Iohannis, primele 100 de zile. Presedintele si-a facut bilantul

news

Presedintele Klaus Iohannis a trecut in revista, marti, la 100 de zile dupa ce a devenit sef al statului, principalele realizari ale sale in acest timp, subliniind responsabilitatile constitutionale pe care le are in ceea ce priveste apararea nationala, securitatea tarii si politica externa.

„Azi se implinesc 100 de zile de cand sunt Presedintele Romaniei. Aceasta perioada este un prim pas catre Romania pe care o construim impreuna”, a afirmat Iohannis intr-o postare pe pe Facebook.

El a amintit de semnarea acordului politic privind cresterea finantarii pentru aparare, precizand ca acesta contribuie la securitatea tarii „intr-o perioada de ingrijorare la granita de est a UE si NATO”. In acest context, Iohannis a mai spus ca Romania consolideaza Parteneriatul Strategic cu SUA in domeniile politic, militar, de securitate, dar si economic.

„Vizita mea la sediul NATO a confirmat angajamentul Romaniei fata de partenerii nord-atlantici si intarirea flancului estic. Militarii pe care i-am vizitat la Cincu participa alaturi de aliati in misiuni dificile si riscante in strainatate. Sunt recunoscuti pentru curajul si profesionalismul de care dau dovada”, a adaugat seful statului.

Iohannis a rememorat vizita oficiala facuta la Kiev, aratand ca l-a asigurat pe presedintele Ucrainei ca Romania militeaza pentru o rezolvare diplomatica a tensiunilor cu Rusia.

„La Varsovia am stabilit cu presedintele Komorowski o relatie noua intre administratiile noastre si o colaborare stransa in domeniul securitatii regionale”, a mai spus Klaus Iohannis.

Pe de alta parte, el a amintit si de celelalte vizite oficiale ale sale — in Franta, Germania si Republica Moldova.

„Politica externa se face pentru cetateni si in interesul cetatenilor. La Paris i-am invitat pe investitorii francezi sa vina in Romania cu incredere. In Germania am spus ca romanii care muncesc acolo sunt o pierdere pentru Romania si un castig pentru Germania. Vom construi o Romanie in care cei plecati se vor intoarce acasa. (…) Romania sustine parcursul european al Republicii Moldova si eforturile de reforma de la Chisinau”, a precizat seful statului in postarea sa.

Presedintele a subliniat ca la toate intalnirile cu liderii UE sustine intrarea Romaniei in spatiul Schengen, argumentand aceasta prin faptul ca nu accept „o Europa cu doua viteze”, iar tara „are dreptul la prosperitate ca oricare alt stat al UE”.

In ceea ce priveste actiunile sale in politica interna, Iohannis mentioneaza discutiile cu partidele politice si relatia cu Parlamentul.

„Am cerut partidelor politice un calendar al sesiunii parlamentare in legatura cu trei mari prioritati. Acestea sunt legea finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale, legea votului prin corespondenta si simplificarea procedurilor de ridicare a imunitatii parlamentare. (…) Numai o reforma profunda a clasei politice ne poate asigura ca nu vom mai repeta niciodata trecutul, asa cum il descriu dosarele fostei Securitati”, a afirmat seful statului.

Totodata, presedintele a evocat si pozitia sa privind necesitatea recuperarii banilor pierduti de stat in urma actelor de coruptie, apreciind ca acest lucru „este obligatoriu” si ca din acesti bani se pot construi scoli si spitale.

„Despartirea de trecut inseamna o investitie in viitor In tara noastra se construieste cel mai puternic laser din Europa. Laserul de la Magurele va contribui, printre altele, la tratarea unor boli incurabile si la cercetari care pot salva vietile multor oameni. Cand i-am vizitat pe copiii bolnavi de cancer de la Spitalul Fundeni am inteles ce inseamna cu adevarat sa nu te dai batut in fata suferintei”, a mai spus Iohannis.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: