„Iohannis poate sa refuze o numire ori de cate ori considera”. Fostul presedinte al CCR nu le da pesedistilor nicio sansa de castig

politica

Fostul judecator al CCR, Augustin Zegrean, spune ca presedintele poate sa refuze o numire ori de cate ori considera ca propunerea nu intruneste conditiile legale. De asemenea, potrivit lui Zegrean, nu este nicio dispozitie legala care sa spuna in ce termen trebuie sa isi motiveze refuzul Iohannis.

Augustin Zegrean considera ca presedintele Klaus Iohannis este in cadrul dispozitiilor constitutionale si nu i se poate reprosa nimic pentru ca a refuzat propunerilor la ministerele Transporturilor si Dezvoltarii Regionale, amanarea motivarii deciziei nefiind reglementata prin lege.

”Amandoua propunerile sunt prima data facute, pentru ca nu au mai fost facute pentru aceste posturi, deoarece nu erau vacante. Suntem la prima propunere, atat pentru postul de la Ministerul Transporturilor, cat si pentru cel de la Dezvoltare Regionala, chiar daca Lia Olguta Vasilescu a mai fost propusa, initial, pentru Transporturi. Dar este alta propunere, este altceva. CCR spune ca presedintele poate sa refuze o numire ori de cate ori considera ca propunerea nu intruneste conditiile legale. In Legea de organizare a Guvernului scrie cine poate fi ministru si cine nu, dar tot in decizia CCR se preia o alta formulare care spune ca seful statului poate sa refuze si ca nu se poate veni, nici intr-un caz, cu aceeasi propunere. In decizia CCR din 2008 se spune clar ca nu se poate veni cu aceeasi propunere daca a fost respinsa o data, pentru acelasi minister. Presedintele este in cadrul dispozitiilor constitutionale, nu i se poate reprosa nimic pentru aceste refuzuri”, a spus Zegrean pentru Mediafax.

Acesta a subliniat ca la DNA s-a venit cu aceeasi propunere pentru functia de sef al institutiei, fiind in afara oricarei logici ”sa faci o propunere, sa fie respinsa si sa revii cu aceeasi propunere”.

”Nu se poate acest lucru. Ei spun ca deciziile CCR trebuie respectate si ca le respecta, dar am impresia ca le respecta numai cand le convine, cand sunt in favoarea lor. Un om care nu se califica pentru postul de ministru o data, cum sa vii cu acelasi om? Ei spun ca au 500.000 de membri, pai nu mai gasesc un alt membru pe care sa il propuna?”, a mai spus fostul judecator al CCR.

In ceea ce priveste anuntul sefului statului ca va prezenta, ulterior, motivarea deciziilor de respingere a propunerilor pentru cele doua ministere, Augustin Zegrean a explicat ca nu este nicio lege care sa stipuleze cand trebuie sa fie data motivarea.

”Nu scrie in lege. In alte legi se scrie ca, de exemplu, ICCJ trebuia sa faca tragerea la sorti si 5 ani nu a facut-o. Daca scrie nu se face, darmite cand nu scrie? Nu este nicio dispozitie legala care sa spuna in ce termen presedintele trebuie sa isi motiveze refuzul. Sigur, este explicabil acest decalaj, pentru ca i s-a reprosat presedintelui ca nu se grabeste cu numirile, dar azi seful statului nu a mai stat sa motiveze in scris. El are o motivare, doar ca nu este scrisa, dar le-a dat verbal rasunsul ca ei sa poata pregati pe altcineva pentru aceste posturi. Nu cred ca o vor face, vor insista pentru aceste posturi cu aceeasi oameni si vor merge, din nou, la CCR. O vom lua, din nou, de la capat”, a mai spus Zegrean.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat vineri ca va respinge propunerile premierului Viorica Dancila pentru ministerele Transporturilor si Dezvoltarii, si anume, Mircea Draghici si Lia Olguta Vasilescu.

„Ieri am semnat decretele de revocare, care au fost si publicate, si s-a vazut inca o data ca decretele mele se publica in aceeasi zi, ca sa ne amintim de o discutie pe care am avut-o acum cateva zile. Nu am formulat inca un raspuns de refuz, fiindca asta va fi, voi refuza propunerile inaintate de prim-ministru fiindca aici avem si argumente de legalitate, dar avem si argumente de oportunitate. Echipa mea lucreaza la aceasta analiza, insa pana la mijlocul saptamanii viitoare, voi da publicitatii motivele pentru care voi refuza propunerile facute de prim-ministru”, a declarat Klaus Iohannis.

Administratia prezidentiala anunta joi ca presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru constatarea vacantei unei functii de membru al Guvernului prin demisia lui Paul Stanescu, viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice. Totodata, presedintele a semnat decretul de vacantare a postului de ministru al Transporturilor, dupa demisia lui Lucian Sova.

Cele doua ministere functioneaza cu ministri demisionari de o luna. Premierul a anuntat, in urma cu doua zile, ca presedintele a informat-o ca nu va accepta propunerile Lia Olguta Vasilescu (la Ministerul Dezvoltarii) si Mihai Draghici (la Transporturi).

O decizie a Curtii Constitutionale din 19 decembrie arata ca seful statului era obligat sa emita de indata decretele de constatare a vacantarii celor doua functii de ministru si sa raspunda motivat legat de numirile noilor ministri.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: