negre.

„Sub influenta evenimentelor politice si militare din ultimii ani, aceasta zona a devenit un loc de intalnire a diferitelor sfere de influenta, situandu-se la intersectia unor granite geopolitice si geo-economice sensibile. Arealul reprezinta o frontiera maritima a Aliantei Nord-Atlantice si a Uniunii Europene, dar, in acelasi timp, un coridor de acces strategic spre Asia Centrala si Orientul Mijlociu, tablou complicat suplimentar de axa Rusia-Turcia-Iran”, spune Iohannis.

Seful statului indica faptul ca este necesara o dezbatere ale carei rezultate sa contribuie la diminuarea caracterului conflictual al regiunii si la o mai buna fructificare a remarcabilului potential al Marii Negre. El spune ca o analiza a contextului de securitate trebuie sa ia in calcul o agenda diversificata, in care aspectele economice, culturale, de natura sociala sau identitara vin in completarea dimensiunii militare si politice.

„Consider ca trebuie acordata o atentie speciala caracterului regiunii de spatiu aflat la confluenta unor identitati variate — un mozaic de state, nationalitati si etnii, cu traditii istorice, valori culturale si religioase proprii”, arata Iohannis.

Seful statului precizeaza ca instabilitatea din zona este perpetuata de apartenenta entitatilor statale la spatii de securitate sau economice diferite.

„Este un tablou complicat, iar stadiile diferite de dezvoltare ale tarilor din zona s-ar putea reflecta negativ asupra capacitatii acestora de a coopera”, sustine el.

Potrivit presedintelui Iohannis, conflictele inghetate din Abhazia, Osetia de Sud, Transnistria si Nagorno-Karabah, situatia de pe teritoriul Ucrainei, alaturi de „potentialul eruptiv al unor clivaje identitare”, precum cele din Transcarpatia sau Caucazul de Nord ameninta, in continuare, stabilitatea si securitatea regiunii.

El indica faptul ca nu trebuie subapreciata dimensiunea economica.

„Regiunea Marii Negre reprezinta poarta de intrare pentru petrolul si gazul transportat dinspre Asia Centrala si Caucaz catre Europa. Securitatea infrastructurii energetice din acest sector devine, prin urmare, critica pentru securitatea energetica a Europa. Zona Marii Negre este importanta pentru Federatia Rusa. In cadrul strategiei de consolidare a statutului de putere politico-militara la nivel regional si international, Moscova mizeaza pe mentinerea dominatiei sale politice, economico-energetice si militare in acest areal”, afirma seful statului.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: