Iohannis: „NICIODATA acest prim-ministru nu va participa la reuniunea CE. Suntem unici cu un astfel de premier”

politica

Presedintele Klaus Iohannis spune ca premierul Victor Ponta a creat „o foarte mare problema Romaniei” prin trimiterea sa in judecata, motiv pentru care nu ne va reprezenta „niciodata” la Consiliul European. Seful statului ar fi multumit daca motiunea de cenzura depusa de PNL ar trece.

Intr-o conferinta de presa sustinuta, miercuri, la Palatul Cotroceni, presedintele a fost intrebat despre declaratiile facute dimineata de premierul Victor Ponta, care a sustinut ca el ar fi trebuit sa fie prezent la reuniunea extraordinara si informala a Consiliului European din aceasta seara, pentru ca presedintele se duce „degeaba”.

„Nu doresc sa comentez acesta chestiune, mi se pare o abordare fundamental deplasata din partea primului ministru”, a replicat Klaus Iohannis.

De asemenea, intrebat de ce nu a cerut mandat de la Parlament conform Legii 373/2003, Klaus Iohannis a precizat ca paragraful din lege se refera doar la situatia in care la Consiliul European participa premierul, nu presedintele. „Acest prim ministru nu va participa niciodata la Consiliul European!”, a subliniat Klaus Iohannis.

Seria atacurilor la Victor Ponta a continuat cu raspunsurile primite la intrebari legate de motiunea de cenzura depusa de PNL, citita azi in Parlament si care se va vota saptamana viitoare.

„Sunt presedintele Romaniei, nu sunt implicat deloc in motiunea de cenzura si nici in negocierile dintre partide, dar, sigur, ar fi un rezultat bun daca ar trece motiunea. (…) Nu sustin public o motiune a PNL, dar ea ar rezolva o problema foarte mare a Romaniei, care are un prim ministru trimis in judecata. Suntem unici, in sensul negativ, cu un astfel de prim ministru”, a declarat Klaus Iohannis, ciata de ziare.com.

Seful statului a mai afirmat ca nu a discuta nici cu premierul, nici cu alti reprezentanti ai coalitiei de guvernare dupa ce a cerut demisia lui Victor Ponta in contextul trimiterii sale in judecata.

„Astept ca cei care au in putere, sa o faca”, a precizat acesta, referindu-se la inlaturarea lui Victor Ponta din fruntea Guvernului.

Pe de alta parte, intrebat despre schimbul de replici acide dintre premierul Victor Ponta si Ministerul de Externe, pe de o parte, si reprezentanti ai Guvernului Ungariei, pe de alta parte, Klaus Iohannis a comentat: „Cred ca ar fi fost indicata o mult mai mare retinere, si de o parte si de cealalta. Un schimb de replici nu rezolva ceva, dar complica relatiile. Dialogul a fost in afara cadrului diplomatic”.

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, la Palatul Parlamentului, ca presedintele Klaus Iohannis „se duce degeaba la Bruxelles”, unde are loc sedinta Consiliului European, „pentru ca orice se decide acolo, mai putin politica externa a UE, tine de Guvern”.

El a facut aceasta precizare, intrebat daca isi mentine punctul de vedere avansat pe vremea cand sef al statului era Traian Basescu, ca la Consiliul European trebuie sa mearga prim-ministrul.

„Va spun ce era si atunci si ce e valabil si azi. Presedintele se duce degeaba. Orice se decide acolo, mai putin politica externa a UE, tine de Guvern. De aceea toata lumea merge cu primul ministru. Cu foarte mici exceptii in care Constitutia prevede altfel. Acum, presedintele se duce, zice ceva, dupa aceea vine si imi spune mie….. Acesta este sensul, Consiliul European este un Guvern al UE si atunci, ati vazut, vorbeste domnul Leonard Orban despre refugiati, si… unde ii ducem, acasa la domnul Leonard Orban?”, a afirmat Ponta.

Intrebat daca a fost informat de presedintele Iohannis, prima oara, cand s-a discutat despre situatia refugiatilor, Ponta a raspuns negativ. „Nu, dar in general aflu de la colegii mei premieri despre ce se discuta in Consiliul European si sunt la curent”, a sustinut seful Executivului.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: