politica

Iohannis, o noua parada: „Natiunea romana este mai puternica atunci cand este solidara si trebuie sa pretuim lucrurile care ne unesc”

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat luni ca Unirea de la 24 Ianuarie 1859 demonstreaza cat de importanta este existenta unui proiect care sa coaguleze energiile poporului roman.

„Unirea de la 24 Ianuarie 1859 demonstreaza cat de importanta este existenta unui proiect care sa coaguleze energiile poporului nostru. In vremuri complicate, romanii au demonstrat ca pot actiona cu o constiinta comuna pentru indeplinirea unui obiectiv istoric. Momentul de la 1859 ne prezinta imaginea unei clase politice vizionare, care si-a asumat o misiune extrem de dificila. Fara a crea disensiuni pe plan extern, romanii au utilizat in mod abil contextul international si au ales un domnitor care s-a ridicat la inaltimea acestui proiect ambitios”, a spus Iohannis la o ceremonie de decorare a unor drapele de lupta, desfasurata la Mormantul Ostasului Necunoscut din Parcul Carol I.

Seful statului a elogiat „actul sau de curaj si de asumare a conducerii celor doua principate” al domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care „a pus bazele procesului istoric ireversibil de tranzitie catre un stat modern, profund atasat valorilor europene”.

„Unirea a reprezentat un ideal inca din timpul revolutiei pasoptiste si a prins contur prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, o strategie iscusita, generata de profundul patriotism si de solidaritatea oamenilor politici ai vremii. In scurta sa domnie, Alexandru Ioan Cuza a schimbat cursul istoriei si a reusit sa consolideze Unirea prin crearea primului Parlament unic si a primului Guvern unic. El a fost cel care a pus bazele statului roman modern, infaptuind numeroase reforme in domenii esentiale precum armata, sistemul electoral, administratia publica, justitia, invatamantul, agricultura ori sistemul fiscal. Totodata, Alexandru Ioan Cuza a obtinut recunoasterea Unirii de catre marile puteri si acceptarea acesteia ca un act definitiv si ireversibil, facand cunoscut faptul ca vointa poporului roman nu mai putea fi ignorata”, a aratat Iohannis.

Presedintele a accentuat ca, „prin realizarea Unirii de la 1859, s-a demonstrat ca unitatea etnica, lingvistica si culturala trebuie urmata, firesc, de cea politico-administrativa, calea pragmatica in directia consolidarii puterii Principatelor Unite”.

„In 1859, romanii au ales sa-si construiasca viitorul in acord cu valorile si principiile europene, iar faptul ca astazi Romania este stat membru al Uniunii Europene si al Aliantei Nord-Atlantice dovedeste ca, in pofida teribilelor incercari la care ne-a supus istoria, idealurile poporului nostru au ramas mereu aceleasi – libertatea, democratia, unitatea nationala si buna functionare a institutiilor statului. Un alt element important in procesul de afirmare a identitatii nationale a fost stabilirea drapelului de lupta pentru unitatile militare. La ceremonia de inmanare a noilor steaguri militare, Alexandru Ioan Cuza a sintetizat semnificatia acestui simbol national, afirmand ca steagul inglobeaza intreaga istorie a statului. Cu prilejul implinirii a 163 de ani de la Unirea din 1859, am decis sa decorez drapelul de lupta al Brigazii 282 Blindata ‘Unirea Principatelor’, al Brigazii 8 Rachete Operativ Tactice ‘Alexandru Ioan Cuza’ si al Batalionului 284 Tancuri ‘Cuza Voda'”, a mai spus presedintele Klaus Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciuca si presedintele Senatului, Florin Citu, au participat, luni, la ceremonia de decorare a Drapelelor de Lupta ale Brigazii 282 Blindata „Unirea Principatelor”, Brigazii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza” si Batalionului 284 Tancuri „Cuza Voda”, la Mormantul Ostasului Necunoscut din Parcul Carol I.

Ceremonia a debutat cu intonarea Imnului de stat si oficierea unui serviciu religios.

Seful statului a depus o coroana de flori la Mormantul Ostasului Necunoscut.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Revolta a politistilor, cum sunt amenintati de interlopi din Prahova: „Dai de belea cu mine daca ma mai deranjezi pana la 10 seara” – Video

Imagini revoltatoare ale modului in care doi politisti sunt amenintati de un grup de interlopi…

6 ore ago

Inteligenta Artificiala, antrenata cu episoade din „Prietenii tai” si „Teoria Big Bang” pentru a invata sa detecteze sarcasmul

Nu conteaza ca poate trece examenul de barou, poate trece testele medicale si poate citi…

11 ore ago

Gigantul Chevron se retrage din Marea Nordului dupa 55 de ani de operatiuni petroliere in zona. Care este cauza

Compania americana Chevron a declarat ca urmeaza sa isi vanda activele de petrol si gaze…

10 ore ago

SUA anunta noi sanctiuni in legatura transferurile de arme dinspre Coreea de Nord spre Rusia

Statele Unite au anuntat joi sanctiuni impotriva a doua persoane si trei companii din Rusia…

10 ore ago

Africa de Sud cere Curtii Internationale de Justitie sa ordone Israelului oprirea ofensivei in Rafah

Africa de Sud a cerut, joi, instantei superioare a ONU sa ordone oprirea ofensivei Israelului…

10 ore ago