news

Iohannis, prezent la Cluj. Discursul presedintelui la Olimpiada Internationala de Matematica. Fiul lui Assad este printre participanti

Presedintele Klaus Iohannis a participat, duminica, la Cluj-Napoca, la ceremonia oficiala de deschidere a celei de-a 59-a editii a Olimpiadei Internationale de Matematica, ocazie cu care le-a transmis un mesaj participantilor.

Seful statului roman a spus ca este convins ca pasiunea pentru matematica a fost evidenta pentru multi dintre ei de cand erau foarte mici.

„Din nefericire, nu toti copiii au oportunitatea de a accesa o educatie de calitate. Oferindu-le sansa de a invata putem transforma vieti, economii si societati”, a continuat Iohannis, care a tinut sa precizeze ca cel mai bun mod de a celebra marile reusite ale trecutului este de a construi un viitor solid.

In plus, presedintele si-a exprimat dorinta ca multi dintre participanti sa ajunga sa lucreze in tara noastra sau sa colaboreze cu parteneri romani.

„Sper ca fiecare dintre voi isi va folosi intregul potential pentru construirea unui viitor mai bun si mai drept. Va doresc mult succes la aceasta olimpiada internationala de matematica si va doresc o sedere frumoasa, aici, la Cluj-Napoca”, a incheiat Iohannis.

Evenimentul se desfasoara in perioada 3-14 iulie.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, acesta reprezinta cea mai veche si cea mai prestigioasa competitie din domeniul stiintelor adresata elevilor de liceu, prima editie avand loc in Romania, in anul 1959.

In plus, prin organizarea in tara noastra a Olimpiadei Internationale de Matematica, s-a dorit marcarea simbolica a Centenarului Marii Uniri, anul acesta la Cluj-Napoca fiind prezenti aproximativ 1.500 de participanti din peste 100 de tari, de pe cinci continente.

De asemenea, la competitie participa si fiul cel mare al presedintelui Siriei, Bashar al-Assad, Hafez al-Assad, care a sosit in secret in tara noastra.

Discursul integral:

”Dear guests,
Doamnelor si domnilor ministri si parlamentari,
Excelentele voastre,
Distinsi reprezentanti ai autoritatilor locale,
Dragi elevi si profesori,
Stimati invitati,

I would like to start by welcoming you to Romania and by congratulating you for the extraordinary performances you achieved till now. You are taking part in one of the most important intellectual competitions of our planet and have the chance to make your countries, schools and families very proud.

Gazduirea la Cluj-Napoca a Olimpiadei Internationale de Matematica este cu atat mai importanta cu cat Romania a organizat, in 1959, prima editie a competitiei.

Atunci au participat doar sapte tari. Astazi, cu peste 100 de state participante, acest eveniment este o intrecere in inteligenta si creativitate, devenind un for care permite tinerilor talentati din intreaga lume sa demonstreze de ce este capabila mintea umana atunci cand este pusa la incercare.

Lucian Blaga, un renumit filosof si poet roman, spunea ca «Matematicianul este imblanzitorul ce a domesticit infinitul». In zilele urmatoare, sunt convins ca veti demonstra aceasta afirmatie, impingand inca o data limitele voastre si ale umanitatii in acest domeniu.

Matematica sta la baza tuturor stiintelor, a inovatiei si a dezvoltarii gandirii analitice. Voi aveti un dar pe care l-ati cultivat prin multa munca si, drept urmare, veti face parte din elitele intelectuale ale tarilor voastre si ale lumii in general. Sunt convins ca pasiunea pentru matematica a fost evidenta pentru multi dintre voi de cand erati copii.

Cred ca matematica si materiile din categoria Stiinta, Tehnologie, Inginerie si Matematica sunt esentiale in constructia curriculara inca din timpul educatiei timpurii, daca ne dorim sa avem in viitor veritabile societati ale cunoasterii. Din nefericire, nu toti copiii au oportunitatea de a accesa o educatie de calitate. Este important sa lucram activ pentru a imbunatati calitatea predarii matematicii pentru cat mai multi copii din intreaga lume.

Oferindu-le sansa de a invata, putem transforma vieti, economii si societati. Cu cat avem sisteme de educatie mai eficiente si mai adecvate noilor generatii si societatilor in care ne dorim sa traim, cu atat mai mult contribuim la pacea si la dezvoltarea tuturor tarilor de pe mapamond.

Pentru Romania este o onoare ca la aniversarea Centenarului Marii Uniri sa aiba oportunitatea de a demonstra intregii lumi atasamentul si deschiderea catre cunoastere, stiinta si cooperare internationala.

Cel mai bun mod de a celebra marile reusite ale trecutului este construirea unui viitor solid pentru tinerele generatii. Nu exista o cale mai potrivita de a face acest lucru decat investitia in educatie, cooperare transfrontaliera si dezvoltare durabila.

Speram ca Romania sa devina o destinatie atractiva pentru cercetarea in domeniul matematicii si al stiintelor care o folosesc. Si, de ce nu, sa va vedem, pe o parte dintre voi, studenti in Romania sau implicati in proiecte de cercetare in cooperare cu parteneri din Romania.

Va incurajez sa folositi aceasta olimpiada ca pe o oportunitate de a lega noi prietenii, de a experimenta noi culturi si de a va imagina cariere de succes. Sper ca fiecare dintre voi isi va folosi intregul potential pentru a contribui la consolidarea unui viitor mai bun si mai drept pentru generatia voastra si cele urmatoare.

Va doresc mult succes la aceasta Olimpiada Internationala de Matematica si va doresc o sedere frumoasa in Romania, aici, la Cluj-Napoca!”

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Franta: Momentul in care duba penitenciarului a fost atacata cu mitraliere Kalasnikov. Mafiotul „Musca” a reusit sa evadeze – Video

A aparut o prima inregistrare video a atacului in care au fost ucisi, marti, trei…

3 ore ago

Gunoierii din Paris au intrat in greva. Ei cer un „bonus olimpic” si o crestere salariala

Aproximativ 400 de angajati de la salubrizare din Paris au intrat marti in greva, cerand…

6 ore ago

Bucurestean ucis in strada de doi indivizi, acestia l-au lovit cu batele. Medicii au incercat in zadar sa il resusciteze – Video

Trei indivizi s-au luat la bataie, pe Bulevardul Constructorilor din Bucuresti, langa Parcul Crangasi, starnind…

6 ore ago

Opt ceasuri ale lui Michael Schumacher s-au vandut la licitatie cu 4 milioane de franci elvetieni

Ceasuri apartinand lui Michael Schumacher, septuplu campion mondial de Formula 1, s-au vandut, marti, cu…

6 ore ago

Incendiu in Muntii Rodnei. Ard sase hectare de teren

Un incendiu a izbucnit, marti seara, in Muntii Rodnei, in apropiere de varful Toroioaga, informeaza…

6 ore ago