news

Iohannis pleaca in vizita in Emiratele Arabe Unite: „Dezvoltarea relatiilor Romaniei cu statele regiunii Golfului reprezinta un obiectiv important al politicii externe a tarii noastre”

Presedintele Klaus Iohannis va efectua, de sambata pana marti, o vizita oficiala in Emiratele Arabe Unite, la invitatia presedintelui Emiratelor, seicul Mohamed bin Zayed Al-Nahyan.

„Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, va efectua, in perioada 18-21 martie 2023, o vizita oficiala in Emiratele Arabe Unite, la invitatia presedintelui Emiratelor Arabe Unite, Alteta Sa Seicul Mohamed bin Zayed Al-Nahyan. Dezvoltarea relatiilor Romaniei cu statele regiunii Golfului reprezinta un obiectiv important al politicii externe a tarii noastre, avand in vedere traditia solida a relatiilor bilaterale, impactul evolutiilor globale actuale asupra intereselor strategice ale ambelor parti, dar si o serie de obiective pragmatice privind dezvoltarea in comun a unor proiecte sectoriale cu state din aceasta regiune”, se arata intr-un comunicat de presa transmis, vineri,  de Administratia Prezidentiala.

Potrivit sursei citate, prioritatea acordata de Romania acestor relatii se inscrie, de asemenea, in noile directii de actiune globala a Uniunii Europene, care prevad dezvoltarea unui parteneriat strategic UE – zona Golfului.

„Aceste directii de actiune au fost amplu reflectate prin adoptarea unei Comunicari comune a UE, la 18 mai 2022, destinate acestei noi abordari strategice, document la elaborarea caruia Romania si-a adus propria contributie activa. In acest context global, european si regional in evolutie, vizita oficiala a presedintelui Romaniei in Emiratele Arabe Unite se inscrie in dinamica foarte buna a dialogului bilateral romano-emiratez la toate nivelurile, din ultima perioada, si reflecta soliditatea si complexitatea relatiei bilaterale. Emiratele Arabe Unite continua sa reprezinte unul dintre cei mai importanti parteneri din regiune, fiind primul partener comercial al tarii noastre din zona Golfului, Romania urmarind dezvoltarea unui parteneriat aprofundat in toate domeniile de interes comun”, mentioneaza Administratia Prezidentiala.

Obiectivele principale ale vizitei sunt: aprofundarea dialogului politico-diplomatic pe teme de maxim interes pentru ambele parti, impulsionarea relatiilor economice dintre cele doua state, aflate deja pe o tendinta ascendenta semnificativa, atragerea de investitii in economia romaneasca prin proiecte in domeniul infrastructurii, al energiei, combaterii schimbarilor climatice, in domeniul securitatii cibernetice si al securitatii alimentare, diversificarea contactelor sectoriale directe, in aceste domenii prioritare si in altele cu potential emergent (educatie, cercetare si inovare, cultura, contacte inter-umane etc.), astfel incat acestea sa aprofundeze suplimentar dialogul politic si economic.

„Intrevederile prilejuite de vizita vor fixa orientarile concrete pentru intensificarea activitatii Comisiei de cooperare intre Guvernul Romaniei si Guvernul Emiratelor Arabe Unite, care va fi organizata in a doua parte a anului, la Bucuresti. Acest format specific relatiilor Romania – Emiratele Arabe Unite se profileaza in continuare ca fiind unul dintre principalele instrumente bilaterale de stimulare a cooperarii economice si multisectoriale si reprezinta, totodata, o platforma utila de dialog guvernamental si de afaceri”, precizeaza sursa citata.

Cu prilejul vizitei oficiale in Emiratele Arabe Unite, seful statului va avea intrevederi cu presedintele Emiratelor Arabe Unite, Seicul Mohamed bin Zayed Al-Nahyan, si cu vicepresedintele si prim-ministrul EAU, conducatorul Emiratului Dubai, Seicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Vizita oficiala a presedintelui Klaus Iohannis in Emiratele Arabe Unite este prima vizita la nivel de presedinte al Romaniei in aceasta tara in ultimii 20 de ani”, se spune in comunicat.

Cei doi presedinti vor evalua posibilitatile concrete de a dinamiza si consolida aspectele sectoriale ale cooperarii bilaterale, in domenii de importanta majora pentru cele doua state, respectiv economic, comercial, energie, IT&C, securitate cibernetica, agricultura si securitate alimentara, educatie, mediu, situatii de urgenta.

Cooperarea pe linia combaterii schimbarilor climatice va fi un subiect aparte pe agenda discutiilor, avand in vedere prioritatile presedintelui Romaniei in acest domeniu si rolul Emiratelor Arabe Unite de gazda a viitoarei Conferinte a Partilor pe tema schimbarilor climatice (COP28), adauga Administratia Prezidentiala.

Vor fi semnate mai multe documente bilaterale de catre ministrii romani de resort si oficiali in domeniul energiei, domeniul securitatii cibernetice si al educatiei, iar in cadrul discutiilor o atentie deosebita va fi acordata subiectelor de interes comun, precum evolutiile din Orientul Mijlociu, in special cele cu impact direct asupra securitatii in vecinatatea UE si a NATO.

De asemenea, presedintele Romaniei va prezenta evolutiile legate de razboiul de agresiune al Federatiei Ruse impotriva Ucrainei, de consecintele regionale si globale ale acestuia si va promova acordarea unui sprijin sustinut pentru Ucraina si Republica Moldova.

„Presedintele Romaniei va efectua o vizita la Masdar City, proiect care urmareste generarea de solutii moderne privind securitatea energetica, schimbarile climatice si dezvoltarea durabila. Proiectul Masdar contine spatii de cercetare pentru dezvoltarea tehnologiilor de mediu si de investitii pentru comercializarea si implementarea acestora si gazduieste, totodata, un oras ecologic care imbina aceste domenii, permitand testarea ideilor inovatoare”, se precizeaza in comunicat.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Revolta a politistilor, cum sunt amenintati de interlopi din Prahova: „Dai de belea cu mine daca ma mai deranjezi pana la 10 seara” – Video

Imagini revoltatoare ale modului in care doi politisti sunt amenintati de un grup de interlopi…

7 ore ago

Inteligenta Artificiala, antrenata cu episoade din „Prietenii tai” si „Teoria Big Bang” pentru a invata sa detecteze sarcasmul

Nu conteaza ca poate trece examenul de barou, poate trece testele medicale si poate citi…

12 ore ago

Gigantul Chevron se retrage din Marea Nordului dupa 55 de ani de operatiuni petroliere in zona. Care este cauza

Compania americana Chevron a declarat ca urmeaza sa isi vanda activele de petrol si gaze…

12 ore ago

SUA anunta noi sanctiuni in legatura transferurile de arme dinspre Coreea de Nord spre Rusia

Statele Unite au anuntat joi sanctiuni impotriva a doua persoane si trei companii din Rusia…

11 ore ago

Africa de Sud cere Curtii Internationale de Justitie sa ordone Israelului oprirea ofensivei in Rafah

Africa de Sud a cerut, joi, instantei superioare a ONU sa ordone oprirea ofensivei Israelului…

11 ore ago