Iohannis, precizari privind o eventuala actiune de expulzare a unor diplomati rusi de catre Romania. Mesaj adresat lui Teodor Melescanu

news

Presedintele Klaus Iohannis a declarat vineri ca asteapta ca evaluarea ambasadorilor sa fie realizata de MAE ca si pana acum, aratand ca in cazul in care ministrul de Externe ii va sesiza ca lucrurile nu merg bine intr-o anumita ambasada, va lua decizia dupa ce isi va face o parere in acest caz.

„Nu cred ca trebuie sa hiper-reactionam la aceasta chestiune. Cu totii ne dorim ambasade performante si MAE are o procedura uzuala, anuala de evaluare a ambasadorilor. Eu ma astept sa faca exact acest lucru care s-a facut si pana acum, iar in masura in care ministrul de Externe constata ca intr-o anumita ambasada lucrurile nu au mers bine si solicita o discutie cu mine pentru a prezenta situatia, evident ca voi accepta aceasta discutie, dar decizia o voi lua de la caz la caz dupa ce imi fac eu o imagine asupra chestiunilor”, a afirmat seful statului.

El a fost intrebat de jurnalisti daca Romania intentioneaza sa expulzeze diplomati rusi.

„Discutia despre expulzarea diplomatilor rusi nu este o discutie care poate avea o decizie in Consiliul European. Este o chestiune de securitate nationala in fiecare din statele noastre membre si cativa dintre colegii nostri au avut opinii in aceasta chestiune si ca urmare majoritatea dintre noi vom continua acasa discutia in formatul constitutional potrivit si vom lua o decizie in aceasta chestiune. (…) Cand vom avea o decizie, o vom face publica”, a spus Iohannis.

Joi, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, declara ca a inceput evaluarea ambasadorilor Romaniei, mentionand ca a primit toate materialele solicitate si va face o evaluare „cantitativa si calitativa”. Anterior, el preciza ca nu exista nicio lista cu sefi ai misiunilor diplomatice care vor fi evaluati, actiunea fiind una anuala.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: